Svetové kuchyne:
Svetové kuchyne – Turecko (2. diel)

Spracovala: Andrea Červenková, 17. júla 2013     17 minút čítania

V ďalšom dieli rozprávania o tureckej kuchyni sa od našej varecháčky Slávky dozviete zaujímavé informácie hlavne o tureckých sladkostiach a fast foode.

Minulý týždeň nám naša varecháčka Slávka, alias Archaa v 1. dieli svojho rozprávania o tureckej kuchni priblížila tradičné turecké nápoje, prezradila tiež, čo Turci zvyknú jesť na raňajky, obed a večeru a pár zaujímavých informácii o tureckom chlebe. Dnes nám porozpráva hlavne o tureckých sladkostiach a fast foode.

Hlavné jedlá sú bohaté na zeleninu

Turci v hlavných chodoch uprednostňujú zeleninové jedlá, ktoré kombinujú s mäsom, ako napríklad Musakka,


Foto: Archaa

Musakka


alebo plnia – podobne ako aj my – papriku, cukinu, paradajky či baklažán (Dolma),


Foto: Archaa

Dolma


ale aj rôzne strukovinové jedlá. Tu je najznámejšou Kuru Fasulye – biela fazuľa i Yeşil Fasulye – zelená fazuľka, či Bamya (okra).


Foto: Archaa

Yeşil Fasulye


Najobľúbenejším jedlom z cestovín sú Mantı, čo sú v podstate také miniatúrne ravioli plnené mäsom, podávané v ochutenom jogurte, poliate omáčkou, ktorú si sami zvolia. Niekde je to maslo spražené s paprikou a sušenou mätou, inde napríklad paradajková omáčka s feferónkami.


Foto: Archaa

Manti


Z mäsových jedál radi pripravujú pečené jahňacie mäso Çoban Kavurma,

Foto: Archaa

Çoban Kavurma



alebo aj rôzne köfte (Içli Köfte – bulgurové – plnené mletým mäsom, varia sa buď vo vode alebo vyprážajú klasicky na oleji, Izmir Köfte – mäsové, prekladané zemiakmi a dusené v rúre).


Foto: Archaa

Içli Köfte


Z hlavných jedál na stole nájdete vždy minimálne dva druhy pričom jedno zeleninové a jedno v kombinácii s mäsom, či samotné mäsové.

Ďalšie prílohy

Okrem spomínaného chleba býva k jedlám podávaný aj Pilav (ryža), alebo ryža s orzom (orzo – naša tzv. slovenská ryža), niekedy aj hranolčeky.


Foto: Archaa

Pilav


Çacık je veľmi obľúbený a pripravuje sa z jogurtu, čerstvých uhoriek, cesnaku a soli. Hustejší je čisto z jogurtu, riedky pripravujú Turci s pridaním vody a získa polievkovú konzistenciu.


Foto: Archaa

Çacik



Rozprávkové cukrovinky, dezerty a sladkosti

Tie sú neodmysliteľnou súčasťou tureckej kuchyne. Sú skvelé nielen ako chod po hlavnom jedle, ale aj ako chuťovka len tak k čaju, či keď pri dverách zazvoní návšteva. Mnohé sladkosti hýria farbami, na ktorých idete oči nechať a len veľmi ťažko im dokážete odolať. Takými sú aj krásne a sladučké Lokum, ktoré majú tisícročnú tradíciu a boli obľúbenými cukrovinkami žien háremov. Celá táto lákajúca nádhera obsahuje priveľké množstvá cukru, či cukrového sirupu, preto ak si strážite každý gram svojej váhy, musíte si v tomto prípade dávať veľký pozor.


Foto: Archaa

Lokum


V minulosti plnili niektoré dezerty dôležitú spoločenskú funkciu, ako napríklad Halva (Helva) sa pripravovala pri príležitosti osláv narodenia dieťaťa, či pri úmrtí člena rodiny alebo pri presťahovaní sa do nového domu... skrátka pri významných rodinných udalostiach. Dnes sa s týmto zvykom stretnete už len ozaj výnimočne. Nič sa však nemení na fakte, že sa Turci sladkosťami môžu hrdo popýšiť. Staré turecké príslovie vraví: „Jedz sladko a hovor sladko.“

Şeker Bayramı (Cukrový sviatok) prichádza po skončení posvätného mesiaca Ramadán a vtedy sa nielen rozdávajú deťom sladkosti, ale pripravujú sa aj rôzne druhy sladkostí a dezertov.

Celkovo sa turecké dezerty a sladkosti dajú rozdeliť do troch skupín:

1. Ovocné a zeleninové
Ako napríklad figové alebo marhuľové dezerty, ktoré sa zvyknú poliať smotanovou polevou. Zo zeleninových dezertov je najrozšírenejší dezert z tekvice Kabak Tatlısı, ktorý sa pripravuje udusením tekvice na masle s cukrom a pred podávaním sa posýpa orechmi či kokosom.


Foto: Archaa

Kabak Tatlisi (dyňová dobrota)



2. Mliečne
Sem patria rôzne vychladené pudingy, ako Keşkül alebo veľmi známy Fırın Sütlaç (Ryžový puding).


Foto: Archaa

Fırın Sütlaç (ryžový puding)



3. Z cesta
Z týchto dezertov je svetu najznámejšia Baklava. Tiež Fıstıklı Sarma alebo Künefe, ktorý sa pripravuje zo špeciálneho nakrájaného cesta, ktoré sa upečie a poleje hojným množstvom sirupu.


Foto: Archaa

Fıstıklı Sarma


Şekerpare (sladké mince), čo sú malé sladké koláčiky, Revani – krupicový koláč, či Yoğurt Tatlısı koláč z jogurtu poliaty cukrovým sirupom.


Foto: Archaa

Şekerpare (sladké mince)



Foto: Archaa

Yoğurt Tatlısı (koláč z jogurtu)



Dali by ste si sušienku?

Kurabiye sú vlastne malé slané koláčiky – sušienky posypané sezamom. Ak ich okúsite, nebudete vedieť, kedy s nimi prestať. Doslova návykové!


Foto: Archaa

Kurabiye (slané koláčiky)



Fast food a stravovanie


Foto: Archaa

Turecký pouličný stánok s Döner Kebabom


V Turecku by ste zaručene mali ochutnať pár jedál, ktoré stoja za to, tu ich je niekoľko, ktoré vám odporúčam:

1. Döner Kebab


Foto: Archaa

Döner Kebab


Sú odrezky grilovanej baraniny podávané s maslovou ryžou a v mnohých tureckých reštauráciách sa servíruje práve takto. Jeho súrodenec – rýchla verzia na „to go“ sa vkladá do kebabového chleba s rôznou čerstvou zeleninou a jogurtovým dressingom.

2. Adana Kebab


Foto: Archaa

Adana Kebab


Je obrovskou špecialitou pochádzajúcou z tureckého mesta Adana. Sú to grilované špízy s mletým, veľmi pikantne okoreneným jahňacím mäsom, ktoré sa podáva s feferónkami, petržlenom, listovým šalátom, cibuľou, pokvapkané citrónovou šťavou a stočené v teplom čerstvom chlebe alebo naservírované na tanieri. To záleží od toho kde a ako si ho objednáte.

3. Lahmacun


Foto: Archaa

Lahmacun


Nazývajú aj tureckou pizzou. Je to tenké kysnuté cesto potreté pikantným ragú z mletého mäsa. Podáva sa s čerstvým petržlenom, kúskami cibule a citrónu, ktorým sa celý Lahmacun pokvapká až na tanieri. Veľmi dobré!

4. Kokoreç


Foto: Archaa

Kokoreç


Turecká delikatesa pozostávajúca z grilovaných, najemno narezaných kúskov jahňacích žalúdkov, preto je len pre tie silné žalúdky, ktorým vnútornosti problém jesť nerobí. Kokoreç je v Turecku veľmi známy a obľúbený. Predáva sa všade v pouličných Imbisoch či už v chlebe alebo ako hlavné jedlo na tanieri s prílohou a zeleninovou oblohou.


Foto: Archaa

Kokoreç na tanieri



5. Çöp Şiş a Köfte


Foto: Archaa

Çöp Şiş a Köfte


Çöp Şiş je pár kúskov jahňacieho mäsa napichaného na ihle a následne ugrilovaného. Podáva sa s grilovanou zeleninou, čerstvým zeleninovým šalátom a chlebom takisto ako Köfte, čo sú vlastne, silne okorenené, grilované mäsové fašírky. Typickými koreninami pre Köfte sú oregano, rímska rasca (cumin), mletá červená paprika, škorica či mletý klinček.

6. Kuşbaşılı Pide


Foto: Archaa

Kuşbaşılı Pide


Je dlhé (minimálne 20 cm) kysnuté cesto plnené jahňacím mäsom najemno nakrájaným alebo mletým, väčšinou uzavreté, v tvare lodičky široké cca 10 cm.


Foto: Archaa

Kuşbaşılı Pide


Vybrať si však môžete aj z iných druhov pide ako Peynirli Pide (s kozím syrom), Ispanaklı Pide (so špenátom), Suçuklu Pide (s pikantnou klobásou nazývanou Suçuk), Yumurtali Pide (s vajcom) atď.

7. Kumpir


Foto: Archaa

Kumpir


Zemiak pečený v peci pri 300 stupňoch. Jeho upečené vnútro sa vydlabe tak, aby ostala pečená šupka, ktorá sa naplní hotovým vydlabaným vnútrom, z ktorého sa urobí pyré a vymieša sa s maslom a syrom. Nakoniec sa obloží rôznou oblohou, omáčkami či dressingom podľa chuti.

8. Börek


Foto: Archaa

Börek


Akási mäsová, syrová, zemiaková či špenátová štrúdľa zo špeciálneho lístkového cesta nazývaného Yufka či Filo. Nečudo, že je börek taký obľúbený, je to neskutočná dobrota a chutí výborne aj na druhý deň.
Takzvaný Cigarabörek je börek z rovnakého cesta, ktoré je upravené na menšie trojuholníčky. Plní sa mäsovou alebo syrovou plnkou, rozdiel je akurát v tvare, ktorá nápadne pripomína cigaru, pretože po naplnení sa cesto stočí do malého šúľočka a vypraží na oleji.


Foto: Archaa

Cigarabörek


Su Boregi alebo vodový börek, je istá turecká forma nákypu, kde sa cestá ukladajú v pekáči na seba, naplnia plnkou, zalejú jogurtovou zálievkou a nechajú zapiecť. Jeho rýchlejšia verzia sa dá pripraviť aj na panvici.


Foto: Archaa

Rýchly Börek



9. Simit a Açma


Foto: Archaa

Simit


Simit si v Turecku môžete kúpiť predovšetkým na pláži, od pouličných či plážových predavačov, ale samozrejme aj v stánkoch s občerstvením, či v obchode s čerstvým pečivom. Ide o okrúhle kysnuté pečivo s kopou sezamových semiačok na chrumkavej kôrke. Veľmi dôležitým poznávacím znakom je puknutá kôrka, z ktorej vykúka mäkučké cesto ako pavučinka. Najlepšie chutí s maslom, kozím syrom zapíjaný čiernym čajom, či ayranom. Taktiež okrúhle pečivo z kysnutého cesta, ale sladkého, volajú Açma a tú si môžete kúpiť či už s náplňou syrovou alebo čistú. Napriek svojej sladkastej chuti je vhodná k rôznym jedlám alebo len tak samotná zapíjaná podobne ako simit čajom, či ayranom.


Foto: Archaa

Açma



10. Lokma


Foto: Archaa

Lokma


Znamená niečo ako jednohubka. Ide o malé kysnuté vyprážané guľôčky (šišky) nasiaknuté cukrovo alebo medovo-škoricovým sirupom. Predávajú ju takisto skoro všade.

11. Gözleme


Foto: Archaa

Gözleme


Sú tenké, syrom, špenátom, mäsom, či zemiakmi plnené yufka chleby, ktoré sa pripravujú najčastejšie v domácnostiach, preto sa s pravými gözleme stretnete najskôr na ceste autom, kde ich na mnohých miestach pri ceste pečú vidiecke ženy.


Foto: Archaa

Žena pripravujúca Gözleme


Ak zastavíte, ponúknu vám vždy aj miesto, kde ich spokojne môžete zjesť a samozrejme čerstvý čierny turecký čaj či ayran. Kúpiť si ich však môžete aj v bežných imbisoch.

Čo je Ayran?


Foto: Archaa

Ayran – nápoj podobný nášmu kefíru


Veľmi chutný nápoj na jogurtovej báze, podobný nášmu kefíru, ktorý nielenže v letných horúcich dňoch osvieži, ale aj načas celkom zasýti. V Turecku je naozaj najobľúbenejším nápojom. Pripravuje sa z jogurtu a vody v pomere 2:1 alebo 1:1 s trochou soli, ale v obchodoch si ho môžete kúpiť všade v 200, 500 či dokonca aj 1000 ml baleniach.

