Rôzne

Morenie cesnaku z vlastnej úrody+ vyčítaná Eko receptúra

marianne - fotkamarianne, 14. novembra 2015

Chcela by som poprosiť Varecháčov- záhradkárov o radu. Moríte cesnak pred jesennou sadbou? Názory sa rôznia, niekto morí, niekto nie. A ak áno, máte nejaké overené moridlo proti hubám a škodcom?
Ja som vyčítala takúto Eko receptúru-moridlo na cesnak, poznáte ju?
V 3l vody rozpustiť 1PL sódy bikarbony. Nechať cesnak máčať v tomto roztoku počas noci. Pred sadbou namočiť cesnak ešte na 3 minútky do vodky alebo riedeného čistého alkoholu.
Ale bojím sa vyskúšať, až si cesnak nepokazím, bolo teraz teplo na sadenie, tak čakám až sa ochladí pod 9 stupňov a idem na to.

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
ja som zasa nemorila a zasa to oľutujem. Ale tiež som to niekde počula s tou sódou. Ja by som sa toho nebála, len ma tlačil čas.
Nemyslím, že bolo teplo na sadenie, minulý rok sme vysadili skôr, do zimy narástol cca 5 cm a nič sa mu nestalo. Na jeden záhon som posadila aj tie malé guličky, čo sa vytvárajú nad hlavičkou. Vraj z toho bude jednostrúčkový cesnak, tak vyskúšam.
Taktiež som znovu popresádzala malé priesady šalátu, čo sa mi po lete vysemenil v záhrade na vhodnejšie miesto, minulý rok som mala skoro na jar krásne hlavy šalátu. Ten, čo na jar posejem zo semena, tak ide rýchlo do kvetu pri súčasných horúcich májoch. Na hriadke mi ešte zostal ružičkový kel a taktiež toskánsky, ale ten asi zmrzne čochvíľa. Lenže teraz je najkrajší.
Tak nech sa vydarí. Cesnak v záhrade sa dnes hocikomu neurodí. Aj moja suseda už prestala sadiť, neviem prečo. Inak my sme ho zvykli posadiť k jahodám aj medzi jahody a bol nádherný. Vraj sa ľúbia.
A nedávno som čítala, že chren treba sadiť k broskyniam, vraj zabráni kučeraveniu listov, tak vyskúšam.
Dnes som po dlhom čase nešla na víkend na záhradu, tak mi to tuším chýba, prepáč, že som sa tak rozpísala.
marianne
@alena45 ak sa Ti budú dať zohnať tieto knihy v knižnici, tak vrelo odporúčam, kúpiť sa už asi nedajú. Mám ich obe v slovenčine. Píše sa tam, čo sa má s čím rado. Vraj, že čím cesnak neskoršie sadíš, tým lepšie. Suseda, tá ho zásadne do snehu až sadí a mala ho oveľa krajší ako ja, sadila som v októbri. Vadí sa so mnou, kde sa tak ponáhľam.
 www.martinus.sk/?uItem=4560...

 www.martinus.sk/?uItem=205942...

alena45
na podobné články som narazila, hej, aj cesnak sme medzi ruže v predzáhradke sadili, ale mame sa to veľmi nepozdávalo.
Ďakujem za tipy, na dôchodku sa chcem viac venovať týmto veciam, teraz mám len tú sobotu v týždni na moju záhradu a tak veľa vecí robím skôr intuitívne ako odborne. Hlavne rýchlo. Aj dvor treba kosiť a ten sám má cca 5 árov, aj záhradu obrobiť, aj stromky, aj kvety a kríky, aj v dome čo to. Nestíhačka, čo Ti poviem ?
