Foto: izabella929
Uvarila som pravú gazdovskú kapustnicu.Suroviny si dobrý gazda dopestuje na poli a mäsko dochová zo svojich zásob.Všetky suroviny, ktoré som v nej použila sú Zobraziť celý popisUvarila som pravú gazdovskú kapustnicu.Suroviny si dobrý gazda dopestuje na poli a mäsko dochová zo svojich zásob.Všetky suroviny, ktoré som v nej použila sú domáce..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravila som si suroviny do kapustnice..surové rebrá 4 kusy,2 kusy údené rebrá a 2 kusy domácej údenej klobásky...všetko som poriadne premyla..druhá klobáska je už pokrájaná a dusí sa na cibuľke..
-
2
Kapustu som vybrala zo súdka a keďže je už dosť teplo, premyla som ju, aby nebola veľmi kyslá...pokrájala na menšie kúsky, lebo nemám rada, keď mi z lyžice trčí dlhý rezanec...do rajnice som dala 1 lyžicu bravčovej masti...keď sa roztopila, pokrájala som do nej 1 celú cibuľu..podusila a pridala som 2 lyžice krištáľového cukru..cukor sa súčasne karamelizoval aj cibuľou a pridala som hneď aj pokrájanú klobásku na 3 cm kolieska...spolu som to dusila, kým sa cibuľka neopiekla na svetlohnedo...do tohoto základu som pridala pokrájanú kapustu a miešala som a dusila všetko spolu 15 min. kým sa všetky vynikajúce chute spojili...
-
3
Do veľkého hrnca som dala studenú vodu, do nej som vložila umyté mäso aj klábásku..
-
4
Do hrnca som pridala aj pripravený základ..teda, udusenú klobásku na cibuli aj s kapustou..až teraz som zapla sporák..kapustnica sa varila 2 hodiny..do tohoto času už sa mäso uvarilo aj s klobáskou..
-
5
Očistila som zemiaky a dala variť do hrnca osobitne...zemiaky neuvarím celkom na mäkko, aby sa rozpadávali..ale tak, aby zostali celé...pridala som k nim štipku soli..
-
6
Kým sa zemiaky varili, vybrala som uvarené mäso aj klobásku z kapusty...
-
7
Odstránila som kosti, mäsko som pokrájala na kocky a klobásku na šikmé rezy...
-
8
Uvarené scedené zemiaky som pridala do kapusty aj spolu s pokrájaným mäsom a klobáskou..teraz som začala dochucovať kapustnicu..do hrnčeka som dala vodu a v nej som rozmiešala 2 lyžice hladkej múky...ja nerobím zápražku, lebo to by bola ďalšia masť, takže pridávam vodu s múkou,,,pridala som 3 dl. paradajkového pretlaku domáceho,na drobno pokrájaný cesnak,mleté čierne korenie a do teplej vody namočené sušené dubáky...a všetko som nechala pomaly povariť ešte 15 min. do tohto času sa všetky chute dokonale spojili..
- 9
Takto vyzerá hotová uvarená, dochutená vynikajúca domáca gazdovská kapustnica...a varila som ju v 7 litrovom hrnci, no ale nie je celkom plný, takže jej je asi 6 litrov...a čím bude dlhšie stáť, bude lepšia a lepšia...
- 10
a vybrala som z nej na tanier a pozrite sa , aká je gustušná...a s výborným domácim chlebíkom nemá chybu..kto chce pridá si aj chilli papričky...
- 9
kapustnicu zbožňujem a neviem sa jej dojesť. Krásne nafotená,
výborné domáce suroviny aj postup. Perfekné !!!
mal som rád takéto jedlá, v minulom živote, keď som ešte mohol toľko soli a masti, lebo som ťažko pracoval:)))))))
Prečítal som si ho.Ja osobne preferujem tiež lepšie uvarenú kapustu.Uisťujem vás o tom,že sudová kapusta sa tak lahko nerozvarí.A aj to viem,že pri dlhodobom
varení sa vitaminy ničia ostane tam zo 100% iba
tuším 15%.Preto jedlá ktoré sa robia v tlakovom hrnci
obsahujú najviac vitaminov.Vela ludí si varí jedlá resp.
kapustnicu podla svojich rodinných zvyklostí a tradícií.
Tieto tradície rešpektujem a nielen preto,že @izabella929 je moja takpovediac varecháčska priatelka.
Za pol roka si bol nečinný . Neuverejnil si ani sáčkovú polievku a tie 12ročné dievčence sú aktívnejšie ako ty. Ty ideš dávať rozumy varechárke , ktorá patrí medzi ťahúne varechy a špičku tohoto portálu ? Si nejaký skrytý šéfkuchár, ktorý čaká na príležitosť a ohromí nás svojím majstrovstvom ? Určite sa nemýlim keď si myslím, že nesiahaš tvojim kuchárskym umením Izabelle ani po päty. Asi si si prečítal nejakú príručku pre amatérov " Varíme
trvanlivé polotovary " a teraz sa chceš pochváliť svojou múdrosťou.
Ukáž čo vieš a potom dávaj múdre rady. Krásny večer.
bráško musel mať ozaj veľkú radosť a ty veľkú fantáziu, keď si to takto šikovne vymyslela. Škoda že na pošte nechcú brať plné obedáre - akú veľkú radosť by sme robili svojím blízkym. Bryndzové halušky , sviečková, kapustnica to by bolo radosti.
@elixir : Možno je skutočnosť iná. Doma chlípe na schodoch polievku z hasičskej prilby a latrína pod orechom.
@njdevil : Balkón už mám, len tie muškáty sa toho roku nedaria.
@angast : Nemusia stáť, hlavne že pevne visia.
Si úžasná!