Zdravá výživa

Vhodný olej na tepelné spracovanie

dominika118 - fotkadominika118, 28. januára 2014

Ahojte :)
Aký tuk používate najčastejšie v kuchyni?
Najčastejšie používane rastlinné oleje /slnečnicovy, repkovy..atd/
podliehaju oxidacii pri tepelnej úprave, čiže sa stávajú toxickými.
Ja používam kokos.olej, prípadne maslo a bravčovú masť. Na
studenú kuchynu panenský olivovy olej.

Nejaké výživné články:)

 radovangergel.blog.sme.sk/c/326138/Ako-si-vyprazis-tak-...

mas.html

 www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/mozu-byt-tuky-...

vo-vyzive-najdolezitejsie.html

@zareaguj


Diskusia k téme

sandraviglasova
Ani maslo a bravčová masť nie je vhodná na vyprážanie. Ale ja nevyprážam :D ale bravčovú masť dávam, keď pečiem zemiaky. A na masle robím ryby. Na tepelné spracovanie je najvhodnejší avokádový olej.
Olivový na studenú kuchyňu :) a na kokosovom robím všetko ostatné :) :) :)
čekuj toto:
 dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0008.html...

(to je len príklad, neviem aký je zdroj)
Na internete je toho milión popísané o olejoch, ktorý je vhodný a ktorý nie, najlepšie je ale vyhľadávať vo vedeckých článkoch na scholar.google.com, pretože internet je plný zavádzajúcich informácií, btw, aj vlado zlatos je nic moc..
tiginko
bravčová masť je vhodná na vyprážanie, vďaka obsahu kyseliny olejovej výborne znáša vysoké a dlhotrvajúce teploty bez toho, aby sa v nej vytvárali karcinogény (v tom sa podobá na kokosový olej). Otázka je, čo s neblahými následkami na kardiovaskulárny system, ale na chutnej masti vypražený rezník raz za čas určite nikomu infarkt nespôsobí... A keď už maslo, tak prepustené / ghee, nech sa zbytočne nepália bielkovinové zložky. U nás podobne ako u @dominika118 - kokosový olej, bravčová mast, ghee a oleje rôzneho druhu (nie za studena lisované) hlavne na polievky, minútky, ryby
evanaaa
Kedysi oleje neboli, používala sa masť, aj opakovane, pamätám sa, ako mama na nej vyprážala, ale nevyhodila, zliala a použila aj druhý raz. Možno to nebolo zdravé, ale vtedy sa tak nehovorilo a nepísalo o účinkoch niektorých potravín na zdravie a ani iná možnosť nebola. Až neskôr začala používať olej ( najprv dovážaný z Maďarska). Ja ho tiež používam, ale nie olivový, ten som skúšala ale nenavykli sme si naň, len občas an ňom robím ryžu....Ani na masle nie, to sa ani nedá, jedine ak teda to ghee. Len koľko by som si ho musela spraviť? Inak, sú oleje ktoré sú práve na ten účel, ako aj Fritol, a ešte možno nejaké, kde je spomenuté, že sú na vyprážanie vhodné.
sandraviglasova
@tiginko zdroj o vhodnosti vyprážania na masti by som poprosila :-) nie, že by som pochybovala, ale mám chuť si stále informácie overovať. A o tej masti ja viem zas, že nie je vhodná.. Ale zas, nevadí mi, že ju použijem (zemiakové pľacky a pečené zemiaky si neviem ani predstaviť bez nej!), však to nerobím každý deň a jedla som to celý život, keď nám varila mama a som zdravá :-)
martinis
Kde sa hodí na opekanie maslo (napr. pri úprave húb), tam ho používam, ale prepustené - ghí, ako bolo vyššie spomenuté. Klasické maslo do zemiakov alebo rizota, väčšinou však na restovanie požívam olivový olej - nie extra panenský. Okrem neho sa ako neutrálnejšia alternatíva hodí sem tam aj repkový či slnečnicový, do ázijskej kuchyne sezamový. Na šaláty je bezkonkurenčný extra panenský olivový alebo orechový :)
bubaya
Moje staré mamy vyprážali na prepustenom masle už pred 100 rokmi, lebo mali kravy a nie prasce. Ani nevedeli, aké boli moderné. Viedenský telľací rezeň vyprážať na inom ako masle s troškou oleja, to je smrteľný hriech a kulinárske barbarstvo.
kimlo
Na vyprážanie jednoznačne bravčovú masť, ale nie z obchodu, sám si ju vytápam..
sandraviglasova
@magdesign , z tvojho zdroja:
"Maslo je oxidačne nestabilné, a preto ideálne do studenej kuchyne a na krátke pečenie/vyprážanie (tepelná odolnosť do cca 150ºC)." - keď tefalke termospot sčervenie, tak má 190° (zdroj tefal.sk), takže sa na vypráženie nehodí ..
a o bravčovej masti je len toto "Bravčová masť patrí k tukom s dlhou tradíciou, má vysoké množstvo nasýtených mastných kyselín, a preto aj vysokú tepelnú odolnosť. Na rozdiel od rastlinných olejov pri dlhom pečení alebo vyprážaní na bravčovej masti nevznikajú škodlivé látky." - to je všetko, v zdroji čo som ponúkla ja, je smoke point (teplota rozkladu) masti 182°, takže na tefalke som s ňou tiež skončila..

Koho by zaujímalo, v tomto článku sa diskutuje o vhodnosti masti a masla na používanie v kuchyni, zdroj do diskusie je kvalitný a pochádza z karentového článku Plos One (Mozaffarian D, Micha R, Wallace S: Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trals. PloS Med 2010: DOI:10.1371/journal/pmed.1000252)

nech sa páči:  www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=v...
2010
@dominika118 , vyprazaj na com chces to len zalezi aky typ kucharky si? Ked si tradicna je to mast a je to jedno ci na slovensku aj vacsina cinskych receptov sa robi na bravcovej , kacacej alebo kuracej.
Ked ta bavi varenie a chces naozaj chut ako ma byt toho regionu tak na taliansku pouzijes olivovy olej na indicku prepustene maslo na africku panensky palmovy atd.. a ked si bohata snobka tak budes davat vsade tie najdrahsie ako kokosovy, avokadovy , ryzovy.
Inac co @mehti spomenula ten arasidovy je vyborny vysoka teplota a prijemna chut, ja som dnes vyprazal ryby na horcicovom, silna aromaticka chut, plus vsetko farbi na zlto ale mne chuti, 100 ludi 100 chuti.
bubaya
V tej tabuľke je uvedené čerstvé maslo, nie maslo prepustené, alebo Ghee. Prepustené sa rozkladá až pri 200 °c, surové pri cca 150, čo je dosť rozdiel.
pipnat
ja som sa nedávno zamilovala do kokosového oleja, dávam ho všade, kde sa dá (aj na pleť), nádherne voní, len nevysmážam, keďže táto forma úpravy jedla u nás "neletí", do studenej kuchyne olivový olej alebo tekvicový:)
safran
@pipnat vo všeobecnosti platí - nedávajte si na (tvár) kožu/telo, čo by ste nejedli. Koža je najväčší orgán ľudského tela. Vďakabohu sa najdrahšie krémy (plné konzervantov, aby hodne dlho vydržali na pultoch) vstrebávajú iba do 3-5 vrstiev a ďalej neprenikajú. Robíš úplne dobre, akurát kokosový olej je chladivý, takže by sa mal v našich podnebných podmienkach používať v tých mesiacoch, kde naozaj pociťuješ leto, je jedno aký je kalendár, niekedy máme leto v máji, v júni ani nie... Pre nás je možno nepredstaviteľné, žeby sme sa natierali bravčovou masťou (pritom je to tuk, ľudskému svojím zložením najbližší), ale nie je to tak dávno, čo sa používalo bežne. Až neskôr sa do neho začali pridávať bylinky = prababky krémov. Mnohé ženy nedajú dopustiť na socialistickú modrú indulonu - áno, aj na tvár, horolezci kedysi aj na chleba s horčicou a džemom :-) (okrem topánok)...
dominika118 asi si nepoložila otázku dostatočne jasne. Každý Ti samozrejme mohol napísať, aký používa tuk na tepelné spracovanie, neskôr sa zdalo, že na vyprážanie (mne sa 2 linky, čo si uviedla javia ako nefunkčné, neviem). Nenapísala si, či chceš vedieť, čo je zdravé alebo čo je chutné, lebo niekedy úplne v rozpore. Súhlasím s @2010 , ale dovolím si tvrdiť, že recept od receptu (čo sa vlastne zasa zhodujeme). Ak by som ja mala zovšeobecniť, pod mäso živočíšne tuky, do šalátov a vegetariánskych jedál rastlinné. Ghee je mimo týchto kategórií (aj na tvár, kokosový aj na vlasy, napr.). Ak by bola otázka jasnejšia, mohli by byť presnejšie odpovede. TIP: ak robíš palacinky, skús tak, ako robievaš, na kokos. oleji a na ghee. Sama uvidíš :-) Vyprážané neviem.