Inak keď tak čítam staršie články alebo knihy, tak sa mi zdá, že mnoho vecí už nefunguje tak ako kedysi. Kvôli počasiu hlavne je všetko nejako posunuté. Napríklad reďkovku na jar už ani nesejem, hneď ide do kvetu, radšej posejem koncom augusta a koncom septembra až do konca októbra mám krásne zdravé kúsky. Nevybieha do kvetu, môže zostať na hriadke. Tento rok som si obľúbila do polievky nasekané listy pastierskej kapsičky, aj som si 5 balíčkov zamrazila. Teraz mám plnú záhradu mladých lístkov, na jar skôr zožltnú a zakvitnú. Proste veci sú inak.
marianne
Veď to, na dôchodku, aj ja o tom snívam, že budem mičurínčiť @alenka , len zatiaľ to vyzerá tak, že mládi v prdeli, a do dôchodku ďaleko. A veľa toho je na krku. Tak sa tiež učím za jazdy, rýchlo..Ľutujem len, že som sa o záhradničenie nezaujímala skôr, kým môj otec žil. To bol slávny Mičurín v pľaci, len vtedy ma on chcel učiť a pre mňa nuda to bola, veď všetko v obchode.. Čo by som teraz za to dala. Niečo sa na mňa nalepilo, ale mohlo sa oveľa viac..Ale tie guličky z cesnaku som ešte nesadila, dobrý nápad..pastierska kapsička a praslička mi na záhradke rastie, to som posušila spolu s nechtikom, šalviou a kapucínkou..
radost
my sme zasadili tak týždeň dozadu..
morenie-dľa pôdy..my nemoríme..
skús časť namoriť-časť nie..najlepšia je vlastná skúsenosť na vlastnej pôde..
nuž-výsledky práce na poli-záhradke-ovplyvňuje veľa okolností..napriek najsnahe-nie vždy sú výborné..a naopak..
dnes od hladu nezomrieme /v obchodoch plno/-takže viac pre radosť sa hráme s pôdou..a čím menej chémie kupujeme..bio sa úplne nedá..
veľa šťastia..
janealli
Ja som cesnak nikdy nemorila a každý rok ho mám pekný, zdravý, je síce pravda, že ho sadímv záhradke, kde mám len jahody, vždy na iné miesto. Suseda cesnak morí a mala ho napadnutý, minulý rok jej všetok zhnil ešte začiatkom júla.Pripájam link na alelopatiu (čo sa s čím znáša) a tiež na vytvorenie osevného plánu na jar.  www.akosadit.sk/vytvor_osevny_plan...

 www.flora.sk/index.php?selected_id=152&article_i...
helica
@marianne , obráť sa na @sovku , je to jej parketa, určite Ti poradí na profesionálnej úrovni. Ale, myslím si, že sa aj sama ozve.
rulik
v nejakej zahradkárskej predajni Ti poradia čím a ako moriť, v Hornbachu určite
inak sa Ti môže stať, že kým vyrazí tak zhnije
sovka62
No áno, ozývam sa. Ako bude pôsobiť sóda bicarbona, to veru netuším a pálenku by som nechala asi na jar, aby bola na ukľudnenie nervov ak tá sóda nezaberie.
Žiaľ,moridlo, ktoré by zabránilo hubovým chorobám na trhu v malospotrebiteľskom balení nie je, Fundazol sa už v malom nebalí. Z hubových chorôb cesnak napáda hlavne pleseň cibuľová a proti tej sa dá zasiahnuť aj vo vegetačnom období.
Takže cesnak sa morí proti živočíšnym škodcom, hlavne proti háďaťku zhubnému (dytilenchus dipsacea, nemýliť si s mínerkou pórovou, ktorej laici tiež hovoria háďatko) a to je morenie dosť dôležité, lebo okrem toho, že prídete o cesnak, môžete si zamoriť pôdu a potom vám bude napádať aj iné pestované plodiny. Morí sa prípravkom Sulka, po novom Sul-Ca a podobne, ale stále je to ono. Či už budete, či nebudete moriť, v každom prípade odporúčam zo dva týždne pred výsadbou zapraviť na záhon dusíkaté vápno. Je to síce hnojivo, ale pôsobí proti niektorým hubovým chorobám, niektorým škodcom, teda dezinfikuje pôdu a dokonca obmedzí rast niektorých burín.
kvapka
Ucinok sulky proti hadatku je vraj diskutabilny. Je ucinna proti vlnovnikovi, ale to sa mori v septembri. Ak chcete morit sulkou teraz, musite dat cesnak hned do pody. Ak chcete eko moridlo skuste namorit cesnak v lignohumate alebo pouzite pripravok darina 4, tieto pripravky neucinkuju proti hadatku, ale vraj pomahaju pri hubovych ochoreniach, a urcite su dobrym starterom pre rast. Dusikate vapno je ucinne pri teplotach nad 20C, ked ho pouzijete teraz nic nepokazite, ale v tychto teplotach to bude len drahe hnojivo. Podu na cesnak si treba nachystat skor. Je dobre podu vcas dezinfikovat dusikatym vapnom( treba podu zakryt foliou, aby ste ju dezinfikovali a nie vzduch a nechat 3 tyzdne posobit). Ako hnojivo je dobre zasadit horcicu a tu potom zapravit do pody ako zelene hnojenie alebo pouzit cererit. Hriadku treba pripravit skor, aby ulahla zemina a sadit ked denne teploty klesnu pod 9C. Po zasadeni mozete na hriadku nasypat piliny, aby udrziavali vlhkost, ale ked je vela vlahy mozu zase koli nim na jar odhnivat krcky vzchadzajucemu cesnaku. Cesnak dobre rastie na mieste kde predplodinou boli zemiaky. Nema sa sadit po inych cibulovinach. Ak mate v pode hadatko, tak cesnak tam uz nemozte asi zial nikdy pestovat. Ak sa vam zda, ze nejaka rastlinka je napadnuta hubovym ochorenim, treba ju bez milosti vytrhnut a v ziadnom pripade ju nehadzat do kompostu.
marianne
@kvapka Ďakujem za príspevok aj Tebe, niečo z toho už používam v praxi: horčicu som zapravila do pôdy, aj hriadky skôr pripravila a sadievam už pri nízkych teplotách, kľudne keď napadne prvý snehový poprašok v polovici novembra aj koncom. A taktiež ho dávam do hriadok, kde boli predplodinou zemiaky. Toto už dodržujem a vedela som to. No a s tým morením uvidím, lebo nikto z môjho okolia nemoril, čo som sa pýtala a dušovali sa, že cesnak bol obstojný. Býval aj lepší, ale vďaka aj za to.
pacik
Cesnak morím každý rok v Sulke a mávam ho naozaj pekný. Na rozdiel od rokov, keď som vôbec nemorila.
marianne
Keď @pacik , to je nepredvídateľné. Minulý rok som nemorila, /teda ja som ho ešte nikdy nemorila/ a pravdou je, že bol mizerný. Ale predminulý rok som tiež nemorila a bol krásny, priam ukažkový. Krásne hlavy.Včul buď mudrý. Aj kupovaný, určený priamo na sadbu,ktorý už zrejme namorený bol, bol biedný. Suseda, tá ani nevie, čo to morenie je a keby si videla jej hlavy tento rok, nechápačka. *Vyčenčuje* cesnak kde s kým.
jozka2
Ak sa mozem pridat do diskusie ohladom malych guliciek zo semena cesnaku.Kazdy rok sme ho sadili na jesen ako ostatny cesnak asi 3-4 cm od seba.Sadit ich v case s cesnakom zo zubkov,ale je potrebne ich zakryt listim a pod aby v pripade tuhej zimy nevymrzli.Vyrastu z neho prekrasne jednohlavicky.Tento jednohlavickovy sa nechal na jesenne vysadzanie.Mali ste vidiet tie prekrasne hlavicky na druhy rok co z toho vyrastli,ale ako som pisala sadit od seba asi tych 3-4 cm nie nahusto,lebo nebudu mat priestor zbujnet.
Cesnak by sa mal podla vsetkeho sadit 4-6 tyzdne pred zimou ,aby mohol zakorenit.Kazdy rok nam poschadzal a prezimoval,nic sa mu nestalo.Morili sme ho Sulkou.
jozka2
este by som chcela povedat na margo cesnaku.Posledne roky v USA neviem najst cesnak aby zubky neboli bez nahnedlej malej skvrnky,no to signalizuje uz pliesen a tak mnoho krat skoro cela krasna hlavka ide do odpadu,lebo takyto sa uz neda pouzit vyrezanim skvrny, uz je napadnuty cely zubok pliesnou.Ma niekto odborne skusenosti preco to je?
marianne
@jozka ďakujem za cenné rady. Myslíš zo zúbkov-strúčikov? z tých guličiek sadiť ma to veľmi láka, to som ešte nepočula, kým to tu @Alenka45 nespomenula prvý krát. Mne to musíte baby po lopate. Som začiatočník:-). To necháte cesnak v záhone, kým sa mu neurobí tá veľká gulička, čo má v sebe malé guľčatá, tie vylúpnete a potom sadíte?:-) A hneď ich sadíte, alebo ešte nejako upravujete, sulkou napríklad?
