Gabo Kocák:
„V živote sú aj dôležitejšie veci ako úspech,“ tvrdí známy televízny šéfkuchár

Jana Štrbková, 3. mája 2023     12 minút čítania

Jeho jedlá chutili svetovým hereckým hviezdam, ale ako to má doma? Známy šéfkuchár Gabo Kocák nám prezradil, či varí aj pre priateľku a čo má na tanieri najradšej jeho osemročný syn.



Foto: Archív Gaba Kocáka

Čo je pre vás gastronomickým trendom, ktorý sa snažíte uplatňovať u vás v reštaurácii aj doma?

Zero waste (život bez odpadu), teda využitie všetkého, čo sa dá, či už je to zviera, zelenina, alebo ovocie. Myslím si, že v budúcnosti sa bude omnoho viac pracovať so zeleninou, napríklad aj u nás v reštaurácii s ňou máme spojený každý dezert. Výborné sú napríklad kombinácie paštrnák a biela čokoláda, karfiol a vanilka, karfiol a kakao, červená repa a čokoláda či jahody, bryndza a ligurček. Ďalším trendom je šetrnosť, uvariť aj z jednoduchého produktu špičkové jedlo. Alebo ho uvariť zo surovín od mäsiara, ktoré sa zvyčajne vyhadzujú.

Keď si chcete doma pochutiť, čo si dáte najradšej?

Čerstvý chlieb s maslom. Pečiem ho doma, je kváskový, na jeho prípravu používam slovenské aj talianske múky, aj manitovú s vysokým obsahom proteínov. Vyberám si rôzne druhy, mám jednozrnky, dvojzrnky aj kamutovú a dokonca aj amarantovú. Možno málo ľudí vie, že sa u nás kedysi amarant veľa používal, dokonca listy sa zvyčajne nakladali ako kyslá kapusta. Amarantová múka je zemitejšia, vonia trochu ako červená repa, chlieb z nej je hutnejší. Je taký zdravý, že sa dokonca kedysi prikladal na rany. Keď pečiem chlieb pre nás doma či pre hostí v reštaurácii, vždy používam kvalitnú múku.

Doma varíte vy alebo priateľka?

Počas týždňa väčšinou varí priateľka, keďže ja nebývam doma. Je úžasná hostiteľka, jedna z mála, aké som v živote spoznal, ktorá má v sebe zakódovanú starostlivosť o rodinu. Je Moravanka a u nás sú ako raňajky vždy švédske stoly a každý deň sa ma pýta, čo by som si dal na jedenie. Varí veľmi dobre, dodržiava zdravý životný štýl, snaží sa stravovať striedmo a s rozumom. Ja varím cez sviatky alebo keď je väčšia spoločnosť.



Diskusia k článku







 



TOPlist