Gurmánske cesty:
Ako chutí Salzburg

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 27. novembra 2022     7 minút čítania

Salzburg je mestom kaviarničiek, cukrární, pivární a reštaurácií – od tých „obyčajných“ až po nóbl podniky. Spolu s Viedňou sú jedinými rakúskymi mestami zaradenými do európskeho výberu miest bedekra Michelin.



Foto: Shutterstock

Hangar–7, nachádzajúci sa vedľa letiska, je moderným lákadlom Salzburgu. Okrem vystavených lietadiel ukrýva jednu z dvoch reštaurácií v meste, ktoré sú ocenené dvomi hviezdičkami od Michelina – Ikarus. Má špecifický koncept, každý mesiac sem príde pripraviť svoje menu, ktoré potom podávajú na večeru, jedna svetová kuchárska hviezda. Ak by ste ho chceli ochutnať, pripravte si pár stoviek eur. V Hangari–7 sa však dá najesť aj za „normálne“ peniaze. K vychyteným salzburským prevádzkam patrí jeho bar Mayday, kde servírujú trochu inú, sofistikovanejšiu kuchyňu ako v bežných reštauráciách a ceny sú ešte pomerne znesiteľné.

Ak by ste chceli v Salzburgu štýlovo raňajkovať, v Hangar–7 je aj kaviareň s populárnymi raňajkami, ktoré sa servírujú vo dvoch alternatívach – slanej a sladkej. V obidvoch prípadoch dostanete na etažéri množstvo delikates, k tomu pohár prosecca, pomarančovú šťavu, kávu a najete sa tak, že ste sýti ešte aj popoludní. Keďže raňajky sú miestnym hitom, oplatí sa miesto si vopred rezervovať.



Foto: Jarmila Horváthová

Salzburské tapas


Ak ste v centre mesta a chcete sa naobedovať alebo navečerať, zaujímavým konceptom je napríklad Sternbräu. Je to pivovarská reštaurácia s tradičnou kuchyňou, ale s niekoľkými prevádzkami. V lete si môžete sadnúť do záhrady, v zime do tradičných historických priestorov alebo do modernej lounge, kde podávajú salzburské tapas. To znamená tradičné jedlá, ale v menších porciách, takže toho môžete vyskúšať viac. Menším jedákom stačia dve, väčším tri, maximálne štyri porcie.

Tradičné jedlá v modernejšom podaní ponúka v centre mesta aj reštaurácia K+K v krásnych historických priestoroch. Pri troche šťastia si nebudete musieť objednávať jedlá po nemecky alebo po anglicky. Možno vás obslúži šarmantná servírka z Banskej Bystrice – tak ako nás.

Halušky, ktoré sú kopce


Salzburská kuchyňa sa veľmi nelíši od tradičnej rakúskej a hornobavorskej gastronómie. V každej reštaurácii s tradičným jedlom nájdete na jedálnom lístku hovädzí vývar, ktorý si môžete objednať s „frittaten“, čo sú celestínske rezance, alebo s pečeňovou knedličkou. Tá je niekedy taká veľká, že by vám spolu s polievkou stačila ako hlavné jedlo. Potom Schweinebraten, teda pečené bravčové mäso s kapustou a knedľou, Wiener Schnitzel, čiže viedenský rezeň, vyprážané kurča, teda Backhendl, Tafespitz či tvarohové knedličky – Topfenknödl.

Ale jednu špecialitu, ktorú nedostanete nikde inde, len v Salzburgu, mesto predsa len má – sú to Salzburger Nockerl, teda salzburské halušky. Je to dezert, ktorý poteší milovníkov sladkého, jeho hlavnou súčasťou sú vajcia s cukrom a troškou múky. Hoci sa volajú halušky, podávajú sa vo forme troch kopcov z vaječnej peny, ktoré sú upečené dozlatista. Symbolizujú tri miestne hory: Mönchsberg, Kapuzinerberg a Gaisberg. Kto tieto „halušky“ vymyslel, netušíme, podľa legendy ich vraj servírovala už spomínaná Salome Art svojmu utajovanému partnerovi arcibiskupovi a ich 15 deťom.

Mozartove gule


Mozartove gule (Mozartkugeln) patria k Salzburgu ako sám Mozart. Aj u nás kúpite bonbóny v zlato-červenom obale s nápisom Echte Mozartkugeln, tie však s tými originálnymi nemajú nič spoločné. Dokonca sa ani v Salzburgu nevyrábajú, robia sa v neďalekom Grödigu. Originálne, ktoré vytvoril v roku 1890 salzburský cukrár Paul Fürst, sa vyrábajú ručne a kúpite ich len v štyroch cukrárňach v Salzburgu, ktoré rodina Fürstovcov vlastní. Nemajú zlatočervený, ale strieborno–modrý obal s nápisom Original Mozartkugeln.



Foto: Shutterstock

Tvoria ich oriešky, mandle, pistácie, sušené mlieko a lecitín. Obalené sú v čokoláde s minimálne 60 % podielom kakaa. Zaujímavosťou je, že pôvodne sa volali nie Mozartove gule, ale cukríky.

Ak prídete do Salzburgu, budete si myslieť, že Mozartkugeln kúpite na každom rohu. Nie sú však „original“, ale len „echte“, teda pravé. „Echte“ Mozartkuglen vyrába v Salzburgu niekoľko cukrárov. Háčik je v tom, že všetky vyzerajú rovnako, majú strieborno–modrý obal s mozartovou podobizňou, len slovíčko original je vymenené za echte, čo si, samozrejme, nikto nevšimne. Ochutnali sme originálne aj pravé gule a nezdalo sa nám, že by niektoré chutili výrazne lepšie.

Šteklivé bonbóny



Foto: Jarmila Horváthová

K Salzburgu patrí ešte jedna sladkosť, ktorá je staršia ako Mozartove gule. Sú to bonbóny so šteklivým názvom Venušine prsičká. Majú plnku z gaštanov a nugátového krému, vnútri je ukrytá čerešňa a bonbón je obalený v bielej alebo v tmavej čokoláde. Táto sladkosť bola obľúbená už v časoch Mozarta a vraj ju mal veľmi rád Mozartov sok Antonio Salieri.

Potom upadla do zabudnutia a jej výrobu obnovili len v roku 1991. Venušine prsičká sú ideálna sladkosť ku káve alebo k šumivému vínu z hrozna, ktoré pestujú na vrchu Mönchsberg. Ide o „samoroďák“, iné by sa tu ani neurodilo, ale k tomuto podnebiu sa hodí.


Ochutnajte špeciality zo Salzburgu:






Diskusia k článku







 



TOPlist