Gazdovská kapustnica fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 16. apríla 2013

Uvarila som pravú gazdovskú kapustnicu.Suroviny si dobrý gazda dopestuje na poli a mäsko dochová zo svojich zásob.Všetky suroviny, ktoré som v nej použila sú Zobraziť celý popisUvarila som pravú gazdovskú kapustnicu.Suroviny si dobrý gazda dopestuje na poli a mäsko dochová zo svojich zásob.Všetky suroviny, ktoré som v nej použila sú domáce..

20 minút
príprava
135 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 ks
2 ks
1 PL
1 PL
4 strúčiky
hrsť
3 dl
2 PL
podľa chuti
štipka
5 ks
2 PL
2 kg
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravila som si suroviny do kapustnice..surové rebrá 4 kusy,2 kusy údené rebrá a 2 kusy domácej údenej klobásky...všetko som poriadne premyla..druhá klobáska je už pokrájaná a dusí sa na cibuľke..

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kapustu som vybrala zo súdka a keďže je už dosť teplo, premyla som ju, aby nebola veľmi kyslá...pokrájala na menšie kúsky, lebo nemám rada, keď mi z lyžice trčí dlhý rezanec...do rajnice som dala 1 lyžicu bravčovej masti...keď sa roztopila, pokrájala som do nej 1 celú cibuľu..podusila a pridala som 2 lyžice krištáľového cukru..cukor sa súčasne karamelizoval aj cibuľou a pridala som hneď aj pokrájanú klobásku na 3 cm kolieska...spolu som to dusila, kým sa cibuľka neopiekla na svetlohnedo...do tohoto základu som pridala pokrájanú kapustu a miešala som a dusila všetko spolu 15 min. kým sa všetky vynikajúce chute spojili...

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do veľkého hrnca som dala studenú vodu, do nej som vložila umyté mäso aj klábásku..

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca som pridala aj pripravený základ..teda, udusenú klobásku na cibuli aj s kapustou..až teraz som zapla sporák..kapustnica sa varila 2 hodiny..do tohoto času už sa mäso uvarilo aj s klobáskou..

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistila som zemiaky a dala variť do hrnca osobitne...zemiaky neuvarím celkom na mäkko, aby sa rozpadávali..ale tak, aby zostali celé...pridala som k nim štipku soli..

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa zemiaky varili, vybrala som uvarené mäso aj klobásku z kapusty...

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odstránila som kosti, mäsko som pokrájala na kocky a klobásku na šikmé rezy...

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené scedené zemiaky som pridala do kapusty aj spolu s pokrájaným mäsom a klobáskou..teraz som začala dochucovať kapustnicu..do hrnčeka som dala vodu a v nej som rozmiešala 2 lyžice hladkej múky...ja nerobím zápražku, lebo to by bola ďalšia masť, takže pridávam vodu s múkou,,,pridala som 3 dl. paradajkového pretlaku domáceho,na drobno pokrájaný cesnak,mleté čierne korenie a do teplej vody namočené sušené dubáky...a všetko som nechala pomaly povariť ešte 15 min. do tohto času sa všetky chute dokonale spojili..

  9. 9

    Takto vyzerá hotová uvarená, dochutená vynikajúca domáca gazdovská kapustnica...a varila som ju v 7 litrovom hrnci, no ale nie je celkom plný, takže jej je asi 6 litrov...a čím bude dlhšie stáť, bude lepšia a lepšia...

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a vybrala som z nej na tanier a pozrite sa , aká je gustušná...a s výborným domácim chlebíkom nemá chybu..kto chce pridá si aj chilli papričky...

    Gazdovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

angast
Tak toto je niečo fantastické , všetko z domácich surovín. Túto
kapustnicu zbožňujem a neviem sa jej dojesť. Krásne nafotená,
výborné domáce suroviny aj postup. Perfekné !!!
daguska
Milujem kapustnicu vzdy,v akukolvek rocnu dobu,a tato tvoja vyzera bajecne-mnam, mnam.
jang
Dve hodiny variť kapustu, nieje to príliš veľa? Ja varím nanajvýš 20 minút, potom je chrumkavá a viem že je to kapusta, inak je z nej podľa mňa kaša a okrem iného príliš dlhým varením sa stratia všetky vitamíny.
mariamka
nielen gazdovska ale doslova kralovska! ten dubak priam provokuje :)
izabella929
@jang...mo žno sa budeš diviť, ale kaša z nej nie je..je uvarená dobre...za 20min. sa ti neuvarí ani mäso v nej...možno máš na to iný názor, ktorý ti ja neberiem...vďaka za komentár.-)
kecemis
@izabella929 vynikajuca kapustnica. Zvykneme robit nieco podobne. @jang tiez si myslim ze 20 minut nie je dost. Mozno bez masa, len so zeleninou, ale to je o niecom inom.
jamarlen
u nás sa dávala kapusta až pred dovarením, iba troška do základu, aby mäsko nasiaklo
mal som rád takéto jedlá, v minulom živote, keď som ešte mohol toľko soli a masti, lebo som ťažko pracoval:)))))))
tiginko
absolútne dokonalá, krásna kapustnica. Pre mňa síce paradajkový pretlak v nej novinka, ale určite sa chuťovo hodí. Pekne Izka :-)
ancicka
tzakúto z domácich produktov robievam viacmenej na požiadanie.Môj jú má rád.je to fajnová kapustnička.
elysa
už je v KK- dvaja z mojich troch chlapov milujú kapustnice...:)
1x martau
slavka2012
Tak toto je naozaj lahodka a stopercentne domace suroviny pridana hodnota navyse. Aj my doma davame paradajkovy pretlak, zvyrazni chut kapusty.














