Trendy:
Halloween – oslaďme si koniec jesene

Andrea Červenková, 30. októbra 2013     8 minút čítania

Jeseň sa končí, postupne sa ku nám vkráda zima. Koniec októbra už aj u nás patrí Halloweenu.



Či chceme alebo nie, vplyv západnej kultúry sa v našich krajoch prejavuje aj tým, že preberáme jej zvyky a tradície. Mnohí môžu namietať, že sviatky ako deň sv. Valentína, Halloween alebo na veľkonočný pondelok hľadanie zajačikov v záhrade namiesto klasickej šibačky, je čisto komerčná záležitosť. Avšak aj z týchto “adoptovaných” tradícii si môžeme zobrať niečo pozitívne, čo nám vyhovuje a páči sa nám.

Dnes poznáme Halloween najmä ako sviatok z anglicky hovoriacich krajín. V nich večer 31. októbra deti oblečené v hrôzostrašných kostýmoch obchádzajú susedov a za koledovanie dostávajú do košíčkov sladkosti. Počas tohto pôvodne pohanského jesenného sviatku, v ktorom prevažujú farby tohto ročného obdobia – žltá, oranžová, hnedá, čierna – sa chceli pradávni Kelti zapáčiť zlu a zlým duchom a nakloniť si ich na svoju stranu tým, že sa obliekali do strašidelných masiek.



Jeseň u nás je obdobím zberu úrody, hodov a jarmokov. Úroda sa zváža z polí do sýpok a dožinky, či hody sú časom, kedy sa završuje hospodársky rok. Konajú sa v nedeľu, keď sa ľudia schádzajú na oslavy patróna, ktorému bol zasvätený miestny kostol. Skracovanie dní presúva poľnohospodárske práce z polí do domov. Stáročné skúsenosti určovali roľníkovi, že do sviatku Všetkých svätých (1. november) musela byť všetka úroda z polí doma, pod strechou, a do sv. Ondreja (30. november) oziminy v zemi. Noci sa predlžujú na úkor dňa, pričom tma bola oddávna považovaná za čas, v ktorom nadobúdalo prevahu zlo nad dobrom. Ľudia verili, že v určité dni sa prejavovali temné sily, proti ktorým bolo treba chrániť seba, obydlie i hospodárstvo oveľa intenzívnejšie než inokedy. Chránili ich pomocou rozličných ochranných prostriedkov – predmetov, rastlín, magických znakov a symbolických úkonov realizovaných často v maskách. Na jeseň sa rodiny začali schádzať pri páračkách, ktoré boli spojené s rozprávaním o strašidlách, bosorkách a rôznych príhodách zo života. Toto jesenné obdobie je zároveň husto pretkané sviatkami, ktoré sú spojené s poverami a ľudovými zvykmi – sv. Martin (11. november), sv. Katarína (25. november), sv. Barbora (4. november), sv. Mikuláš (6. november), sv. Lucia (13. november).



U nás sa na prelome októbra a novembra slávi sviatok Všetkých svätých a Pamiatka všetkých zomrelých – dušičky. Na hroboch sa oddávna zapaľovali sviečky, kladenie vencov a kvetinová výzdoba na cintorínoch však patrí k novším tradíciám.

Na sviatok Všetkých svätých sa pieklo pečivo – žemle v tvare „hnátov“, položených krížom, ktorým sa hovorilo „kosti svätých“. Na druhý deň sa v istých oblastiach Slovenska zas pieklo pečivo, ktorému sa hovorilo „dušičky“. Bolo to štvorhranné pečivo, rozrobené z mlieka a plnené džemom alebo makom. Týmto pečivom boli obdarovaní žobráci a chudobní ľudia, postávajúci pri kostole alebo cintoríne.



Podľa ľudovej tradície v predvečer sviatku dušičiek vystupujú duše zomrelých na jednu noc z očistca, kde v plameňoch pykajú za svoje hriechy. V ten večer hospodár plnil lampu maslom namiesto oleja, aby si dušičky mohli popáleniny, spôsobené očistcom, natrieť a trochu ochladiť. Taktiež bývalo zvykom v tento večer vhadzovať pre dušičky do ohňa rôzne pokrmy, čo znamenalo čiastočné vykúpenie z hriechov.

My asi žiadne pokrmy do ohňa hádzať nebudeme, zato si môžeme nadchádzajúci predĺžený víkend spríjemniť jesennými sladkosťami:























A kto by nemal chuť na sladké, môže si upiecť tieto dobroty:








Po jesennej vychádzke iste dobre padne zahriatie sa teplým nápojom:










Zdroj: www.slovenske-zvyky.webnode.sk, www.sk.wikipedia.org





Diskusia k článku

radost
rada čítam tieto článočky na VARECHE..
irenaw
:-) moja obľúbená povesť o Stingy Jackovi, ktorý sa túla tmavou nocou a svieti si horiacim uhlíkom vloženým do vyrezanej tekvice... :-)
dida24
no je to sprostost slovakov ze preberaju sviatky zapadu. ved mame vlastne zvyky a tradicie.. to len sprosti slovaci sa potrebuju opicit.. ako vzdy nie je im dobre to co mame... no u nas doma sa halloween veru neudomacnil samozrejme pokial budu ludia taki ako pise tetno clanok tak pomaly tieto nezmyselne komercne sviatky vytlacia nase vlastne. ak by som bola v irsku rada by som si pozrela tetno sviatok tam alebo hocikde inde na zemi sviatok konkretnej krajiny ale tlacit to sem to mi ide na nervy. a valentin totalny gyc pre sprostych ludi, ktori si nevedia vyjadrit lasku pocas roka iba na valentina sa vsetci tvaria ako sa lubime..
vegetariankapp
Didka24 aj my všetci Ti prajeme samé pekné veci. A prosím ked si nešťastná alebo máš problémy tak, si zaved denník a tam sa vyžaluj
a potom možno budeš trochu pozitívnejšie myslieť. Ja neviem, ale mne sa ten článok hore páči a vôbec si nemyslím že je to komerčná záležitosť ked som sa bavila na túto tému s mojou mamkou ,tak ona hovorila, že ako dieťa robili na tieto sviatky také veci z tekvic a tak podobné zvyky, že tu u nás boli. Takže úplne nanovo prebraté to nie je. Bolo to aj u nás niekedy po vojne, len sa to nevolalo helloween. A preto Ti prajem vela,vela lásky a svetla do Tvojej určite krásnej dušičky a pekných myšlienok, aby Ťa už nenapadali také chmúrne myšlienky aké si tu napísala.
mariamka
naozaj pekny clanok p. Andrea, vdaka,, a prave hallowen je spomenuty len okrajovo, cele je to zamerane vkusne a s patosom na nase slovanske zvyky a tradicie, a ze popritom sa varilo a jedlo, to uz patrilo a patri k Slovanom a Vareche uplne samozrejme
andreac
Ďakujem Vám, milí Varecháči, za všetky komentáre.






 



TOPlist