Chémia v kuchyni:
10 reakcií, vďaka ktorým si môžeme pochutiť na karameli, chrumkavom chlebíku či kysnutých koláčoch

Jana Klimanová, včera 06:00     5 minút čítania

Kuchyňa nie je len miestom, kde vznikajú lahodné pokrmy, je to aj malé chemické laboratórium. Mnohé z procesov, ktoré prebiehajú pri varení, pečení alebo fermentácii, sú výsledkom fascinujúcich chemických reakcií, ktoré zásadne ovplyvňujú chuť, vôňu a textúru jedla.



Foto: Shutterstock

6. Oxidácia

Oxidácia prebieha, keď sa potraviny dostanú do kontaktu s kyslíkom. Napríklad jablká a avokádo hnednú v dôsledku enzýmovej oxidácie. Táto reakcia môže byť niekedy nežiaduca, no v prípade vína alebo syrov je dôležitou súčasťou ich dozrievania.

Tip: Pre spomalenie oxidácie pokvapkajte nakrájané ovocie citrónovou šťavou.




ANKETA: Bavila vás na škole chémia?

56,3%



43,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist