Zdravá výživa

Oliváč a more

pseudocognac - bez fotkypseudocognac, 20. apríla 2013

Nedá mi nespýtať sa, keď čítam ako do každého receptu treba "extra panenský olivový olej" pomaly aj do huspeniny...
Tak sa pýtam: prečo?
Prečo nie slnečnicový alebo repkový alebo konopný...?
Je to preto, lebo olivový by mal byť akože zdravší? A je zdravší?
A ako sa tá "zdravosť" prejavuje? Zložením? Keď si pozriem zloženie olejov, nezdá sa mi, že by ten olivový nejako vynikal...
Alebo používate olivový olej len preto, lebo je to "in"?
Olivový olej nepoužívam zo zásady. Nebudem kupovať niečo, čo je potrebné dopraviť k nám zo značnej vzdialenosti...spotreba nafty na transport kamiónmi sa do "zdravosti" olivového oleja asi nepočíta....??..a na DDT tiež nemám chuť.
Rovnako nemám chuť na hydroponické rajčiny, papriku a jahody, ktoré boli vypestované napríklad v lokalite Mar del Plástico









...kde sa využívajú imigranti z Afriky ako lacná pracovná sila...
Jahody v zime, ako z Dvanástich mesiačikov...akurát že ako jahody to len vyzerá...chuť a vôňa chýba :)





nečudujem sa, keď rastú takto...:)

takže, ja si dám v zime kyslú kapustu, jablká a používať budem slovenský slnečnicový alebo repkový alebo konopný alebo makový alebo kukuričný alebo iný, olej....:)



@zareaguj


Diskusia k téme

pseudocognac
A jemne by som vypichla tiež lokalpatriotizmus slovenskych reštauracii, ktoré ponúkajú vína z Marsu, smiešne a snobské maniere v štýle "na druhom brehu je tráva zelenšia"...poučiť sa od českých hospod, to treba aj Kempinskimu.....
misa1
mám presne ten istý názor. keď pozerám rôzne programy o varení, tak len žasnem, keď olivový olej pchajú takmer všade. ja používam iba repkový, je vraj dokonca zdravší a nám prirodzenejší (keďže žijeme v mieste, kde rastie bežne repka olejná). olivový používam iba pri príprave talianskej kuchyne.
slavka2012
Olivovy olej je zdravy, mam ho rada, aj ho pouzivam, ale treba vediet, ako ho pouzivat. Je uplne zbytocne prazit na extra panenskom oleji. V krajinach, kde sa tradicne pestuje - napr. Spanielsko Porugalsko- pri vareni pouzivaju zmes olivoveho oleja a masla alebo olivoveho oleja a ineho oleja. Okrem toho, extra panensky a panensky olej, ktory sa vyznacuje nizkou kyslostou sa zvykne pouzivat iba na studeno, na salaty alebo polievanie varenej ci na skutocnom grile grilovanj ryby alebo varenej zeleniny ci zemiakov, ktore sa podavaju ako priloha. Tam naozaj vynikne a jedlu doda autenticku chut. Nema vsak nic spolocne s Mar del Plastico v okoli Almerie, ktore je take velke ze ho vidiet aj z vesmiru. Inak je to zaujimave, lebo ked som vcera citala jeden z receptov na Vareche, kde su pouzite cierne paradajky, spomenula som si prave na Andaluziu a tieto plastikove skleniky, kde sa cierne rajciny pestuju...Na rozdiel od minulosti sa teraz pestovatelia priklanaju k biologickejsim postupom a pristupom a v plastovych sklenikoch ziju aj symbioticke rastliny a hmyz, ktory paradajky opeluje. No celkom bez chemie to nie je...
evusik
olivový olej používam pretože mi chutí, je výborný v studenej kuchyni, používam aj tekvicový aj bylinkové oleje aj slnečnicový olej...
pravdu povediac takéto žabomyšie vojny a prehnaný lokálpatriotizmus nemám moc v láske.... olivový olej kupujem presne tak ako pomaranče, banány, mango.... a tiež u nás nerastú
to isté by som mohla povedať o rybách, o syroch, o vínach, o čokoládach....
eldina
momentálne fičím na repkovom oleji, za studena lisovaný- v Lidli je za 1,99 €..to je fajn cena , nie?
martinis
ja na olivovom oleji tiež nevidím nič zlé. čerstvé, lokálne ovocie, zeleninu, mliečne výrobky - to áno, ale všetko sa v našich geografických podmienkach dopestovať nedá. navyše, pripravujem mnoho jedál zo zeleniny, ktorým dodá skvelú chuť, tej sa iný nevyrovná :)) ale koniec koncov : je len a len každého individuálne rozhodnutie, aký tuk a v akom množstve uprednostní. treba zvažovať dobre, na oleji sa šetriť neoplatí.
mariamka
mne chuti olivovy v studenej kuchyni, do salatov, na zemiaky, na hrianky, ale ked ho nemam, sa nezblaznim... vsetko varim, peciem na slnecnicovom a najlepsie na bravcovej masti, ale je pravda, tie varene zemiacky s nim su fajnove
trencanka
Pseudocognac, len si musis pri kupe tych slovenskych olejov dat pozor aby skutočne boli zo Slovenska....
Pouzivam viacero druhov olejov v kuchyni. Olivovy milujem, ale najviac taky, ktory si prinesiem priamo z Grecka.
pseudocognac
ze olivac nema nic spolocne s mar del plastico viem...iba som spojila dve z veci, ktore spolu ciastnocne suvisia, a sice, ze nedavame prednost potravinam, ktore pochadzaju z nasich koncin...

"prehnany lokalpatriotiznus", no, to je cosi, co nam asi nehrozi, kedze 49 % potravin v naich obchodoch pochadza z dovozu, ze....:)

v tej oblasti je vdaka odcerpavaniu vody dezertifikacia na postupe a odsolovanie vody je energeticky narocne...

bez bananov dokazem zit.
mariamka
nastastie ja som optimista a taketo veci idu mimo mna :) stoji to za to riesit co nezmenime? :)
2010
Repkac a rohy? oni vedatori museli tie repkace trochu geneticky modifikovat lebo boli vhodne len na mazanie strojov ani dobytok sa snimi nedal krmit pre toxicky Gluconsinolate, tak sa necuduj ked tvojim pravnukom narastu rohy .
pseudocognac
u nemcov a rakusanov cosi ako "prehnany lokalpatriotizmus" nepoznaju, zrejme aj preto su tamojsi polnohospodari na tom dobre...

a este raz, treba zvazovat, co naozaj potrebujem a bez coho sa zaobidem, vo svete funguje sialeny system presunov tisicok ton potravin, pritom by mohli byt krajiny uplne sebestacne...zit bez bananov, ktore boli obrate zelene a potom boli osetrene etylenom, aby akoze "dozreli", teda zozltli, to naozaj asi mozeme...
tie presuny sa vsak nedotykaju bananov, ide o zakladne, v danej krajine vyprodukovatelne potraviny...
2010
Nastastie stari slovaci mali viac rozumu lebo by si ani bryndzove halusky nemal, preboha zemiaky , certovo jablko!
pseudocognac
2010
nezamienala by som pojem geneticka modifikacia, co je vnesenie cudzieho genu do ineho organizmu a slachtenie, ktore sa dosahuje napriklad vyberom, ci uz pozitivnym alebo negativnym a inymi "prirodzenymi" postupmi...ale ryzu s mrkvou pre ziskanie novej plodiny "prirodzene" neskrizis..

geneticka modifikacia: ak uvazime, kolko chemickych pripravkov na ochranu rastlin (v 2010 na slovensku cca 700 ton a to sme na chvoste spotreby v europe aj okolo) sa do prostredia uvolni pri konvencnom sposobe ochrany, zda sa mi byt BT kukurica, teda kukurica, do ktorej bol vpraveny gen z Bacillus thuringiensis, ktory sposobuje tvorbu urcitych latok, ktore su pre chrobaky skodlive, ako mensie zlo. Bacillus thuringiensis sa v prirode uplne bezne vyskytuje. DDT sa nevyskytuje. DDT sa po case rozklada na DDD, ktore je este skodlivejsie a vydrzi v prirode ovela dlhsie ako samotne DDT, ktore sa doteraz pouziva na ochranu aj spominanych olivovnikov, v istych oblastiach...nuz co, chemicke firmy musia svoje skladove zasoby dopredat, vsakze?
pseudocognac
400 rokov je 400 rokov. okrem toho, vtedy to este boli skutocne potraviny, co sa dovaza dnes, je dopestovane pochybne, obrate zelene a umelo donutene, aby sa tvarilo, ze je zrele...

a potom, ze rohy, heh..
pseudocognac
myslim, ze ludia sa naivne domnievaju, ze chemicke ochranne pripravky prechadzaju vycerpavajucimi testami na skodlivost a podobne. To je omyl. Ak nie su po niekolkych mesiacoch testovania latky zistene ocividne negativne ucinky, silna toxicita a pripravok je ucinny, ide vcelku rychlo do predaja.
Ludia celkom pokojne prijimaju fakt, ci si to neuvedomuju, ze tony tych latok kazdorocne idu do pody a prostredia, ale hysteria okolo GM potravin, zvlast takych Bt kukurica, je znacna...a ja nie som ich nejaky velky zastanca, lebo mam pochybnosti najma o ich vplyve na ekosystem.
mariamka
pekn pisete, tak rozumne,mozem sa spytat, co takto bezne jete?
marianne
Milujem olivovy olej,to je prva vec,ktoru balim do kufra ako darcek z dovolenky.Moje oblubene ranajky: naliat na tanier kvalitny olivovy olej,rozpucit strucik cesnaku a nom macat domaci cerstvy chlieb.Neviem sa toho dojest a v lete k tomu dobra paradajka z kuskom syra a par oliv a mam aj obed,prezijem a tom cele leto....a vobec to nema spolocne nic s tym,ze by bola trava na druhom brehu zelensia, alebo zeby to bolo v mode,som olivovy zavislak...stiplava,trosku nahorkla chut,parada,najlepsi aky som kedy jedla bol domaci z farmy v Toskansku,kde ho takym staromodnym sposobom lisovali,pila som ho rovno z flase...keby ma tak @nonna pocula:-))
mariamka
tato @marianne ake chute robi :) ja co som mala najlepsi bol asi Franz Josef, tiez ho viem cuckat rovno z flase, alebo tak ako pises, hrianky, cesnak, rajciny a MOZARELLA! :)
rulik
@pseudocognac - plne s Tebou súhlasím, aj mne sa zdá, že olivový olej je len móda, príde čas ked sa vrátia k domácim surovinám, v poslednom čase aj odborníci preferujú na niektoré druhy úprav potravín repkový olej, niekde dokonca bravčovú masť, naši predkovia o morskú rybu nezavadili a dožili sa pekného veku, nehovoriac o tom, že ani tie morské ryby už nie sú to čo bývali, toho svinstva čo sa leje do morí a oceánov...ked vidím ako sa lovia trebárs tresky, či slede a ostatné druhy sa po tonách zdochlín doslova lejú späť do vody je mi z toho nanič, dokedy to tie moria vydržia
radost
s mnohými názormi autorky diskusie súhlasím...nepotrebujem byť IN..hoci-olivový mám doma..:-)
a
@mariamka
stoji to za to riesit co nezmenime? :)

stojí...len aktívni ľudia menia svet..:-)
arasidka
No a čo taký slnečnicový? Ja najviac používam tento. Čo sa mu dá vytknúť?
angast
@pseudocognac
Súhlasím s tvojimi názormi , ale tento problém nevyriešia ani 2 nasledujúce generácie . Parný valec rukami nezastavíš.

martan
Jasné, že zahraničné oleje nie sú lepšie ako naše. No ani naopak. No kvalitný(za studena lisovaný) slnečnicový, repkový, či konopný olej e na tepelnú úpravu nie sú ideálne. Na smaženie abo fritovanie úplne nevhodné, pretože majú nízku teplotu prepálenia. V tom tkvie výhoda oliváča, prípadne kokos. tuku. Na tepelnú úpravu je výborná voľba ghí
-kľudne vyrobené doma zo slovenského masla. Ak niekto očakáva kvalitný olej v plastovej PET- fľaške za 1-2€/liter.. :-)