pacik
Toto vypestovanie novej sadby je trošku zdĺhavejšie. Guličky treba vysušiť a na jeseň vysiať vtedy, keď sa sadia aj strúčky cesnaku. Nasledujúci rok sa urodia také malé "cibuľky". Tie opäť po vysušení na jeseň zasadiť. Na ďalší rok sa urodia už strúčiky. Tie na jeseň rozdeliť a zasadiť už jednotlivo. Vyrastie už pekný cesnak, aspoň mne áno. No a túto jeseň som už zasadila strúčiky iba z týchto mladých cesnakov, pôvodnú sadbu už len skonzumujeme a zopár rokov budem sadiť zasa túto omladenú sadbu. Akosi sa nepamätám, ale prvé roky som tuším tie mladé cesnačiky nemorila, asi až len teraz. Tento rok bola úroda cesnaku úžasná, napriek horúčavám, alebo mu možno vyhovovali.
pacik
Ešte som zabudla, keď cesnak paličák vyženie palicu a na nej kvet, tak tento neodstrihnúť, nechať na cesnaku dozrieť. Potom usušiť a atď...
Tých semienok tam má veľa, na množenie stačí aj len jeden.
marianne
Toto ma vždy fascinovalo @pacik. Jedna vec je vysadiť záhon z kupovaných priesad, čo ma vôbec nebaví, ani ich nekupujem už, sa ma si vypestujem. Viac mám radosť, keď sa mi to podarí vypiplať zo semienka, ktoré kúpim vo vrecku..., ale.... vypiplať z rastlinky semienko, to zasadiť a takto opakovať kolobeh života, považujem za zázrak. Klobúk dole pred vami. Stále som sa vypytovala, ako sa dajú vypestovať semienka z kapusty, mrkve, brokolice a iných druhov zeleniny a vždy ma vysmiali, že na ktorého frasa mi to je, šak kúpim...vždy oponujem, že ja som škorpík a my musíme ísť do hľbky:-)) Samozrejme dobré je, keď je z úrody osoh, ale mňa viac na tom záhradníčení baví, že čo z toho bude a vtedy mám neopísateľnú radosť, keď sa zadarí. No budem experimentovať, každopádne ďakujem.
srnka77
Ak môžem prispieť svojou troškou, tak ja pestujem všetko bio a cesnak nemorím, ale ho pred sadením vyváľam v drevnom popole. Najčastejšie cesnak sadím navyše do záhonov vzniknutých spálením haluzí a podobne, kde sa to následne zrýľuje vrátane popola, ktorý pôsobí ako dezinfekcia aj hnojivo. Cesnak mávam pekný.
@marianne , presne ako ty vnímam záhradníčenie aj ja, čiže väčšinu rastlín pestujem z vlastných semien, ktoré mám tiež z vlastných rastlín vypestovaných rovnako atď. Ten kolobeh je skrátka fascinujúci :) Pacibuľky (to sú tie guľôčky, kvázi semená) sejem tiež každý rok, funguje to tak, ako už bolo písané vyššie. Kto má trpezlivosť, určite odporúčam :)
alena45
Tie malicke gulicky som posadila tento rok prvykrat, a az teraz sa dozvedam, ze este raz ich budem musiet posadit. To som fakt nevedela. Skoda, ze tato debata nebola skor, lebo drevneho popola mam tolko, kolko si napalim v krbe, aj ho rozsypam po zahrade, je mi ho luto len tak vyhodit, ale prave pod ten cesnak som ho nedala. Vsetkym dakujem za rady tiez.
@marianne , ked som minuly rok nechala toskansky kel na hriadke a jeden bol skoro zastrceny pod ribezlu, tak ten prezil a na jar zacal kvitnut, tak som sa tesila jak male decko. Mama tam uz mala na jar kvety zasadene a do toho ten moj pokriveny uz velmi skaredy kel. Vydrzali sme to obidve a mam nove semiacka, ktore mi vydrzia na dalsie roky.
pacik
Ja si každý rok na jeseň nechám na hriadke zopár petržlenov na vňaťku. Petržlen prezimuje v pohode a na jar začne rásť pekná vňať, ktorá do leta vyženie kvety a na jeseň už mám nové semienka na jarnú sadbu. Dopestovala som už aj semienka cibule. Treba len skúšať :-)
marianne
Dievcata ja tento rok skusim na zahone nechat a prezimovat jednu hlavku cervenej kapusty, mozno zakvitne, aj semienka da..jednu obetujem:-) tej mam dost tento rok a uz pekne hlavky sa jej robia..
alena45
@marianne , no neviem, či je to dobrý nápad, zdá sa mi, že kel je viac mrazuvzdorný ako kapusta, asi budeš musieť veľmi chrániť pred mrazom. Mne z piatich kelov jeden zostal, a len preto, lebo bol schovaný.
jozka2
Marianne,presne tak,nechas tu hlavicku po vykvitnuti nech vyrastie a dozrie na cesnaku,ked zacnes cesnak vyberat von zo zeme hlavicky poodrezuj a cesnak vykop aj s tym dlhym trsom,nezrezavaj ho,daj cesnak na nejaku plachtu alebo sietku a nechaj ho na slnku ,ale musis ho obracat pocas dna zopar krat aby preschol z kazdej strany to takto posus 2-3 dni a potom ho daj este susit niekde do chladku tiez ho obracaj a nechaj ho takto ususit ALE NEZREZAVAJ TIE DLHE STONKY schnutim z nich sa vtahuju cenne latky do cesnaku,my sme ho nechavali aj mesiac takto,ked uz boli vrchy uschnute zrezalo sa asi na polovicku a potom sme ho plietli a nechali v suchu ale na vzduchu vysiet on tam este dochadzal.Nikdy som na nasom cesnaku nevidela hnedaste skvrny.Marianne,ak mas vela cesnaku a nepotrebujes tolko hlaviciek na sadenie/my sme cast spotrebovali na varenie/tak este ked sa zacnu tvorit hlavicky a stonka je zelena da sa zrezat a spotrebovat,ak chces vediet ako napisem ti TS aby som nespamovala tvoju diskusiu.
Tie bobulky rozdel a tiez vysus a potom v jeseni posad ako som pisala.My sme ich zakryvali smrecinou a aj cesnak celu hriadku aby nevymrzol.
jozka2
Alena45,ja takto som dopestovala toho roku stonkovy zeler.Kazdy zeler,ktory idem pouzit pred koncom jeho pouzitia zrezem asi 5 cm spodok,dam ho dovody,on pusti korene a zacne rast a mam svoj zeleny
jeden na druhy,este stale mam 2 na zahradke.Jeden mi v lete vyrasil asi do 1,5 m vysky a plno senien som z neho ziskala.Skoda,ze som ho neodfotila.
marianne
@jozka velmi pekne dakujem, vsetko napis tu, ak budes taka dobra, do diskusie, mne ju urcite nespamujes. Nech mam rady pokope a mozno pomozu aj nikomu inemu a kludne aj fotky pridaj ak budes mat, ja sa potesim a poucim..
alena45
@jozka , celkom nerozumiem tomu celeru ako to robíš, a ešte mám na hriadke 3 kusy, semená už nemám k budúcemu roku, no čítam to už tretí krát a furt akoby tam nejaké slová vypadli.
Semená mám pravé, nie hybridné, škoda by bolo nechať zakapať.
marianne
@jozka a mne prosim objasni toto:
a cesnak vykop aj s tym dlhym trsom,nezrezavaj ho..
To znamena, ze ked cesnak vyberiem zo zeme, tak tu gulicku v ktorej su male semienka, aj s tou palicou mam nechat spolu presusit? a odrezanu hlavku cesnaku susit zvlast? Lebo ja ked vyberiem cesnak aj cibulu zo zeme, automaticky nechavam susit 2-3 tyzdne a az potom spletiem do korbaca...
pacik
Suší sa cesnak aj s palicou, ja nechávam cca 50 cm dlhú, zvyšok aj s guľkou so semienkami z nej odstrihni a usuš extra. Aby som ho nemusela obracať, vždy zviažem cca 10 - 12 palíc dohromady špagátom a zavesím niekde, kde na neho neprší, ale je na vzduchu. Suším dlho, kým palice nie sú evidentne suché, potom očistím od vrchných šupiek a dám do vhodnej nádoby, najčastejšie do vedra, ako kyticu, palice dolu, hlávky cesnaku hore. Takto ho skladujem celú zimu v miestnosti, kde sa nekúri a vydrží až do nového cesnaku. Toto skladovanie kedysi radil v telke Přemek Podlaha a naozaj funguje.
jozka2
Marianne,my sme zrezavali,bolo ho vela,ale ako pise pacik nemusis zrezavat nechaj dosusit,ale neviem ci susenim spolu sa tie gulicky neuvolnia,s tym nemam skusenosti.My sme tie vrchy zrezavali dokonca skor.Mamka stale hovorila,aby som ich sla pozberat,aby este cesnak mohol dorast.Ked vidis,ze cesnakove listy su uz obschnute vtedy sa ma cesnak povyberat,mozes ho nechat este povyberany aj na hriadke,aby presychal,tam sa mu nic nestane od slnka,citam tu,ze velmi pekne to rozpisala pacik,ano a nemusis ho pliest.
pacik
Aj ja odstrihávam guľky hneď, ako sa utvoria, nechávam ich len kde tu na celej hriadke. Ony sú také zahnuté ako zobáky a keď sa tie zobáky vystrú smerom k oblohe, treba cesnak vybrať, vtedy ešte csnak nie je prezretý, strúčiky držia pevne pri sebe. Skúšala som aj kvety neodstrihávať, ale je fakt pravda, že tam, kde boli odstrihnuté, bol cesnak väčší, takže až na tých zopár, ktoré indikujú čas zberu, odstrihávam. Strihám tesne pod kvetom, aby zostala dostatočne dlhá a pevná palica na uskladnenie. Na konci totiž zostane kúsok mäkký, aj po usušení. Uff, ani by som nebola povedala, že je okolo cesnaku taká veda, ale zasa to všetko stojí za to, však? Domáce je domáce :-)
marianne
Dievčatá ja som Vám nesmierne vďačná, že ste takto ochotne poradili. Cesnak je jedna zo vzácnych plodín matičky zeme, si to zaslúži. A nielen cesnak. Ja som sa dala po večeroch študovať receptáre, Přemka Podlahu-y, ktoré môj otec zbieral, a sú tam fantastické veci, len čas je vzácna komodita niekedy. Aj čo sa týka záhradkárstva, aj receptov. Čo múdre vyčítam, rada na oplátku posuniem. Ak máte nejaké vedomosti a zručnosti ohľadom sadenia a rozmnožovania akejkoľvek rastlinky a podelíte sa s vedomosťami, budem len rada:-), o tom sú diskusie..
jozka2
alena45,stonkovy zeler,ja ho kupim z obchodu,rapiky odtrhavam podla potreby,ale ked este nemas vsetky rapiky poobtrhavane zrez asi 5 cm a daj do vody on ti krasne pusti korene a teraz cez zimu ho zasad do kvetinaca.Ja som ho sadila na zahradku,ked zacalo prsat ,aby mal dostatok vlahy na uchytenie.tak isto mozes odrezat aj z bulvy vrch nechat prostredne listky a dat do vody,pusti korene a zasad.Takto sadim mladu cibulku pocas roka a v zime do kvetinaca,ked potrebujem pierka z cibule natrham a aj ked ich celkom obtrhas cibulka znovu vyzenie pierka.Ja to tak robim,lebo nesadim cibulu,ale pierka chcem mat svoje pri ruke.Mozes zasadit aj vrch z mrkvy ci petrzlenu.Az to v lete urobim tak nafotim a dufam,ze mi zasa narastie ten krasny trs,ktory pojde do semena.Nasadila som aj ginger na zahradku vysli mi krasne 8 trsy,este som ho nepozbierala,lebo je teplo tak ho nechavam este v zemi.Chcem ho potom pomliet a zmiesat s medom a citronom,strasne som zvedava ake bulvicky narastli a ci narastli,lebo mame tu nedobru zem.
alena45
@jozka , dakujem za vysvetlenie, uz som to pochopila. Zajtra si dva kusy donesiem, uvidim ako to bude fungovať a ci prežije dlhu zimu v kvetinaci.
Btw, zazvor som mala len tak medzi ovocim a asi tam mal vlhkost, lebo vyrasil, no nic s nim robit nebudem, lebo uz som ho skusila dvakrat zasadit, ale nic z toho nebolo.