Varenie

Šalvia a iné bylinky

smejkad - fotkasmejkad, 5. júla 2016

Ahojte Varecháčky a Varecháči ,
chcem Vás skúsenejších požiadať o radu :-)
Kedže som typ, ktorý priemyselne vyrábané lieky obchádza ako sa len dá, snažím sa využívať dary prírody. Ovšem moje zlaté dietko nie vždy dostatočne spolupracuje - rozumej, buď je to mňam, alebo to zjem ( vypijem ) raz a dosť !
Takže suším , varím sirupy, tiež nevarené sirupy - ale kapacita chladničky je bohužiaľ obmedzená a nie a nie prísť na to, ako spracovať bylinky síce neskutočne prospešné, ale nechutiace ( napr. šalvia, kapucínka a podobne ) tak, aby si uchovali liečivé účinky aspoň do jari.
Pokiaľ taký spôsob existuje a nájde sa niekto, kto sa oň podelí, budem veľmi rada :-)
Ďakujem a želám krásny deň :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

siisa
Sušené bylinky to je super, ale časom stratia moc. Ja roky robievam tinktúry. Hlavne skorocelová sa mi neskutočne osvedčila. Skorocel nakrájam do pohára, zalejem ovocnou pálenkou, uzavriem víčkom a nechám v špajze na polici 3 týždne oddychovať, sem-tam zatrasem pohárom. Po 3 týždňoch zlejem do fľaše a odložím. Uskladňujem to v špajze, nepotrebuje to extra priestor. Používam na rany, zápaly na vonkajšie použitie, ale aj vnútorne sa to dá, jedna malá lyžička sa rozrobí do 1,5 dcl vody a pije sa na lačno 3 týždne. Skorocel je úžasná bylinka. Vrele odporúčam. Takáto tinktúra, čím je staršia, tým je účinnejšia. Je to rodinný receptík a veľmi rada sa s ním podelím.
siisa
@Nadia56 (5.7.2016 16:52)

Super stránka, aj ja ďakujem, určite využijem :)
rulik
píšete pekne, ale @smejkad potrebuje niečo, kde nie je alkohol, aby to mohla použiť pre dieťa
rulik
dajú sa urobiť rôzne sirupy,( bazový), je to bez alkoholu a nejaké účinky si určite zachová, alebo smrekové výhonky preložené cukrom, pustia šťavu a je to dobré proti kašľu, ale toto je všetko krátkodobé, nedá sa to neviem ako dlho skladovať
nadia56
AK chcete podavat tinkturu detom, staci nakvapkat do vody pripadne caju, nechat odokryte postat od rana do vecera alebo od vecera do rana, alkohol sa odpari a moze ju uzit aj dieta, ak najdem link,kde som tuto info ziskala, neskor pridam, pekny den zelam :-)
bubaya
Salviu, ľubovník bodkovaný, horec, zemežlč....a podobné je možné užívať aj priamo. Treba ich rozdrobiť, rozmixovať, rozmažiarovať....a naplniť s nimi želatínové kapsle. Ale ako hovorí Siisa, nie dlhšie ako rok a odporučila by som digitálne váhy na to, aby každá kapsula mala približne rovnakú hmotnosť.
smejkad
dakujem za rady vsetkym
smrekovy sirup mam narobeny, aj bylinkove robim tak, ze spravim cukrovy sirup, potom zamiesam bylinky, necham vymacerovat, pridam citron , scedim a odlozim do chladu, ale trvanlivost je obmedzena na par tyzdnov , kapacita chladnicky obmedzena a hlavna sezona chorob nezastihnuta :-(
vyprchanie alkoholu ma nenapadlo , preto som sa tinkturam vyhybala, ale teraz zacinam zvazovat
hlavne ma mrzi, ze mam vela krasnej kapucinky a ta by sa v zime zisla, akurat v caji ma naozaj nie lakavu chut :-)))
este raz dakujem za vsetky rady a uvitam aj pripadne dalsie tipy :-)
gabriele
@Smejkad kapucinka sa ma luhovat v alkohole...vysusena ma minimalny ucinok...jednak sa v nej susenim a naslednym uschovanim v takomto stave rychlo degraduju ucinne latky...a hlavne ucinne latky su vyluhovatelne najmä v alkohole...staci 40% kvalitna vodka alebo raznovica
hubata
Mám dve záhrady a v nich bylinky a tak vlastne celé leto fičíme na malinovkách ktoré z nich robím tak ako rastú a to celkom jednoduchým spôsobom: tyčákom v troške vody /minerálky/ rozmixujem bylinky alebo aj to ovocie ktorého sme sa už prejedli, spolu s cukrom /kto nechce nemusí/. Prilejem vody /minerálky/, precedím cez husté sito a nalejem buď do džbánu k obedu alebo v horúcich dňoch do fliaš a dám do chladničky. Podľa potreby zarobím aj niekoľko krát za deň, lebo je to otázka 5 minút. Má to tú výhodu že takto vypijeme aj nepopulárne ovocie ako napr. čierne ríbezle a malinovka nikdy nie je tej istej chuti, ale vždy v inej kombinácii podľa toho čoho mám v záhrade najviac: s mätou, s medovkou, so šalviou, s levanduľou..... lebo napr. 1 kg hrozna nezjete, ale šťavu z 1 kg hrozna ochuteného bylinkami vypijete ako nič.