5 praktických rád:
Korpus naslepo predpečieme. Zamotala vám hlavu táto veta v recepte? Všetko vám vysvetlíme

Jarmila Horváthová, 17. októbra 2023     4 minúty čítania

Všetko je raz prvýkrát. Ak ste sa s technikou pečenia naslepo ešte nestretli, my vás ňou do detailov prevedieme.



Foto: Shutterstock

Pečenie "naslepo" je dôležitá súčasť pečenia, najmä ak ide o niektoré sladké koláče ako sú tarty či tartaletky alebo slané kiše z krehkého cesta. Jedná sa o techniku, pri ktorej sa korpus najprv zaťaží a predpečie ešte pred pridaním náplne. A prečo sa pri niektorých druhoch koláčov takto postupuje?

Najpodstatnejší dôvod je ten, že keď cesto predpečieme a až potom naň vylejeme náplň, korpus sa po neskoršom pridaní náplne nerozmočí, ale zostane pekne chrumkavý. Tak bude mať koláč vo výsledku krehký korpus a zároveň šťavnatú náplň. Ako teda pri pečení "naslepo" postupovať?

1. Cesto spracujte rýchlo

Zo surovín uvedených v recepte vypracujte krehké cesto. Nemali by ste ho spracovávať veľmi dlho, stačí len toľko, než sa všetky suroviny spoja. Inak sa maslo v ceste v kontakte s rukami začne príliš topiť a treba k nemu pridať ďalšiu múku, výsledkom čoho bude tuhšie cesto.

Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte na hodinu do chladničky. Robí sa to preto, aby tuk, ktorý cesto obsahuje, stuhol a s cestom sa potom lepšie pracovalo.



Foto: Shutterstock

2. Formu na koláč nevymazávajte

Vychladené cesto rozvaľkajte na potrebný tvar a rozmer a vložte ho do formy. Formu nemusíte vopred vymastiť, pretože cesto obsahuje dostatok tuku, vďaka čomu sa neprilepí k forme.

3. Ako cesto zaťažiť

Na cesto vo forme položte papier na pečenie a pritlačte ho k cestu. Následne na papier nasypte špeciálne keramické fazuľky alebo guľôčky, ktoré sú určené na tento účel. Túto cukrársku vychytávku je možné kúpiť v obchodoch s domácimi potrebami, guľôčky sa dajú použiť opakovane.



Foto: Shutterstock

Pokiaľ túto pomôcku doma nemáte, pozrite sa po vhodnej alternatíve vo vlastnej špajzi. Na zaťaženie cesta totiž môžete použiť suché strukoviny (fazuľa, cícer) alebo aj ryžu.

Vo všeobecnosti platí, že každá alternatíva záťaže na cesto by mala byť žiaruvzdorná, bezpečná pre potraviny (aj keď je od cesta oddelená papierom na pečenie) a odolná voči teplote najmenej 200 stupňov.

Cesto sa dá predpiecť aj v prípade, že nemáte ani jednu z vyššie uvedených pomôcok. Cesto vo forme však nezabudnite pred pečením popichať vidličkou, aby sa počas pečenia nerovnomerne nevydúvalo.



Foto: Shutterstock

4. Papier na pečenie alebo alobal?

Papier na pečenie môžete vystrihnúť do tvaru formy a tak priložiť na cesto, alebo papier najprv skrčiť, bude sa s ním lepšie narábať. Ak nemáte papier na pečenie, môžete použiť aj alobal, má to však dve osobitosti – stranu, ktorú priložíte na cesto, treba natrieť tukom a najmä treba myslieť na to, že alobal je výborný vodič tepla, takže cesto pod ním sa upečie rýchlejšie.

5. Do studenej či rozohriatej rúry?

Cesto pečte pri teplote 180 stupňov približne 8-10 minút, pri dĺžke pečenia však zohľadnite skúsenosti s vlastnou rúrou. Toto cesto sa nemusí dávať do rozohriatej rúry, v tom prípade ho však treba piecť dlhšie, asi 15 minút, takže je to vlastne jedno. Potom predpečené cesto vyberte, odstráňte papier aj so záťažou a dajte ešte na chvíľu zapiecť dozlatista – cca 5-10 minút pri teplote 150 stupňov.



Foto: Shutterstock

Predpečený korpus nechajte vychladnúť, následne naplňte a dajte piecť ako je uvedené v recepte. Čas a námaha, ktoré ste vynaložili na predpečenie cesta naslepo, sa vám vráti v podobe dobroty s chrumkavým krehkým korpusom aj na spodku koláčika.



ANKETA: Predpekali ste už niekedy korpus takzvane naslepo?

36,6%



63,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist