Chémia v kuchyni:
10 reakcií, vďaka ktorým si môžeme pochutiť na karameli, chrumkavom chlebíku či kysnutých koláčoch

Jana Klimanová, 1. mája 2025     5 minút čítania

Kuchyňa nie je len miestom, kde vznikajú lahodné pokrmy, je to aj malé chemické laboratórium. Mnohé z procesov, ktoré prebiehajú pri varení, pečení alebo fermentácii, sú výsledkom fascinujúcich chemických reakcií, ktoré zásadne ovplyvňujú chuť, vôňu a textúru jedla.



Foto: Shutterstock

5. Škrobová želatinizácia

Pri varení ryže, cestovín alebo pudingov škrob absorbuje vodu, zväčšuje svoj objem a vytvára želatínovú štruktúru. Tento proces robí potraviny mäkšími a ľahšie stráviteľnými.

Tip: Pri varení cestovín si odložte trochu vody z hrnca – obsahuje škrob, ktorý pomôže vytvoriť krémovú omáčku.




ANKETA: Bavila vás na škole chémia?

57,1%



42,9%







Diskusia k článku










TOPlist