Izabella929:
Na našom sviatočnom stole prevažovali domáce suroviny

Izabella929, spracovala Andrea Červenková, 28. decembra 2015     6 minút čítania

Na Vianoce svojho detstva s láskou spomína Izabella929 z južného Slovenska.






Pochádzam zo slovensko-maďarského pomedzia, kde bol vplyv našich južných susedov dosť silný aj na vianočné zvyky, keďže nás od hranice delili iba 4 km. Naša maminka bola veľmi pracovitá a snažila sa pre nás urobiť čo Vianoce najbohatšie. Pamätám sa, že to boli vždy domáce suroviny, ktoré dominovali na našom sviatočnom stole. Pred sviatkami maminka pridelila aj mne prácu v kuchyni. Piekli sme ako prvé drobné pečivo, vianočku, záviny makové, orechové, tvarohové. Všetko z našej vlastnej úrody, lebo sme si pestovali svoj mak, mali sme svoje orechy a aj tvaroh. Potom sa piekli opekance.


Foto: Izabella929
Chovali sme si husi, kačky, kurence, ovce, prasiatka, počas celého roka sme tvrdo pracovali, vďaka čomu bola na vianočnom stole hojnosť. Vianočná večera bola odlišná ako dnes. Ako prvé sa podávali oblátky s medom, potom sme dostali na taniere makové opekance. Nasledovala kapustnica s klobáskou a hríbmi. Ďalej mäsový vývar s domácimi rezancami. Potom sme dostali na taniere klobásu z kapustnice s chlebíkom. A teraz nasledovali chody: pečená husacina, kačka a krkovička s kapustou a knedlíkom. Napokon sme dostali zemiakový šalát s vyprážanou kuracinou a ešte aj pečenú rybu. Na záver večera otec rozkrojil jabĺčko, podal ho každému z nás. Večera sa začínala a končila modlitbou.

Potom už boli iba skromné darčeky pod stromčekom a všetci spoločne sme išli na polnočnú omšu. Po večeri sa muselo upratať, na druhý sviatok vianočný sme nesmeli umývať riady, zametať a upratovať.

Viem, že sa moje Vianoce líšia od typických dnešných, ale pokiaľ som hovorila o tomto s mojimi tromi bratmi, všetky rodiny pripravujú Vianoce tak, ako sme ich zažili za našich rodičov. Tradícia sa dodržiava, hoci všetci žijeme ďaleko od nášho rodného kraja. Naši rodičia už nie sú medzi nami, ale pri štedrej večeri každý zo súrodencov dáva ku stolu jednu stoličku navyše aj s prestretým tanierom a príborom pre našich rodičov.





























Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči si prečítate v nasledujúcich článkoch:
















Ako slávia Varecháči VianoceAko slávia Varecháči Vianoce »prečítajte si ďalšie články






Diskusia k článku

tinca
toľko chodov by som nezvládla,ale všetko bolo super bio,doma dochované






 



TOPlist