Vianočné opekance s makom a medom

izabella929 - fotkaizabella929, 24. decembra 2011

Tredičné Vianočné jedlo, ktoré sa robí v každej rodine.Niekto kupuje hotové , ale u nás sa pečú domáce..

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
 podľa chuti
1 kávová lyžička
3,5 dg
2 ks
2 lyžice
2 lyžičky
3 dc vlažné




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku si rozdrobím droždie, pridám lyžičku cukru a nechám kvások vykysnúť na teplom mieste.Múku preosejem, pridám štipku soli , vajce a vykysnutý kvások. Vypracujem polotuhé cesto, ktoré na záver miesenia, posypem hladkou múkou a nechám na teplom mieste vykysnúť.

    Vianočné opekance s makom a medom - obrázok 1
  2. 2

    Z vykysnutého cesta urobím dlhé opekance, ktoré potriem vajcom a nechám ešte podkysnúť..

    Vianočné opekance s makom a medom - obrázok 2
  3. 3

    Hotové opekance pokrájam na malé kúsky, zalejem ich horúcim mliekom, aby zmäkli, posypem makom zmiešaným s cukrom a polejem roztopeným medom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

hubata
No a ja sa brblem s každým opekancom zvlášť, robím ich ako také malilinké buchtičky. Teraz ich budem robiť ako ty: dlhé a pokrájam. Vďaka že premýšľaš aj za mňa @izabella929.
ancicka
Ja robievam tak isto,ale na plechu ich ešte poprekrájam ,potriem olejom.Oni sa pri pečení pekne oddelia a keby aj nie ,tak ich poprelamujem,sú fajné chrumkavé,lebo majú kôrku dookola.
Inač je to fajnové,
izabella929
hubata...ja ich takto robievam vždy a sú fajné...) nevšimla som si, bola som tu vtedy málo...mala som veľa povinností.-)) ale dík.-)
izabella929
ančicka ano, sú fajnové.-))len ich pokrájam, zalejem horúcim mliekom a už je to hotové.-)) inak díky za komentárik.)))
evanaaa
Ja som ich ešte nerobila, načo, nám stačí aj kapor so šalátom a máme dosť, hehe. Ale mne sa páči ako robí @Ancicka , že ich pokrája na plechu ešte pred pečením. dala by som si ak by mi niekto daroval porciu.
elekra
My robievame štangličky a až upečené nakrájam na malé kúsky. Nepoužívam med, ale nabudúce osladím medíkom, ten máme všetci radi. Krásne Vianoce, dievčatá!
izabella929
nuž, ako lpľvek sa pečú, to nie je podstané, je dúležoté, že chutia.-)) a s medíkom, ktoré je hlavnou súčasťou štedrovečerného menu, to teda chutí viac.-)
dejdril
U nás sa volajú kvaky a pekávala ich moja starká. Pripravujem ich presne tak isto ako si písala.
zifi
Taka otazka. V akej casti stedrovecerneho menu podavate pupaciky?
U nas je taky zvyk, ze najprv oblatky s medom a cesnakom a hned na to pupaciky, a az potom kapustnica a ryba...
radost
u nás:
privítanie..podakovanie..spomienka na zomrelých blízkych..
prípitok
oblátky s medom..krupičná-ježiškova kaša z 1 misky..bobále-tiež z 1 misy..koluje to od hlavy rodiny po najmladšieho..kapustnica..ryba..
posedenie pri zvykoch=jablčko rozkrojiť..orech rozpoliť..
podakovanie za to-čo rok dal..vyrovnanie sa s tým-čo vzal..spoločne..
potom k stromčeku a darčekom..
zatiaľ sme boli všetci..teda aj synovia s rodinami..no tieto vianoce sa to zmení..
čas plynie..
po tvojej otázke som sa vcítila do štedrého večera..:-)
izabella929
@radost...ka ždý dom , rodina na svoj zaužívaný spôsob pri štedrovečernej večeri...najkrajšie Vianoce sú, keď sú všetci spolu a spomenú si aj na tých, ktorí nás opustili...tento rok tiež budem mať na koho spomínať...
izabella929
@lindarty...je to možné, že sa jednalo o iný druh múky...tento recept vznikol dosť dávno...ale...pokiaľ je cesto riedke, treba pridať múku...bola by som veľmi rada, keby sa ti cesto vydarilo a pochutnali si...ďakujem za upozornenie...
radost
pridám i ja svoj názor:
@lindarty
ty si asi dala všetko mlieko do cesta..to je naozaj veľa..bolo ho treba rozdeliť:časť do cesta-tak 1 až 2 deci..dľa potreby..zvyškom -horúcim-sa zalejú už upečené opekance..v popise práce to má @izabelka uvedené..
lindarty
@radost @izabelka ano, dala som vsetko mlieko. v surovinach je predsa uvedene 3 dl vlazneho mlieka a v postupe nie je uvedene ze iba cast... nevadi, tento moj nepodarok dostali sliepocky ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia