Rôzne

Zamrazovanie byliniek

evusik - fotkaevusik, 2. augusta 2010

Je sezóna konzervovania ale aj zamrazovania. Ja dávam do mrazáku všetko - ovocie, rajčiny a papriku na lečo, hríby .... a samozrejme bylinky.
Bylinky mrazím tak, že ich vložím do vrecka a vložím do mrazničky, o 24 hodín vrecko vyberiem a prejdem valčekom na cesto, zmrazené zelinky sa "rozbijú" a ja si môžem odsypať koľko potrebujem,
alebo bylinky nasekám a vložím do vhodných nádobiek, zalejem vodou a dám zmraziť
a mrazené a rozdrvené bylinky dám do plastovej nádobky, kostrnky sa oddelili a môžete ich vyhodiť alebo zvizať, dať variť do polievky a až potom vyhodiť.... bylinky z plastových nádobiek dám do plastovej krabice a odložím do mrazáka ...


aké máte vy skúsenosti so zamrazovaním a nielen byliniek.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Ja si každý rok zamrazujem petržlenovú vňať, ale musím sa spoliehať na známych, či mi ju dajú. Sú to veľké množstvá, aj dosť robota so sením, mám potom 2-3 vrecúška aj na rok. Ešte mám za malú hrsť tých minuloročných. Zamrazila som si aj pár jahôd a ríbezle, ale neviem ,kde ich dám, keď budem musieť odmrazovať chladničku, veď sa mi rozmrazia. Ináč by som si zamrazila aj uhorky na šalát ( už postrúhané ) a všeličo iné, ale to by som musela mať ešte jednu mrazničku.
evanaaa
opravujem- robota so sekaním. Mám aj sekáčik , taký " hojdačkový " a k tomu dosku s priehlbinkou, do ktorej zapadne, dosť mi to pomáha pri sekaní byliniek, ale sú aj nožnice s asi 5-timi reznými plochami.
janger
@evusik , ja mam mraznicku stale napratanu. Zamrazujem chlieb (takze mame vzdy cerstvy), uvarene omacky na spagety (ked pridem z roboty, uvarim uz len spagety), torty, maso (ci uz surove alebo upravene), vzdy mam v zasobe nejaku tu pizzu, hranolky. Ovocie nie, to kupujem vzdy cerstve. Zeleninu tiez sama nezmrazujem, ale sem-tam kupim mrazenu, a sup s nou do mraznicky. Keby som mala zeleninovu a ovocnu zahradu, tak tiez by som to asi mrazila. Mam so zamrazovanim dobre skusenosti. Treba rychlo zmrazit, tak sa kvalita zachova. Ked ale nieco rozmrazim, tak to uz potom nanovo nikdy nezmrazujem. Osobne mam cerstvu zeleninu najradsej, mrazena je na druhom mieste a potom sterilizovana.
babi
mrazené bylinky sú výbornáJa vec,neviem si bez nich ani prestaviť varenie. ja si zvlášť v súčku zamrazím aj stonky petržlenu a zeléru nakrájané na kúsky a tie potom pridávam do rôznych polievok -dajú im výbornú chuť
kucharronald
Ja zamrazujem pažítku...dám do vhodného sáčku, a hodím do mrazničky. Keď potrebujem, vybalím, dám do väčšej misky a zalejem vlažnou vodou. Potom poutieram suchou čistou handričkou a už sa môže sekať.

Teraz pestujem bazalku....už je dosť veľká, a už ju aj používam...čítal som o nej, že je dobrá aj sušená...Tak skúsim najprv malé množstvo usušiť...Ale určite ju zmrazím...rozdelím do viacerých vrecúšok, podľa potrieb...

Teraz ešte mám v okne rozmarín...tú pridávam všade čerstvú, a keď je už z nej veľa, postrihám a usuším :) A visí na stene :) Takže z byliniek môžme spraviť aj dekoráciu :)
Tak isto aj z čilipapričiek...aj tú doma pozbieram, dôkladne očistím a naviažem na kúsok niťky...
Petržlenovú vňať máme v záhrade. Teraz používame čerstvú, v zime používame aj sušenú...
Je tu dobrý nápad, keď chceme čerstvú:
Keď kupujeme petržlen, môžme kúpiť aj taký menší, ktorý dáme do pohára vody. Vždy zalejeme, aby vody bolo dosť. Necháme na teplom slnečnom mieste. CCA o 2-3 týždni začne rásť....začne rásť petržlenová vňať...potom si podľa potreby vždy odstrihneme, aj v zime...Potom, keď petržlen vihinie, vyhodíme...nesmieme konzumovať :)
evanaaa
Ronald, dobrý nápad s tým petržlenom, skúsim. Niekedy som to robila, ale dävno, a aj cibulku som nechávala rásť a ešte niečo, neviem si spomenúť.
honestka
Predtym, ako sme prisli sem byvat nemrazila som nic, vacsinou len susila bylinky, lebo doma bola malinka chladnicka s mraznickou. Tu su obrovske velkosti a aj tak, ked mi povedali, ze sa v pohode da zmrazovat vsetko mozne, (co bolo pre mna nove- hlavne ked hovorili aj o zmrazenych tortach a zakuskoch). Okrem chladnicky mame veliky stojaty mrazak, v ktorom mam vsetko prehladne a v lete na trhu nakupim a mam celu zimu veci, ktore su v obchode nedostatkove, alebo zo sklenikov. Maso zmrazujem ked si kupim na objednavku. Teraz vsak vsetko s mierou, lebo nas je menej a tak iba vyhodne veci.
Ale tu je extra mraznicka takmer v kazdom dome, je to este z cias, kedy sa oplatilo kupit tovary, ked boli vyhodne ceny.
kuchticka
U nas v mraznicke je stale plno, ze mi vzdy trva chvilu kym nieco najdem. Vatsinou navarim viacej porcii masa a ked nemam cas varit iba vytiahnem a pripravim narychlo prilohu. Vcera sme mali fasirku, rychlo par novych zemiakov a fazulove strucky a bol vyborny rychly obed . Vzdy mam od vsetkeho masa nieco v mraznicke. Mrazim si libecek (iba listky) pokrajany a davam do malych nadobiek na jedno pouzitie do mraznicky. Alebo naplnim tacku na kocky ladu pokrajanymi bylinkami a ked zamrznu vysypem do jedneho vrecka (igelitoveho) a mam na jedno varenie.
alexdidi
@evusik , výborný nápad s bylinkami zmrazenými v sáčku a potom rozbiť...ja ich sekám a vkladám do kelímka, potom si odoberám koľko chcem, lebo sú sypké...nezalievam vodou...okrem toho mrazím aj po častiach i so stopkou petržlen a zeler do polievky tak, že ich stáčam do mikrotén. sáčkov už nadávkované....
samanka
skúšala so mraziť, ale to by som si na mrazničku musela napísať zoznam, lebo ja zabudnem. Potom pri čistení zistím, že tam mám ešte toto a tamto...nie...bylinky mám nasušené, nasypané v bavlnených vreckách. A petržlenovú vňať mám stále čerstvú v záhrade. Aj počas mrazov. Ani neviem ako je to možné, ale aj túto zimu som si chodila trhať vňať do záhrady.
1x tinca
huck
Každy rok v sezone rastu i zamrazim bylinky , ktorych mam nadbytok - petržlen, celer, kopor, fenikel, salviu, bazalku, kvet levandule . Nasekane davkujem do malych mikrotenovych vrecušok zatvaram (velkosti cca na jedno použitie) pomocou vakum strojčeka. Vrecuška aromatickych bylniek oddelim podla druhu do vačšich PVC krabic s napisom ! Prehladne a celu zimu zabezpečena zasoba byliniek pre domacnost. . Zmrznute su podla mna ovela aromatickejšie, ako sušene. Mrazim aj huby aj divu šparglu ale aj mangold alebo špenat ked dostanem od znamych vačššie množstvo. Nič neblanširujem! Časom a skusenostou som zistila že je ovela kvalitnejšia nahlo zmrznuta surova zelenina (ale aj ovocie)
furdica
ja mrazim hrašok a fazulku do vody dam sol jednu velku l. na 1 liter vody, a malu lyž. octu. do vriacej vložim zeleninu povarim 2-3 min. hrašoka4-5 fazulku potom nhed oblejem studenou vodou dokial nie je zelenina chladná ma farbu ako čerstva a vydrži aj 2 roky chutna. Z byliniek kopor a ligurček. Ostatne bylinky pestujem aj cez zimu
dobizu
aj ja každý rok zamrazujem petržlenovú aj zelerovú vňať, nasekaný kôpor a z celej petržlenovej a zelerovej vňate si robím také - ja to volám že metličky - zviažem ich bielou nitkou a potom už len vyberám a dávam do vývarov alebo pod dusené mäso - vyvarí sa to, potom to vyberiem a vyhodím. Ja si zamrazujem aj načistenú zeleninu, celú - do vývarov a nakrájanú na kocky do iných polievok, rizota, pod mäsko... - narobím si také hotové balíčky, zeleninu nevarím, dávam priamo surovú a vôbec nie je gumovitá, a potom už len vyťahujem. A ešte máme dobrú skúsenosť so zamrazovaním hrášku a zelenej fazuľky. Fazuľku nakrájame, nechám prejsť varom, hneď prepláchnem v studenej vode - má peknú sviežu farbu, dám do vrecúšok a zamrazím. Už ju ani nezavárame. Ale ovocie mám radšej čerstvé. Ja veľmi zamrazené nemusím, je také vodnaté.
evusik
@janger mrazené hríby sú výborné, ja ich očistím, nakrájam a zalejem vriacou vodou iba nachvíľu, scedím, opláchnem studenou vodou, dám do vhodných nádobiek a zamrazím.... ináč tiež mrazím kadečo napr. keď robím fašírky tak najmenej s 3-4kg mäsa a už obalené fašírky mrazím, a zamrazím si aj samotnú fašírkovú zmes, ktorú používam na rolády.... tak isto robím plnenú papriku, také 2-3 dávky si zamrzím.... @dobizu máš pravdu, že ovocie nie je také dobré, ale robím si mrazené ovocné drene, teraz som si mrazila marhule, nemala som čas ich spracovať.... použijem ich v zime na koláč
evusik
@evanaaa ak sa ti nechce sekať bylinky (je to piplačka a ani ja to rada nerobím) odporúčam použiť ten spôsob zo sáčkom do ktorého dáš bylinky aj zo stokami, odložíš do mrazáka a na druhý deň valčekom naa cesto prejdeš po sáčku. Lístočky sa krásne oddelia a kostrnky zostanú holé, stačí ich len vybrať a zahodiť, alebo ako písala @baby stonky postrihať na menšie kúsky a použiť ich napr. do polievky, tých možností je veľa
evusik
so sušením bazalky nemám dobré skúsenosti, alebo na to nemám dobrý priestor .... preto ju radšej mrazím, aj po rozmrazení zostane pekná zelená, teraz chcem prvý krát sušiť stéviu, ktorá mi tento rok utešene rastie, tak dúfam, že sa zadarí :-)
babidka
Vyskusala som mnozstvo sposobov ...ale mne sa nechce sekat a ani kelimky mi nevyhovuju .Z alobalu si natrham take kusky asi ako pohladnica , dam tam vnat a zatocim do valceka . je to taka davka akurat . dam do sackov/ do tych so zipsom / kde dam listok co je co - a mrazim .Balicky robim podla potreby- z bazalky a kopru vacsie , z petrzlenu mensie a najmensie z byliniek ktorych davam po trosku menej do jedla .Trochu aj ususim , ale mrazene mam radsej . Ked vyberiem z mraznicky "sulok" tak ho rozbalim a taky zmrazeny sekam - ide to velmi dobre a dokazem nasekat aj uplne nadrobulinko , co sa celkom neda ked je bylinka cerstva . na bylinky mi tak staci jedna zasuvka v mraznicke .
evusik
@babidka presne ako píšeš, dôležité je aby nám ten spôsob ktorý používame vyhovolal .... pre mňa osobne je dôležité aj to, aby som jednotlivé veci ktoré idem zmrazovať uložila tak, aby zabrali čo najmenej miesta a musím si ich nachystať tak, aby to bola jedna dávka pre nás s manželom, keď nás je viac vyberiem viac balíčkov (napr. mäso). My máme veľký mrazák v komore a v kuchyni kombinovanú chladničku s malým mrazáčikom, do toho si dávam bylinky a zamrazené jedlá, ktoré chcem spotrebovať, ale aj párky, klobásky, slaninku, syry, skrátka veci, ktoré používam častejšie pri varení a do veľkého mrazáka dávam všetko ostatné. Mám taký systém, že to čo už viem, že by sa malo použiť preložím z veľkého do malého aby som nato nezabudla :-) a potom keď sa spamätám máme týždeň varenia-rozmrazovania jedál z mrazáku
babi
tento systém varenia väčšieho množstva niektorých jedál sa aj mne veľmi osvedčil praktizujem to zo všetkým čo sa dá znraziť. Keď pečiem koláč a neprídu deti, a vnúčatá, tak my ho z mužom nezjeme celý a tiež dám polovičku zmraziť. Jedny Vianoce som mala "rapel" a piekla a piekla, jasné že sa všetko nezjedlo tak som to tiež dala zmraziť, a potom postupne vyťahovala bolo to super.
1x lianka
evanaaa
Evusik, no, to by ma nenapadlo, celé stonky zamraziť, musím vyskúšať nabudúce. Ďakujem.
samanka
@evusik ako sa Ti podarilo prezimovať stéviu? Mne v pivnici vyhynula. A ja zasa suším bazalku, keď vyschne, je príjemná, krehká a ukladám ju do krabičky s vrchnákom, aby vôňa nevyprchala. Používam ju až do novej úrody. Tento rok sa jej obzvlášť darí, lebo je daždivé počasie.
evusik
@samanka s tou bazalkou máš pravdu, ja jej mám plný balkón, pestujem viac druhov a na balkóne mi vydrží až do mrazov, ale sušiť sa mi nedarí, zostane taká divná, ako keby sivá, skrátka radšej ju zamrazím, ale to je v podstate jedno, hlavná vec, že máme na zimu, no nie? čo sa týka stévia, prvý krát som ju sadila minulý rok a cez zimu mi uhynula, pretože som ju mala v byte a normálne som ju polievala, tak som si tohto roku zasadila druhú a tá je úplne nádhrná a na zimu ju ostrihám a dám do chladu a uvidím, tuto je článok, ktorý som si okopčila z internetu a odložila.
debata o stéviu už bola, tu je link:

 varecha.pravda.sk/diskusie/stevia/601-forum.html...


a ja ešte pridávam, čo som našla na internete o pestovaní a prezimovaní:

- není mrazuvzdorná, v našich podmínkách se pěstuje v nádobách jako víceletá rostlina, ve skleníku, nebo celoročně v bytě
- na léto lze rostlinu zapustit i s květináčem do záhonu
- lze ji také vysazovat předpěstovanou na venkovní slunné až polostinné, teplé stanoviště
- venkovní výsadbu provádějte až bezpečně po jarních mrazících
- daří se jí v hlinitopísčitých půdách s dostatkem vzduchu a vody, s půdní reakcí kyselou až neutrální (pH6,5 – 7,5) a menším množstvím organických látek
- koření mělce a pouze kořeny neobsahují sladké látky
- stříhat lze rostlinu před květem, nebo zkrátit při výšce do 40cm asi na polovinu
- bohatě se větví a snadno znovu obrůstá
- na zimu ji opadá většina listů a přezimuje pouze kořenový bal zasazený do mírně vlhkého substrátu
- přezimuje při teplotách 5 – 10°C a velmi omezené zálivce (pouze tak, aby zůstal substrát vlhký)
- množí se vegetativně – řízkováním, dělením rostliny, nebo pomocí odnoží
- rostlina získává svojí sladkou chuť působením slunečního záření s prodlužujícím se dnem, při pěstování jako pokojové rostliny je vhodné umístění na jižním okně



evusik
@evanaaa ak máš naraz spracovať väčšie množstvo napr. petrželky, tak je to fakt prplačka a zaberie veľa času, ja to robím tak, že ju len preberiem, ak treba staré alebo inak nevhodné časti vyhodím, umyjem pod tečúcou vodou a strčím do veľkého sáčku, dám do mrazáku. Na druhý deň vyberiem, pobúcham, povaľkám a ak to skúšiš uvidíš ako sa ti malé lístočky pekne oddelia a stonky ostanú holé. Lístočky tým, že sú zmrazené sa rozbijú a netreba ich sekať. Kostrnky zviažem do takých zväzočkov a dávam variť do slepačej polievky a potom ich vyhodím, chuť to v polievke spraví. Ja takto robím aj celerovú vňať, tej používam len celkom málo lebo je veľmi aromatická, ale aj kôpor. Tak vyskúšaj a uvidíš. Ale tých možností tu bolo uvedených viac, každý má tú svoju, ktorá mu vyhovuje :-)

babi
čo robíš s tou bazalkou že jej máš tak veľa? mne sa to nejak nedarí
evusik
@babi ja ani neviem, kedysi sa mi nedarila, potom som si na internete prečítala o pestovaní, napríklad že musíš postupovať od semiačka, prepikírovať, nechať podrásť a malé sadeničky sadiť vždy po dvoch. Nekupujem sadenice, ale pestujem si zo semiačka, do normálneho truhlíka dám zeminu a zasejem semienko v dvoch radoch, keď vzíde, tak postupne pretŕham (a aj tú drobotinu použijem na varenie) až pokiaľ mi neostanú dve a dve vedľa seba tak na 8 cm a v dvoch radoch, tie nechám narásť a postupne oberám lístky, alebo ostrihnem tak, že nechám spodné dva lístky a rastlinka znova vyženie. Teraz mám normálnu bazalku, trpasličiu bazalku, tá je krásna lebo vyzerá ako stromček a mala som aj červenú, tá už je v mrazáku, lebo začala ísť do semena. Už som ich dva razy strihala a mrazila a pritom ešte bežne používam na varenie. Dopestujem si každý rok, ale tento je mimoriadny. Sadenice som kupovala iba raz a boli to vyhodené peniaze.
evanaaa
Evusik, dobrý nápad, druhýraz ho vyskúšam ako to takto pôjde, len aby som sa nemusela toľko piplať s tým.
evanaaa
Tušila som, že sa to vytlačí dva krát,treba dlho čakať aj keď kliknem na recept, kedy sa mi objaví, a mám dojem, že som to slabo spravila, kliknem viac krát.
babi
tak moje začiatky s bazalkou /už veľmi dávno/ boli zo semiačka. V podstate som to robila tak ako ty, len som to mala v črepníku a tiež som pikírovala. Nehovorím že mi nerástla, ale nemala som jej až tak veľa, potom som jeden rok nemala čas a kúpila som si na trhu už peknú a mala som celkom dobrú úrodu. Tak som si tento rok povedala,že sa s tým nebudem hrať a znovu kúpila, no a neviem, je nejaká mizerná. Ako ju polievaš? máš ju stále na slnku, alebo aj v tieni?
evusik
@babi mám ich na balkóne na slnečnej strane a stažím sa ich schovávať medzi ostatné, alebo pod previsnuté, tam majú taký polotieň, truhlík mám samozavlažovací, ten naplním tak raz za týždeň, ale v tých horúčavách to bolo samozrejme častejšie, tiež mám aj v črepníku a tú polievam tak často, aby nepreschla, čiže po troške takmer každý deň (pri tých páľavách) ...... psíkovia sú moji, ten väčší je čau-čau a ten malý biely je pudlík, toho som zdedila po dcére, ktorá je momentálne v zahraničí :-)
tinca
@evusik my obidve mrazíme rovnako musela som sa smiať nad tými balíčkami aj ja to tak robím aj s tým vaľkaním na druhý deň, veľmi sa mi to osvedčilo. Taktiež si robím polotovary ako ty, na plnenú papriku,fašírky a.p. Bazalku som dostala v črepníku od jednej tety, zo začiatku bola pekná, ale bohvieako sa nerozrástla, stačím ju míňať, takže na mrazenie nebude. Mám ju v polotieni.
bubak44
mozno trochu mimo temy ale po vela rokoch s poloprazdnym mrazakom som objavil jeho caro:
a) uz nejaky cas experimentujem s bazalkou kupenou s kvetinacom, konecne sa mi ju podarilo udrzat pri zivote - menej svetla, vela vody. minus - na substrate zacala rasit nejaka plesen. Nakoniec ma osvietilo a hned po zakupeni ju otrham a nahadzem do mrazaku.
b) vo velkom konzumujem chilli papricky. 99% z nich je konzervovanych v nejakom naleve, ich nevyhoda je v tom, ze aj ked ich vybarate cerstvo umytou lyzickou, ktora sa ale cestou vzduchom stretla s jedinou molekulou niecoho nevhodneho, nalev zacne prudko kvasit. Zas ma osvietilo a hned po otvoreni pohara s paprickami ich vycedim a strcim v plastovej nadobke do mrazaku. lahko sa oddeluju a dobre sa krajaju.