manya
varím podobne aj s paradajkovým pretlakom a dubákmi, nabudúce bude aj karamelizovaná cibuľa, doteraz som ju robila len k dusenej kapuste.Domáce je domáce.
izabella929
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre a teším sa, že vás táto skvelá kapustnica zaujala.-)))
jang
Som úplne v šoku! @angast , @margaretka28 , tiginko, a @afataga to sú najväčší "rýpači" detailov v receptoch a tu vychvaľujú recept, v ktorom sa kapusta varí vyše dvoch hodín! @kimlo a @mesiar50 aj vy ste ma prekvapili že tento recept chválite, asi ste si ho poriadne neprečítali. Jediný kto pochopil o čom je varenie kapusty, je @jamarlen. @izabella929 tvoja kapustnica môže byť fajn, no určite nieje chrumkavá ako MÁ kapustnica byť. Všetky suroviny sú fantastické, no "zabiješ" to tým dlhým varením. Skús ju dať až pred koncom varenia. Ak sa ti zdá 20 minút málo, tak to daj na 30 minút, ešte stále to bude na skus dobré a zachováš chuť kapusty a ona pritom stihne nasiaknuť chuťou korenín ktoré si dala k mäsu. Dúfam že si sa neurazila, píšem bez urážania a zosmiešňovania. :-)
izabella929
@jang...nem ám sa dôvod uraziť...len ja sama viem, aká je moja kapustnica vynikajúca,...) mám dojem, že si poriadnu gazdovskú určite ešte nejedla...a pokiaľ kupuješ kapustu v nákupných centrách, tak tá ozaj nepotrebuje varenie, ale poriadnu facku dať tomu, kto to expeduje v umelých sáčkoch plných gebuzín, aby to vydržalo 300rokov..moja domáca kapudta je tvrdá aka kameň...a už iba jedna veta na záver: túto kapustnicu som jedla na takých lazoch, kde líškam dávajú dobrú noc a varil to gazda, ktorý sa v tom určite vyznal..od neho mám recept...ja som ju tak jedla prvý krát a od vtedy ju takto varím..nedopustím na gazdovskú kapustnicu o ktorej som presvedčená, že je výborná..čo sa týka tvojich 20 min. varenia, k tomu iba toľko,,,či sa varí 20 min, alebo 2 hodiny je to podľa mňa jedno, lebo už sa aj tak varí..nestarám sa tu do nikoho a neposudzujem nikoho z hľadiska rýpačov...poznám len dobré a sfušované jedlá..prejdi si prosím ťa môj album receptov a uvidíš, že ja nevarím polotovary, ale poriadnu domácu stravu z domácich pravých produktov..ja nie som zajac, aby som chrumkala kapustu...som labužníčka, ktorá vie oceniť dobré jedlo a vychutnať si ho...v mojej špajzi sa nachádzajú pravé doma dopestované a zároveň dochované mäsá...nemám chuť sa s nikým škriepiť ohľadom jedla, čo je pre mňa prím a dám si na jeho zhotovení poriadne záležať..takže moja kapustnica je vynikajúca, či sa ti to páči, alebo nie...prepáč, ale tvoja kritika na môj recept nie je opodstatnená...ďakujem pekne, že si ma pochopila...)
mesiar50
@jang
Prečítal som si ho.Ja osobne preferujem tiež lepšie uvarenú kapustu.Uisťujem vás o tom,že sudová kapusta sa tak lahko nerozvarí.A aj to viem,že pri dlhodobom
varení sa vitaminy ničia ostane tam zo 100% iba
tuším 15%.Preto jedlá ktoré sa robia v tlakovom hrnci
obsahujú najviac vitaminov.Vela ludí si varí jedlá resp.
kapustnicu podla svojich rodinných zvyklostí a tradícií.
Tieto tradície rešpektujem a nielen preto,že @izabella929 je moja takpovediac varecháčska priatelka.
izabella929
@jang...k ôli tebe ju určite nebudem nikdy variť inak a ani nič iné chrumkavé skúšať...chrumkaj si ju sama, ak ti to chutí, nemám proti tomu výhrady..aj ďalších 20rokov ju budem variť takto, lebo nám všetkým veľmi chutí..pokiaľ ti moje recepty prekákážajú, prosím neotváraj ich a nevar nič podľa mojich receptov...ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@mesiar50...netr áp sa, nemá to zmysel...pokiaľ mám chuť na vitamíny, tak si naberiem na tanierik sudovej kapusty, veď jej mám v 35 litrovom sude a zajem si z nej...polievka je polievka a neviem, čo tam má vnej chrumkať..vďaka za tvoju dôveru.-)
margaretka28
@jang , kvalitná, domáca, sudová kapusta je chrumkavá a určite sa tak ľahko nerozvarí, to viem určite, lebo sama doma z takej varím.
angast
@jang
Za pol roka si bol nečinný . Neuverejnil si ani sáčkovú polievku a tie 12ročné dievčence sú aktívnejšie ako ty. Ty ideš dávať rozumy varechárke , ktorá patrí medzi ťahúne varechy a špičku tohoto portálu ? Si nejaký skrytý šéfkuchár, ktorý čaká na príležitosť a ohromí nás svojím majstrovstvom ? Určite sa nemýlim keď si myslím, že nesiahaš tvojim kuchárskym umením Izabelle ani po päty. Asi si si prečítal nejakú príručku pre amatérov " Varíme
trvanlivé polotovary " a teraz sa chceš pochváliť svojou múdrosťou.
Ukáž čo vieš a potom dávaj múdre rady. Krásny večer.
leomax
@izabella929 , perfektný recept na ozaj pravu gazdovsku kapustnicu, máš za ňu 1. s kopcom hviezdičiek. A ďalšiu 1. si zaslúžiš za Tvoju reakciu na @jang- ov komentár.
izabella929
@margaretka28...je to presne tak, ako píšeš..je to kvalitná kapusta, ktorá sa nesmie rozvariť..rozvaria sa kapustné gebuziny kúpené v obchode...videla som ako taká obchodová vyzerá a bolo mi z toho smradu zle...nikdy by som ju nekúpila...ďakujem.-)
njdevil
izabella929, neries, ja juvarim tak isto aj s pretlakom, nemam sice taky velky sud ako ty, ale nakladam si kapustu sama, leba ta z obchodu chuti ako kapustova brecka pomiesana s octom...momentalna mam na balkone rozvesane klobasy a sunky, co moj stary narobil, niekomu visi na pradelnych snurach pradlo a mne domace udeninky....poprosim redakciu o pridelenie fotky, z chuti sa zasmejes...
ethanel
@izabella929 krasne si ju navarila, juuuj tak tu by som si veru dal az vy sazaprasilo a musim povedat ze vela krat mi Slovensko chyba uz len pre taketo uzastne domace jedla a to z domacich produktov, srdce mi trha ked sa mi minaju zasoby dovezene zo Slovenska a nemam z coho varit nieco dobre slovenske.
izabella929
@njdevil..nerie šim, ale na rozdiel od ,,,janga,, som dnes až do tmy sadila na záhrade zemiaky, aby som vedela, čo si do hrnca dám..a vôbec ma to nerozčuľuje len preto, lebo viem, že je kvalitná kapustnica...keby som mu z nej nabrala aj prsty na nohách by si oblízala...len ten vie, čo je kvalita, čo si sám svoju úrodu dopestuje a aj mäsko dochová tak, ako aj ty..ani neviem, či je to chlap , alebo žena, čo mi písal...som unavená , idem do hajan...ďakujem pekne.-))
izabella929
@ethanel...som rada, že práve ty vieš oceniť kvalitu domácich jedál...si odborník na slovo vzatý, viem čo v gastronómmi dokážeš vykúzliť, ale zároveň ma teší, že vieš rozpoznať a posúdiť domácu kvalitu..mám tu jeden link: moja záhrada..treba sa tam pozrieť, koľko čoho som si minulý rok dopestovala a nazavárala..jabĺčka ešte aj teraz sú také, akoby som ich práve dnes oberala..mám svoje zemiaky, zeleninu, zaváraniny, nič nemusím kupovať, lebo viem, čo sa dnes na naše trhy dostáva..je za mnou obrovské úsilie, práca, ktorú iba ten vie doceniť, kto sám pracuje toľko ako ja...som veľmi rada, že tak pekne spomínaš na Slovensko a na domáce fajnotky z vlastných zdrojov...vysoko si ťa vážim aj ako človeka, aj ako odborníka v gastronómii...máš moje sympatie...) vďaka za milý komentár.-))
tiginko
@ethanel ja mam bráška v Írsku a keď bol nešťastný, že nebude prvýkrát na Vianoce doma, som sa nad ním zľutovala a poslala som mu balík, v ktorom okrem napečených koláčikov bola vákuovo zabalená kyslá kapusta, klobása, sušené hríby a hotová slaninkovo-cibuľková papriková zápražka! A samozrejme recept na kapustnicu :-)
ankabanka
zrejme este nepatrim medzi spiscky vo vareni, ale taktuto kapustnicu varime aj my, poriane pomaly nech si bubla, iba vtedy je dobra. Zboznujem slovenske originalne jedla a tu mi veru chybaju a tak sa snazime ich napodobnovat prave receptami z tejto stranky tych osvedcenych. a tato kucharka tu tvori dobre.
angast
@tiginko
bráško musel mať ozaj veľkú radosť a ty veľkú fantáziu, keď si to takto šikovne vymyslela. Škoda že na pošte nechcú brať plné obedáre - akú veľkú radosť by sme robili svojím blízkym. Bryndzové halušky , sviečková, kapustnica to by bolo radosti.
manya
kedysi veeeeeľmi dávno,keď som sa pripravovala na maturitu z tovaroznalectva som sa učila, že vitamíny ničí teplota nad 60 stupňov Celzia, tak z hľadiska vitamínov je dĺžka varenia nepodstatná.Podľa mňa sú v ťahu.Teraz sú možno vitamíny odolnejšie a vydržia aj krátke varenie. Ak je kvasená kapusta z poloskorej odrody, ktorá má jemnejšie, tenšie listy, uvarí sa rýchlejšie. Ak si kvasíš zo zimnej,ktorá má hrubšie listy,hlávka je tvrdá, isto ju treba variť dlhšie.
ethanel
@izabella929 dakujem za mile slova a musim povedat ze niekedy domaca strava z domacich produktov je vacsie umenie ako tu co pripravujem ja ;) doma na Slovensku mam dom s okrasnou zahradou ale za nou je stale este velka cast ktora je uzitkova na dopestovanie vlastnych produktov, to ma momentalne nastarosti moja svokricka ktora vzdy nabali kufre alebo posiela baliky :) tu v UK mam za domom malu zahradku tak uz skusam co sa da v tychto podmienkach dopestovat, rajciny a paprika uz je krasne vonku ale v crepnikoch na kuchynskej parapete , este ze kuchyna je velka a okna tiez inac by som ich nemal kam dat, kapustu skusim robit na jesen uz som si zadovazil maly sudok zo Slovenska cez kamarata co cestuje autom tak uz sa tesim prvu anglicko-slovensku kapustu .
ethanel
@tiginko js som uz na vianoce nebol doma 9 rokov :( ake vzdy si ich s nanzelkou pripravime tradicne tu v UK z tradicnych slov. domacich produktov ktore nam chodia pravidelne z SK a najviac sa vzdy tesime pred sviatkami svokra nikdy nezabudne dobre nabalit a poposielat tak si viem predstavit ako sa vytesoval bracho. Niekedynechapem ako niektora mlada slovac v zahranici zabuda na tradicne slovenske sviatky a na to ze su slovaci a nasleduju anglicke tradicie... Mozno sa mylim ale aj ked zijem v cudzine vzdy budem slavit vianoce ako keby som bol na SK a tak budem ucit aj svojho syna a vzdy mu budem pripominat te pochadzame zo Slovenska.
izabella929
@ethanel..ve ľmi ti držím palce, aby sa ti zeleninka vypestovaná na okenných parapetách vydarila a mal si z nej nielen úžitok, ale aj radosť...tiež si takto pestujem a už je krásna..tiež mám až 3 kameninové súdky rôznych veľkostí..nech sa ti sudová kapustička vydarí..mám ju rada aj surovú len tak zajedať k mastnému chlebu, alebo k čerstvým škvarkám,ktoré si robím sama a tá vôňa pri vyprážaní sa nedá slovami ani popísať.. proste tradičné domáce je domáce...a na to nedám dopustiť..takto ma rodičia vychovali..prajem ti veľmi krásny deň....)
njdevil
@izabelal929 , tym som len chcela povedat, ze je skoda plytvat dychom nad niekym,kto si nevie ocenit kvalitu domacich productov. Ako typicka slovenka, zachovavam nase tradicie a aj ked zahradku nemam velku, snazim sa v nej vypestovat vsetko,co sa do nej zmesti...chlieb som z obchodu nekupila, uz ani neviem kedy, vdaka varechacskemu receptu sa uz naucil zamiesit cesto na chlebik aj manzel...a vdaka nemu nie som odkazana na udeniny a ine masove vyrobky z obchodu, on spracuje vsetko co je od masa a neutecie:-)....ozaj, ako som uz spominala,aby si sa zasmiala, zaslala som do redakcie fotky,ako sa mi na balkone miesto pradla paradia cerstvo vyudene klobasky a sunky...


margaretka28
ja si prosím odrezky z tých muškátov, takú farbu ešte nemám, pekné sú previslé :-)
njdevil
@margaretka , toje nova odroda, aj psovi sa pacia, hlavne ta vona, ide sa z nej zblaznit, ja mam doma Micurina, prave zavara uhorky, vsak prid, ja som iba za mlakou...odrezkov mame plne udiarne rada sa podelim!!!
izabella929
@njdevil...nem ám čas na plytvanie časom...čaká ma siatie zeleniny, pichanie drobnej cibuľky, aby som mala počas zimy čo do hrnca..no ale máš parádny balkón...kvietky od výmyslu sveta.-))tomu ja hovorím , poriadna gazdinka ako sa patrí...a nech sa ti za veľkou mlákou darí.-)))
lelinka
raz za mesiac sem zajdem a len sa musim smiat.@izabella929 niekto sem asi recepty nedava,kazdy nesedi denne pri vareche,mozno tak zienky domace co nemaju ine na starosti len co muzovi a detom dat jest a co ani nevedia co je to zivot.toto tu mam namiesto vtipov.
njdevil
@afataga , zraloky yu nemame, skoncili u nas v udiarni...@lelinka , len tak medzi nami dievcatami,napriek tomu, ze pracujem 6 dni v tyzdni po 10-12 hodin na cely uvazok a v sobotu na polovicny pre charitu, viem celkom dobre co je zivot ( spominat domace prace a vsetko ostatne, co ku tomu patri nebudem- to je sucast zivota zienky-nedomacej...)...ale na vtipy si cas stale najdem...srdecny pozdrav a krasny den!
frezia68
Nechodím na recepty každý deň,ale túto polievku by som zbaštila aj v noci :-) a hoci myslím,že robím dobrú kapustnicu,pridala som do KK.K domácim výrobkom sa nedostanem,ale na komentároch som sa zabavila a želám Ti @izabella929 ,nech máš bohatú úrodu všetkého,čo vypestuješ svojou usilovnosťou :-)))
anina6
tak ja si myslím lelinka, že žena, ktorá má doma zo dve tri deti a manžela, určite vie veľmi dobre o čom je život. Ono to totiž v dnešnej dobe vôbec nie je jednoduché vychovaváť a postarať sa o deti a o domácnosť. Ja som mala 4 deti, ktoré sú už dnes dospelé, a veru by som ti vedela povedať, o čom je život. Neviem, ty máš asi iný názor, ale na Varechu si zájdem nielen pre dobré recepty a rady, ale aj pre ľudí s ktorými sa dá aj dobre porozprávať.
lelinka
@afataga nemyslim ze je to sucast.ja robim vsetko s manzelom,vsetko mame rozdelene a prave preto sme stale mimo domu ak sme na slovensku a @anina6 prave preto deti nemam a a ani nechcem.ja radsej idem na 2 mesiace v roku k moru a uzivam si zivot .vela krat sa mi tu stalo ze tu kritizovali a mali tu ludia dost blbe nazory a aby sa niekto navazal do 16 rocnej slecny.....toto som tu tiez zazila
elixir
Lelinka a akoze co? Teraz vsetci maju zit podla Teba, lebo to je ten spravny jediny sposob a ides ludom s inymi hodnotami v zivote ukazovat aka si velka bezdetna svetobeznicka?
tiginko
no páni, to si niekto žije, keď môže byť 2 mesiace pri mori. Ale aj tak by som to nikdy nevymenila za moju rodinu. @lelinka ty ani netušíš o čo prichádzaš a dúfam, že to nikdy neoľutuješ
abdul
@Izabella929 : Krásne si to navarila. Ja síce kapustu v iných jedlách veľmi nie, lebo sa mi kvačká na rebrá, ale takúto vždy.

