Chémia v kuchyni:
10 reakcií, vďaka ktorým si môžeme pochutiť na karameli, chrumkavom chlebíku či kysnutých koláčoch

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Kuchyňa nie je len miestom, kde vznikajú lahodné pokrmy, je to aj malé chemické laboratórium. Mnohé z procesov, ktoré prebiehajú pri varení, pečení alebo fermentácii, sú výsledkom fascinujúcich chemických reakcií, ktoré zásadne ovplyvňujú chuť, vôňu a textúru jedla.



Foto: Shutterstock

3. Fermentácia

Fermentácia je proces, pri ktorom mikroorganizmy (napríklad baktérie alebo kvasinky) premieňajú cukry na kyseliny, alkohol alebo oxid uhličitý. Fermentované potraviny, ako je kyslá kapusta, kimči, jogurt či kváskový chlieb, sú nielen chutné, ale vďaka obsahu probiotík aj zdravé.

Tip: Ak začínate s fermentáciou, skúste domáci kefír – je jednoduchý na prípravu a plný prospešných baktérií.




ANKETA: Bavila vás na škole chémia?

63,6%



36,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist