Svetové kuchyne – Turecko (1. diel)
Svetové kuchyne – Turecko (2. diel)
Dnes píše o gastronomických zvykoch svojej novej domoviny - Nemecka. Dočítate sa aj o tom, aké zaujímavé a pestré jedlá, o ktorých ste možno ani nechyrovali, sa tu pripravujú. Tak príjemné letné čitanie...
Foto: Archaa
Archaa.
Foto: Archaa
Mníchovská radnica.
Nemecká kuchyňa nie je fádna, napriek tomu, že nie je až tak rafinovaná. Mnohí si pri pomyslení na Nemecko ihneď pomyslia len na vyprážaný rezeň, zemiaky, či červenú kapustu, ale vraj sa kedysi jedávali aj bobrie stehienka, raky, korytnačie polievky, či škovránčie paštéty, a to všetko na obrovskej, umeleckej a prepychovej úrovni.
Ja sa vám pokúsim aspoň v skratke priblížiť bavorskú a mníchovskú kuchyňu.
Bavorská kuchyňa, Mníchov a slávny Oktoberfest
Keď niekomu poviem, že žijem v Mníchove, v Bavorsku, okamžite sa ma opýta na známy pivný festival Oktoberfest. Nečudo, veď je to najvýznamnejšia a celému svetu tak dobre známa udalosť. Trvá vyše troch týždňov a zídu sa tu každým rokom milióny návštevníkov nielen z Mníchova a okolia, ale aj z rôznych kútov sveta, napríklad aj z USA, či Austrálie, aby si mohli všetci spolu sadnúť a oslavovať. Mníchov je známy svojim pivovarníctvom. Nájdete tu známe pivovary ako Paulaner, Hofbräu či Franziskaner. Každý pivovar v tom čase postaví obrovský stan (Zelt) s riadnou reštauračnou kuchyňou a výčapným barom, pre hostí sú pripravené stoly a dlhé lavice, aby sa ich zmestilo čo najviac, pretože ľudia tam prichádzajú v početných skupinách aj extra dopravou či autobusmi. A bez čoho by ešte taký Zelt nebol Zeltom? Bez živej kapely predsa! Všetci sa spolu zabávajú (aj keď sa vôbec nepoznajú), jedia, tancujú (aj na stoloch), spievajú a pijú pivo. Veľa piva! Jedno veľké pivo sa čapuje ako Maß a je to 1 liter piva. Keďže sa Oktoberfest koná v srdci Bavorska, ženy počas tohto „Festu“ nosia národné kroje, ktorým sa tam hovorí Dirndl. Muži zasa krátke jelenicové nohavice s trakmi. K pivu tam už neodmysliteľne patrí tradičný praclík Breze, na ktorý majú v Bavorsku aj vlastný patent. Samozrejme, že na Oktoberfeste nájdete aj ďalšie pochúťky z regiónu, o ktorých sa zmienim v nasledujúcich riadkoch.
Vonku je možné sa zabaviť v obrovskom lunaparku. Pre deti, ale aj pre dospelých sú tam rôzne strelnice, stánky, kolotoče či strašidelné dráhy... No zábavy až až…
Oktoberfest začína vždy v tretiu septembrovú sobotu (aj keď sa volá Oktoberfest) a trvá do začiatku októbra. Pred vyše dvesto rokmi, konkrétne 12. 10. 1810 však bol Oktoberfest ozaj festom Oktobrovým a začal svadbou Bavorského korunného princa Ludviga a princeznej Theresy. Na počesť princeznej bola aj lúka (Wiese), kde sa ich svadba konala (a kde sa vyše dvesto rokov koná aj Oktoberfest), pomenovaná po princeznej na „Theresiens-Wiese“ a tak sa volá až podnes. Rokmi sa potom Oktoberfest presunul na september kvôli tomu, že býva ešte teplé a slnečné počasie, ktoré priláka vždy veľký počet návštevníkov.
V Bavorsku si každý potrpí na kvalitnú a domácu stravu
Foto: Archaa
Plnené taštičky Maultaschen.
Foto: Archaa
Bavorská šampiňónová omáčka so žemľovou knedľou.
V Bavorsku si každý veľmi potrpí na kvalitnú domácu, regionálnu stravu (Hausgemachte), ktorá sa však nie vždy podobá na racionálnu. Porcie sa jedávajú obrovitánske a zapíjajú sa ako inak, ak nie pivom.
Nemci ľúbia sladké raňajky
Foto: Archaa
Na raňajky sa podávajú aj croissanty.
Foto: Archaa
Klasické nemecké raňajky.
Dobrá, pestrá, ale často krát aj nie práve najzdravšia strava
Foto: Archaa
Leberknödelsuppe - polievka s pečeňovými knedličkami.
Známy Eintopf je jedlo podobné polievke, avšak často zastupuje polievku a hlavné jedlo v jednom. Ide o jedlo z jedného hrnca, ktoré môže obsahovať mnoho ingrediencií dokopy ako mäso, zemiaky, zelenina i cestoviny.
Schweinshaxe (bravčové údené koleno) či Schweinenbraten (bravčové pečené), pečené bravčové rebierka sú jedlá, pred ktorými ja musím zatvárať oči aj uši a ústa tak či tak. S kopou kapusty a knedľou, či už žemľovou alebo zemiakovou alebo len tak s praclíkmi, tak presne takéto jedlá sú bavorským Nemcom (hlavne tej mužskej časti) doslova sväté a nedajú na ne dopustiť.
Foto: Archaa
Bavorský zemiakový šalát.
Foto: Archaa
Švábsky zemiakový šalát.