Zmrzlina z kozieho mlieka


Foto: Archaa

Čokoládová zmrzlina z kozieho mlieka


Tu záleží na každom osobitne, pretože ja som bola tureckou zmrzlinou fascinovaná. Aj keď nie úplne chuťou (mám radšej ovocné, svieže a nie príliš smotanové zmrzliny), skôr jej konzistenciou, ktorá pripomína žuvačku. Áno, doslova máte pocit, že idete jesť žuvačku, ale predsa prejdete zmrzlinou zubami ľahučko. Je vyrábaná z čistého kozieho mlieka a vybrať si môžete z príchutí ako je vanilková, čokoládová alebo karamelová. Niekde vraj vyrábajú aj jahodovú, no ja som sa s ňou ešte nestretla. Rozhodne je to však iná chuť, ako sme zvyknutí a preto stojí za vyskúšanie. Navyše zmrzlinári sú tak zábavní – ako malí kúzelníci, určite vás svojím vystrájaním so zmrzlinou dostanú.


Foto: Archaa

Zmrzlinári – kúzelníci so zmrzlinou



Turci milujú pikniky a grilovačky

Tie sú veľmi dôležitou súčasťou ich kultúry. Možností kam na piknik či grilovanie je neúrekom. Okrem toho, že každý byt s balkónom má svoj vlastný gril, pretože v Turecku je balkónové grilovanie povolené (vo vlastnej záhrade tak či tak), ponúka Turecko nekonečne veľa voľných priestranstiev v prírode práve na takéto piknikovanie, ktoré sa usporadúva vždy v spoločnosti väčšieho počtu členov celej rodiny. Je to aj zároveň príležitosť stráviť spoločné chvíle a stretnúť sa spolu po dlhom čase. Takisto svadby, či iné rodinné a náboženské udalosti sú dôvodom na prípravu tých najlepších a najchutnejších jedál.

A tak Afiyet Olsun (Dobrú chuť) !!!

* * *

Turecké recepty nájdete aj v rubrike Turecká kuchyňa na Vareche: Turecká kuchyňa - recepty



Diskusia k článku

aroooo
k r á s a....., len mať možnosť to ochutnať .
matata1
nádhera, ešte šťastie, že som už obedovala... Dievčatá ďakujem za krásne spracovanie.
ankabanka
Vsetky zaujimavosti v tychto clankoch su uzasne, lebo pochadzaju z hlbky odskusanych mesiacov jednotlivcov prezitych tam a nie su len okrajovo podane reporterom.
Slávka, alias Archaa. velmi ocnujem tvoju pracu, ktoru si vlozila do spracovania tohto clanku a tvojich domacich receptov. Vyzeraju lakavo. Velmi hodnotim, ze recepty ak ich nenajdeme u teba alebo Nazarbuncok pretoze si ich ponechala v originalnych nazvoch najdeme a lahko pripravime z webky.

Chute Turecka pre mna su nezabudnutelne.
Dufam, ze aj moje skusenosti co zbieram svetom raz budu ocenene v mojej domacnosti, ktora bude takto velmi pestra vdaka tejto svetovej kostovke.
Osobne dakujem a zelam vsetkym dalsim, ktori clanky pripravuju vela trpezlivosti, pretoze nie je lahke vlozit skusenosti do maleho clanku.
archaa
Veľmi pekne ďakujem za krásne riadky, sú pre mňa odmenou za čas strávený nad písaním pre vás všetkých! A @ankabanka : ver tomu, že všetky tvoje skúsenosti čo zbieraš, raz budú mať cenu zlata, keď zakotvíš vo svojej domácnosti...ja ti veľmi držím všetky palce! :)
manya
perfektné, dostala si ma, určite vyskúšam z tvojich receptov
radost
@archaa
moja úcta..vdaka..pochvala..tie krásne fotky budú ma sprevádzať do rána..už mi chýba len vôňa a chuť..šikovnosť ľudská=pochválená budˇ...!!
tinca
@archaa klobúk dole nad tvojím pokračovaním, ale aj I.časti isto ťa to stálo veľa námahy.Článok je veľmi výstižný nie je rozvláčený,no a excelentné fotky! Nebola som v Turecku, hoci som dosť precestovala, odrádzajú ma tie vysoké teploty, ale snáď sa po tomto článku niekedy mimo sezóny vyberiem. Kolegyňa chodí tam rada a hovorila mi, že vždy nehorázne priberie.Poďakovanie patrí aj adminke Andrejke Červenkovej za spracovanie dokonca nočné /o 1.O hod./. Takže ďakujeme!
babav
Poucne ,nazorne a dokonale nahliadnutie do tureckej kuchyne.Niektore jedla som mala stastie ochutnat v originalnych tureckych restauraciach v cudzine,nie priamo v Turecku.Ich zeleninove jedla su velmi chutne aj zdrave ,skoda ze si to pokazili ich prehnane sladkymi zakuskami,ale tie mozno vynechat....nahradit vybornym chlebom(to je iba moj nazor nie kritika).
helanka
Vyborne Slavka, prekrasne prezentovane, tie jedla vyskakuju z obrazovky: skus ma hned!
Tiez som mala moznost chutnat originalne jedla. Tazko vyberat najlepsi, ale pri cestovani si doprajem vsade Döner pokial ho maju so sladkym sauce a makkym osuchom, dost vieryhodne ho dnes vedia urobit. Ich morske jedla, fantasticka zelenina ktora sa cestou dalej na zapad uz chutove nenajde!
Gratulujem k vybornemu spracovaniu sirokeho sortimentu.

Neodolam a hoci sa tu kritizuje slovo MNAM, jednoducho musim!

janalad
super, som povdacna za spracovanie o Turecku. Niektore z jedal som aj na dovolenkach ochutnala , iba tie nazvy nemam sancu si zapamatat :)))
julica
Slavla, velmi pekne si to spracovala, s laskou, vidno, ze mas Turecko a jeho kuchynu uprimne rada. Som velmi vdacna aj za nazvy jedal, ktore su moje oblubene, ale nevedela som ich pomenovat. Vdaka!
tetuska
budem mať na budúci rok okrúhle výročie, chcela by som navštíviť Turecko, ak bude všetko pri dobrom zdraví, nebudem veľa oslavovať, len tak normálne v rodine, radšej si pôjdem niekde oddýchnuť... veľmi sa teším, zatiaľ je to len v snoch... dúfam, že sa mi to splní...
honestka
@Slavka : gratulujem k jedinecnemu clanku, ktory si rozpracovala dokonale pretoze popisat roznorodost tychto jedal do normy jedneho clanku sa ozaj neda. Obidva diely su spracovane velmi prehladne,
s jednoduchostou sa mozeme vratit k akemukovlvek jedlu, ktore si tu alebo v blogoch predstavila.
Ich chut je ozaj bajecna, osobne som ich nejedla v tvojej krajine ale priatelky, ktore tu pouzivaju suroviny dovazane a su aj skusenymi mamickami a varia ich denne doma nam to dokazali naservirovat zrejme velmi vieryhodne lebo chutilo!
V minulosti sme mavali mesacne stretnutia vzdy u niekoho ineho v dome a bola nas poriadna hrbka a tak sme sa nielenze priucili ich tajomstvu, ale kazda z nas zase mohla na oplatku pohostit celu skupinku svojimi kuzlami. Je to sposob, ktori sme udrziavali roky, pokial sa nezacali diat neodolatelne zmeny a skupina zacala chradnut.
Ja mam velmi rada navstevy tychto specialnych obchodikov, kde dostat koreniny a suroviny, ktore vonaju prave tym zazracnym a dovtedy nepoznanym. Nastastie zo susedov ci kamaratov sa vzdy najde niekto kto sa vyzna a poradi ak nestaci video, alebo recept
z webu.
Chvalim ta za pracu, ktoru si odviedla a dakujem za prijemne stravene chvile pri citani, kedze som si chut jednotlivych dobrot mohla pripomenut ozaj nazivo.
A troska zavidim (?!) more, predsa len tie dobroty z neho chutia u vas troska inac ako u nas, kedze sme daleko. = Pozdravujem ta.
archaa
@honestka : Veľmi pekne ďakujem za pochvalu a velmi milý komentár! Posielam srdečné pozdravy!!!
garanco
Zaujímavé, krásne!
Mohla by si vydať aj knihu o tureckej kuchyni z pohľadu Slovenky, tak pútavo píšeš (ako detektívku:-)) ), kde sa človek netrasie od strachu, ale od predstavy úžasnej chuti!!!
medovnicek
nádhera Slavka, vždy si rada prečítam o zvykoch a kuchyni iných národov
jarbra
Si sikulka, nadherne spracovanie ... Turecko navstevujeme, stale si donesiem krasne, mile spomienky. Turecka kuchyna ma vela spolocneho s indonezkou kuchynou, ( hlavne koreniny, ktore fantasticky vonaju ) ...
velmi nam chutia tieto jedla!! :-)






 



TOPlist