Foto: Archív Gaba Kocáka
Čo je pre vás gastronomickým trendom, ktorý sa snažíte uplatňovať u vás v reštaurácii aj doma?
Zero waste (život bez odpadu), teda využitie všetkého, čo sa dá, či už je to zviera, zelenina, alebo ovocie. Myslím si, že v budúcnosti sa bude omnoho viac pracovať so zeleninou, napríklad aj u nás v reštaurácii s ňou máme spojený každý dezert. Výborné sú napríklad kombinácie paštrnák a biela čokoláda, karfiol a vanilka, karfiol a kakao, červená repa a čokoláda či jahody, bryndza a ligurček. Ďalším trendom je šetrnosť, uvariť aj z jednoduchého produktu špičkové jedlo. Alebo ho uvariť zo surovín od mäsiara, ktoré sa zvyčajne vyhadzujú.
Keď si chcete doma pochutiť, čo si dáte najradšej?
Čerstvý chlieb s maslom. Pečiem ho doma, je kváskový, na jeho prípravu používam slovenské aj talianske múky, aj manitovú s vysokým obsahom proteínov. Vyberám si rôzne druhy, mám jednozrnky, dvojzrnky aj kamutovú a dokonca aj amarantovú. Možno málo ľudí vie, že sa u nás kedysi amarant veľa používal, dokonca listy sa zvyčajne nakladali ako kyslá kapusta. Amarantová múka je zemitejšia, vonia trochu ako červená repa, chlieb z nej je hutnejší. Je taký zdravý, že sa dokonca kedysi prikladal na rany. Keď pečiem chlieb pre nás doma či pre hostí v reštaurácii, vždy používam kvalitnú múku.
Doma varíte vy alebo priateľka?
Počas týždňa väčšinou varí priateľka, keďže ja nebývam doma. Je úžasná hostiteľka, jedna z mála, aké som v živote spoznal, ktorá má v sebe zakódovanú starostlivosť o rodinu. Je Moravanka a u nás sú ako raňajky vždy švédske stoly a každý deň sa ma pýta, čo by som si dal na jedenie. Varí veľmi dobre, dodržiava zdravý životný štýl, snaží sa stravovať striedmo a s rozumom. Ja varím cez sviatky alebo keď je väčšia spoločnosť.
Diskusia k článku