Foto: izabella929
Tredičné Vianočné jedlo, ktoré sa robí v každej rodine.Niekto kupuje hotové , ale u nás sa pečú domáce..
30 minút
príprava
príprava
20 minút
na 180 °C
na 180 °C
Postup
-
1
Vo vlažnom mlieku si rozdrobím droždie, pridám lyžičku cukru a nechám kvások vykysnúť na teplom mieste.Múku preosejem, pridám štipku soli , vajce a vykysnutý kvások. Vypracujem polotuhé cesto, ktoré na záver miesenia, posypem hladkou múkou a nechám na teplom mieste vykysnúť.
-
2
Z vykysnutého cesta urobím dlhé opekance, ktoré potriem vajcom a nechám ešte podkysnúť..
-
3
Hotové opekance pokrájam na malé kúsky, zalejem ich horúcim mliekom, aby zmäkli, posypem makom zmiešaným s cukrom a polejem roztopeným medom. Dobrú chuť.
Inač je to fajnové,
U nas je taky zvyk, ze najprv oblatky s medom a cesnakom a hned na to pupaciky, a az potom kapustnica a ryba...
privítanie..podakovanie..spomienka na zomrelých blízkych..
prípitok
oblátky s medom..krupičná-ježiškova kaša z 1 misky..bobále-tiež z 1 misy..koluje to od hlavy rodiny po najmladšieho..kapustnica..ryba..
posedenie pri zvykoch=jablčko rozkrojiť..orech rozpoliť..
podakovanie za to-čo rok dal..vyrovnanie sa s tým-čo vzal..spoločne..
potom k stromčeku a darčekom..
zatiaľ sme boli všetci..teda aj synovia s rodinami..no tieto vianoce sa to zmení..
čas plynie..
po tvojej otázke som sa vcítila do štedrého večera..:-)
@lindarty
ty si asi dala všetko mlieko do cesta..to je naozaj veľa..bolo ho treba rozdeliť:časť do cesta-tak 1 až 2 deci..dľa potreby..zvyškom -horúcim-sa zalejú už upečené opekance..v popise práce to má @izabelka uvedené..