Gabo Kocák:
„V živote sú aj dôležitejšie veci ako úspech,“ tvrdí známy televízny šéfkuchár

Jana Štrbková, 3. mája 2023     12 minút čítania

Jeho jedlá chutili svetovým hereckým hviezdam, ale ako to má doma? Známy šéfkuchár Gabo Kocák nám prezradil, či varí aj pre priateľku a čo má na tanieri najradšej jeho osemročný syn.



V šou Tajomstvo mojej kuchyne prevzal šéfkuchár žezlo po obľúbenej herečke Kamile Magálovej.
Foto: Archív Gaba Kocáka


Zo špičkovej gastronómie ste prešli do televíznych šou o varení, najskôr to bol 15-minútový kuchár, potom Tajomstvo mojej kuchyne či Celý svet na panvici. Bolo náročné zrazu stáť pred kamerami?

Keď prišla ponuka režiséra a producenta Jeffa Minaříka nakrúcať šou 15-minútový kuchár, celkom sa mi to páčilo a dal som sa do toho. Rozmýšľal som síce nad tým, že pôjdem s kožou na trh, nevedel som, ako budú na mňa ľudia reagovať, ako ma budú hodnotiť. Prvé tri časti boli pre mňa chaotické, predsa len som stál prvýkrát pred kamerou. Na vlastnej koži som zisťoval, že nie je až také ľahké naraz premýšľať, variť, rozprávať a ešte k tom byť aj sem-tam vtipný. Najskôr som čítal všetky reakcie na šou, pozitívne aj tie negatívne. A to až dovtedy, kým mi môj kamarát Marián Čekovský neporadil, aby som nereagoval, nech už ľudia napíšu čokoľvek. Často to boli anonymné, negatívne reakcie od ľudí bez fotky, bez mena, a tak som si skutočne povedal, že si môžu písať, čo chcú, ja som predsa sám so sebou zmierený.

Keď chcete priateľke doma navodiť romantickú atmosféru, stačí dobré jedlo?

Dobré jedlo, príjemná atmosféra, úprimný rozhovor... Myslím si, že dobrý rozhovor s ľuďmi, ktorých máme radi, a na ktorých nám záleží, je veľkým krokom k tomu, aby sme prežili kvalitný večer. A k tomu dobré jedlo, ktoré ľudí spája - a máme jedno veľké afrodiziakum.

Náš rozhovor počúva aj váš osemročný synček. Zje všetko, čo mu navaríte?

Nezje všetko, tiež si vyberá. Vždy diskutujeme o tom, na čo má chuť, nie je to tak, ako keď som bol malý ja a musel som zjesť všetko, čo sa doma navarilo. A jeho najobľúbenejšie jedlo? Na raňajky krupicová kaša a včera na obed zjedol aj dva rezne. Miluje pirohy aj halušky, na ktorých je veľa slaniny. Často je so mnou v kuchyni a vidí, ako tu v reštaurácii pripravujeme jedlo. Dávam mu ochutnať všeličo, s čím pracujem, jedol už napríklad mušle svätého Jakuba aj hľuzovku. Má veľmi rád ryby, najmä pražmu a pstruha, a čo je veľké plus, aj šaláty. A v lete napríklad nestačíme kupovať melóny.



Diskusia k článku







 



TOPlist