Zákusky
Foto: Archaa
Sahnetorte - šľahačková torta.
Foto: Archaa
Käsetorte - tvarohová torta.
Foto: Archaa
Sandkuchen - piškótový chlebíček.
Foto: Archaa
Topfenstrudel - tvarohová štrúdľa so zmrzlinou.
Fest, Fest, Fest, Fest, Fest... samý Fest
Jarný, veľkonočný, letný, októbrový, jesenný, vianočný či zimný... vždy je dôvod na Fest (oslava). Nemci si prosto veľmi radi doprajú a užívajú a dôvod ako vidíte majú vždy, či už sú to Vianoce alebo len ďalšie ročné obdobie. Jedia, zabávajú sa a pijú pivo. Môžete si vybrať z rôznych druhov občerstvenia, pretože všade je dostatok stánkov s jedlom a špecialitami národnej kuchyne.
Čo treba ochutnať?
Rozhodne Weißwurst (biela tučná klobáska)
Foto: Archaa
Weißwurst (biela tučná klobáska).
Najmä samotný Mníchov je s touto špecialitou veľmi úzko spojený. Vyjadruje to príslovečná pohostinnosť tohto mesta, veď pôvod bielej klobásy nájdete práve tu.
Chuť tejto klobásy z teľacieho a bravčového mäsa zjemňuje cibuľa a čerstvá petržlenová vňať. Samotná výroba (biela masa teľacieho mäsa naplnená do tučných bravčových čriev) a jej vznik má bohatú tradíciu. Prvé klobásky vznikli už v roku 1857.
Tradícia, že sa biela klobása podáva vždy výhradne pred 12 hodinou napoludnie je zachovaná dodnes v mnohých domácnostiach i krčmičkách.
Ak sa o Weißwurste chcete dozvedieť viac, môžete si urobiť výlet do Neumarktu in der Oberfalz, kde sa nachádza Akadémia bielej klobásy. Tu sa dozviete všetko o jej výrobe a môžete s klobáskami aj pomôcť. A získat môžete dokonca aj „Diplom bielej klobásy“.
Klobása sa pripravuje ako naše párky a podáva sa k nej sladká horčica (Bayerischer suesser senf), praclíky (Brez´n) a pivo.
Brez´n nazývané tiež Brezen či Laugenbrezen
Foto: Archaa
Brez´n (praclíky).
Bayerische Leberkäse
Foto: Archaa
Leberkäse s volským okom, sladkou bavorskou horčicou a zelenou špargľou.
Pred asi 200 rokmi priviezol istý Kahrl Theodor do Bavorska vlastné mäsiarstvo a začal vyrábať túto sekanú z jemne mletého bravčového a hovädzieho mäsa. Piekol ju vo formách na chlieb.
Dodnes mäsiari v Bavorsku pečú túto pochúťku dvakrát za deň. Raz doobeda a potom až okolo 16. hodiny. Najobľúbenejší býva (ako napr. pri pecni chleba) ten chrumkavý konček, ktorému sa vraví „Scherzel“.
Bavorské pivo
Foto: Archaa
Bavorské pivo má jedinečnú kvalitu.
V Bavorsku nájdete najstaršie dôkazy o pivovarníckej činnosti v Nemecku. Duke Wilhelm IV. Tu prijal v roku 1516 slávny zákon čistoty, podľa ktorého do bavorských pív nemôžu byť použité žiadne ďalšie prísady ako voda, chmeľ a jačmeň. To bol tiež začiatok veľkej svetovej povesti, ktoré bavorské pivá dodržiavajú dodnes.
Ochutnajte určite Franziskaner, Erdinger, Schneider, Maisel či Paulaner..., ale výborných značiek je oveľa viac.
Kässpätzle
Foto: Archaa
Kässpätzle.
Foto: Archaa
Ako obmena ku Kässpätzle sa varia aj Schupfnudeln mit Sauerkraut (šúľance s kyslou kapustou a opraženou slaninkou).
Obazda alebo inak aj Gerupfter
Foto: Archaa
Obazda - syrová pochúťka.
Dnes je Obazda doslova základom na jedálnom lístku všetkých pivných krčmičiek a vy si ju môžete vychutnať s krajcom čerstvého chleba alebo chrumkavým praclíkom.
Nürnberger Lebkuchen
Foto: Archaa
Norimberské vianočné trhy.
Foto: Archaa
Lebkuchen (perníky).
Kedykoľvek sa do srdca Bavorska vyberiete, želám vám Guten Apettit a Prost!
srdečne blahoželám tebe i pani redaktorke za vynikajúci článok.
Možno by som ešte doplnila jedlá z ich milovanej špargle, ktorú je možné dostať asi tak od apríla do konca júna, najradšej zo Schrobenhausen.
Bielu, zelenú, pripravenú na všelijaké spôsoby, od predjedla, cez polievky, prílohy, až po hlavné jedlá. Najradšej podávanú klasicky, s varenými zemiakmi a holandskou omáčkou.
Mňam, už sa teším na ďalšiu sezónu. Veľa zábavy na Oktoberfeste...
Este by som snad doplnila k tym Weißwurst, preco sa predavaju iba do 12. hod. Tradicne sa pripravovali cerstve zavcas rano a kedze neobsahuju ziadne konzervacne latky a volakedy samozrejme neboli ziadne chladnicky, museli sa rychlo spotrebovat, aby sa nepokazili. Preto bolo povolene - dnes by sme povedali "v zaujme ochrany spotrebitela" - ich predavat iba do obeda. Pokial viem, na Viktualienmartk ich naozaj predavaju iba do 12.
@marta23 , chybicku sme opravili. Dakujeme za upozornenie.