@elixir : Možno je skutočnosť iná. Doma chlípe na schodoch polievku z hasičskej prilby a latrína pod orechom.

@njdevil : Balkón už mám, len tie muškáty sa toho roku nedaria.

@angast : Nemusia stáť, hlavne že pevne visia.
jojama
Ľudia nebláznite, nerobte z kapustnice Boršč. Zemiaky, múka a cukor do kapustnice nepatria. Stačí kapustu prepláchnuť, aby nebola príliž kyslá. Ak pridáte dve tri slivky pri konci varenia, spravia lepšiu chuť ako cukor. Chýba mi tu domáce údené mäso, ja ho varím v celku a pred dokončením ho nakrájam na kúsky, dobre straviteľné. Ak dáte zápražku alebo múku, kapustnica skysne do dvoch dní. Varte zdravo.
izabella929
@jojama...keby si netáral bludy...však je tam aj údené aj surové, neviem o čom točíš...tiež ho pokrájam na malé kúsky,...ja varím kapustnicu vždy na 5 dní a ešte sa mi nestalo, aby sa mi niečo pokazilo...
eviana
@jojama , aj kapustnica sa varí v každom regióne inak. Pochádzam z Trnavy, tam do kapustnice zemiaky nedávame, ale teraz žijem na juhu Slovenska a tu sa veru do kapustnice zemiaky dávajú a nijak to na jej kvalite neuberá.
eviana
@izabella929 , kapustnicu milujem, keď sa dá, tak všade kam idem ju ochutnám a táto Tvoja sa mi veľmi páči, až mi tak nosom krúti od vône tušenej. A kapustnica čím dlhšie stojí v chlade, tým je lepšia, odležanejšia... s kapustnicou to je ako s gulášom a tejto Tvojej mať plný hrnčisko tak som najspokojnejšia na svete pár dní :)
izabella929
@eviana..kapustnicu varím vždy rovnako, len s obmenami,,,niekedy dám zemiaky, inokedy mäsové guľky, čo ma napadne.-)) ale je vynikajúca vždy na tretí deň...sa budeš smiať...jeden rok sme zabíjali pušiku a robili sme plnené kapustné listy vo veľkom 50 litrovom kotli/ však to poznáš na juhu sa to robí/...bolo tesne pred Vianocami a druhý deň vianočný napadol veľký sneh...my sme ten kotlík s plnenou kapustou zakryli pokrievkou a nechali vonku pod lieskou, lebo udreli aj mrazy...a na plnenú kapustu sme zabudli, lebo vieš, jedla bolo po zabíjačke habadej..na Silvestra sme všetci išli na dvor, robili sme ohňostroj...ako jedna svetlica osvietila môj kotol, vtedy mi prišlo na um, že sme na to zabudli...to bolo tak zamrznuté, že sme sekerou vyberali plnky...ale pozvali sme susedov s hrncami a robili sme hostinku... ak niekto myslí, že to aké bolo po 10dňoch jesť plnené listy...tak fajné niečo som v živote nejedla...))všetci susedia chválili, že vynikajúca...
eviana
Izabella929 , tie už boli fajne odležané a chute prepojené... som sa nasmiala na tomto príbehu :) Plnené kapustné listy robievala kamarátkina maminka a robila vždy do hrnčiska veľkého ako kotol a robila ich tiež výborné, vždy sa všetko zjedlo :) ako tie Tvoje "silvestrovské" ♥
izabella929
@eviana...nu ž, takto ma maminka naučila a ja sa snažím, robiť len tak, ako to robila ona.-) dnes sa už chovu prasiatok nevenujeme, lebo je to veľmi nákladné a nie vždy sa dostať ku kvalitnému krmnivu, aj keď ti z úprimne duše hovorím, že iba tomu verím, čo mne behá po dvore...doba sa zmenila, len chyba, že k horšiemu a to mi je ľúto...
micanela
dobry gazda... fajn, a co ked byvas v jednoizbovom byte v panelaku?
izabella929
@micanela , áno máš teraz pravdu, ktorú nepopieram...do 6. decembra 2014 som žila od narodenia na dedine..tam som sa narodila, vyrástla, chodila do školy, vydala som sa a žila vo veľkom rodinnom dome s obrovskou záhradou/ak vieš vôbec, čo to je/ tu sa čas nemeral podľa toho, či sa mi chce dnes ráno robiť, alebo nie...tu bolo treba drieť od rána do noci..pokiaľ sme na to boli viacerí, tak nebol problém, ale keď mi rodičia pomreli a zostala som sama so synom, tento majetok bol nad moje sily..čo všetko som si i napriek tomu dokázala vypestovať a dorobiť nájdeš v,,,diskusii,,,moja záhrada...nájdi si to...mala som všetko, o čom iba ty snívať môžeš...zábíjačky nevynímajúc..moje dobré priateľky, ktoré tu mám na Vareche a Facebooku o mne vedia všetko..videli moje fotky zo záhrady a nie len úžitkovej, ale aj okrasnej a to som sa mala čím skutočne pýšiť..dnes je všetko inak, ale nezanevrela som na miesto kde som prežila najkrajšie roky môjho života a stále som v kontakte s farmármi, ktorí mi ešte aj teraz dodávajú mäso a mäsové výrobky, napriek veľkej vzdialenosti...kto chce, všetko si nájde a vybaví...zmenu priniesla doba, že sa nikomu pracovať nechce, nemal mi kto pomáhať a tak som volila menšie zlo...prosím ťa len o to, aby sa ma nepodceňovala, nikdy tu neklamem, nevymýšľam si nikoho nepodceňujem...nikomu neubližujem a chovám sa k tebe aj ostatným zdvorilo...ďakujem pekne za komentár.-)
amelie
@isabelle , vidieť, že varíš a pečieš s láskou a máš naozaj veľké skúsenosti:-)))
izabella929
@micanela , tvoja otázka znela, či nebývam v bytovke a teda sa ti zdalo, že tu klamem a vymýšľam si niečo...preto som ti napísala od srdca ako si to myslím.. keď bývaš na dedine s veľkou záhradou, tam nič nedostaneš zadarmo,,,za všetkým je moja práca...ak si to nemyslela zle, tak je to v poriadku ..ďakujem.-)
izabella929
@amelie , varím a pečiem tak, ako ma moja maminka naučila...mám veľkú úctu k mojim rodičom čo viem a čo ma naučili a k celej mojej rodine..varím s láskou, chutne ,aby to chutilo nie len mne, ale všetkým mojim milým..z povinnosti sa stala moja záľuba....ďakujem pekne za milý komentár.-)
k599
@izabella929 , Tvoje reakcie, Tvoje recepty, Tvoj prístup k životu, to je proste nádhera! Keď som bol menší, hltal som Babičku od Boženy Nemcovej. Aj keď si ešte mladé žieňa, veľmi mi tam niekoho pripomínaš a môžem tiež na Teba povedať len to....: Šťastná to žena!
Si úžasná!
izabella929
@k599 , ďakujem veľmi pekne...) aj keď mi srdce hovorí, aby som ti napísala viac k tomu, čo si mi napísal...radšej pomlčím...Varecha už nie je tá krásna slovenská balada, do ktorej som sa pred rokmi zamilovala...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia