Rôzne

MAK a čo o ňom (ne)vieme

rea1 - bez fotkyrea1, 4. novembra 2014

dostala som mail a musím sa oň s vami podeliť.

Zázračné účinky maku: Patrí medzi najzdravšie potraviny sveta

Dejiny: Mak siaty (Papaver somniferum) sa využíva už niekoľko tisíc rokov. Najstaršie stopy dokladajúce jeho využívane pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kr. z oblasti Stredomoria. O tisíc rokov neskôr sa v Mezopotámii využíval ako zdroj pre ópium. Niektoré civilizácie, ako napr. Egypťania, využívali ópium ako sedatívum. V 9. storočí sa mak siaty dostal z oblasti Perzie na územie Číny, kde sa neskoršie, približne v 18. storočí, stalo ópium významnou silou ovplyvňujúcou spoločnosť.

Obsahové látky: Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika (obsahuje ho 12 násobne viacej, ako kravské mlieko), ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.
100 gramov zrelého maku siateho obsahuje: 41,56 g tukov, 28,13 g sacharidov, 17,99 g bielkovín, 19, 5g vlákniny, minerály a vitamíny. Mak je po stáročia využívaný nielen v lekárstve, ale i v potravinárstve. Už antickí atléti ho konzumovali ako zdroj sily a vitality. V súčasnosti je najžiadanejším produktom z maku olej, ktorý má na ľudský organizmus priam zázračné účinky.

Minerály:

názov obsah v 100g % odporúčanej dennej dávky

Vápnik 1438 mg 144%
Fosfor 870 mg 124%
Draslík 719 mg 15%
Horčík 347 mg 87%
Sodík 26 mg 2%
Železo 9,76 mg 122%
Mangán 6,707 mg 292%
Meď 1,627 mg 181%
Zinok 7,9 mg 72%
Selén 13,5 µg 24%

Vitamíny

názov obsah v 100g % odporúčanej dennej dávky

Vitamín E 1,770 mg 12%
Vitamín C 1,000 mg 2%
Niacín 0,896 mg 5,5%
Tiamín 0,854 mg 71%
Kyselina pantoténová 0,324 mg 65%
Pyridoxín 0,247 mg 19%
Riboflavín 0,100 mg 8%
Foláty 82 µg 20%

S čím mak pomôže?

Mak ako obrovský zdroj bielkovín: A nielen bielkovín, ale i vápnika. A to dokonca dvanásťnásobne viac ako mlieko. Preto by mak nemal chýbať nielen na tanieri tehotných žien, ale i ľudí trpiacich osteoporózou.

Mak na pamäť i rakovinu: Mak obsahuje kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť či znížiť krvný tlak. A to nie je všetko. Posledné výskumy mak označili za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny prsníka.

Mak ukľudňuje: Mak si nevedia vynachváliť ani ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným stresu. Jemná maková aróma má výrazný, skľudňujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný aj do masážnych a aromaterapeutických zmesí. Taktiež tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa vám o kľudný spánok.

Makový olej v kuchyni: Makový olej je u gazdiniek obľúbeným artiklom. Nielenže výborne chutí, ale svoje zohráva i jeho pôsobivá vôňa a rozmanitosť využitia. Či v teplej, či v studenej kuchyni, makový olej sa vždy postará o fantastickú chuť pripravovaných jedál.

Makový olej pre krásnu pleť: Makový olej však nemusíte využívať len v kuchyni. Málokto vie, že je mimoriadne vhodný na ošetrenie suchej a popraskanej pleti, poradí si s ekzémom i zápalom. Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika zas poteší vaše nechty a vlasy, ktorým dodá potrebnú výživu. Aj preto sa stal nepostrádateľnou súčasťou pleťových krémov, balzamov a kondicionérov.

Čo ste o maku (zrejme) nevedeli?

• V reči kvetov má mak význam: Neprezraďme našu lásku.
• V mnohých krajinách je pestovanie maku zakázané, najmä pre obsah morfínu. Ten sa používa napríklad pri výrobe omamných látok a maku z tohto dôvodu býva pripisovaný prívlastok nebezpečný. Faktom ostáva, že smrteľnou dávkou je 0,25 – 0,5 g morfínu a to pri konzumácii makových rezancov určite nehrozí.
• Mak sa častokrát pridáva do jedla a nosí v malých vrecúškach ako afrodiziakum.
• Lístky vlčieho maku sú od nepamäti využívané pri liečbe nespavosti a pľúcnych chorôb. Mak býva obľúbeným prostriedkom pri tlmení kašľa či chrapotu.
Strach z menopauzy živený najmä médiami a farmaceutickým priemyslom sa podvedome dostal do hláv mnohých žien, strašenie osteoporózou hlodá ako červ a človek začne premýšľať aká prevencia by bola vhodná. Samozrejme, aby to nebolo príliš drahé, neničilo pečeň, bolo to účinné a nemalo vedľajšie účinky. Jeden taký liek existuje - Makové mlieko.

Recept na makové mlieko:

Do fľaše alebo do pohára vložíme mak a zalejeme ho vodou, najlepšie filtrovanou, v pomere cca 1:5. Cez noc ho necháme postáť pri izbovej teplote. Ráno zmes pomixujeme, ( radšej dlhšie) a precedíme cez riedke plátenko. Takto vzniknuté makové mlieko môžeme osladiť medom, použiť na prípravu kakaa alebo ho vypiť bez pridania čohokoľvek. Rovnakým spôsobom sa pripravuje orechové, mandľové alebo kokosové mlieko, ktoré sú tiež významnými zdrojmi minerálov a vitamínov, vláknin, tukov, bielkovín a na rozdiel od kravského mlieka nezaťažujú tráviaci systém pri omnoho kvalitnejších parametroch. (Pri orechovom mlieku je postup trocha iný, vodu z orechov treba pár razy vymeniť, až kým nie je už voda tmavohnedá, ale svetlá). Makové, orechové, mandľové alebo kokosové mlieko môžete pripraviť aj z mletého maku, orechov, mandlí či kokosu. Vtedy stačí nechať základnú surovinu odstáť vo vode tri, štyri hodiny. Výhodou týchto mliek je, že sú zásadité a neprekysľujú náš organizmus na rozdiel trebárs od džúsov. (Samozrejme to platí v prípade, že ich neosladíme, ale ich budeme piť ako osviežujúci nápoj, hoci aj s kockami ľadu). Moja skúsenosť je, že takéto mlieko môžu piť aj ľudia, ktorí mak, či orechy pre problémy s pankreasom neznášajú. Menopauza, tehotenstvo, puberta, chorý pankreas a žlčník priam volajú po tejto dobrote, ale múdry človek myslí na zadné dvierka a hoci je úplne zdravý dopraje si ju tiež.

Dr.Boris Subotič z Centra tradičnej čínskej medicíny odporúča makový olej na každý deň. Prečo?
Obsahuje: nasýtené, mononenasýtené i viacnásobné nenasýtené kyseliny (omega-3); 100 g makového oleja obsahuje 1400 mg kalcia; fosfor, železo, zinok; vitamíny B1 a B12; fytosteróny; tokoferol.

Makový olej pomáha pri ochoreniach ako sú: nepravidelný rytmus srdca, angína pectoris, migréna, neuropatia, chronická únava, reumatické ochorenia, osteoporóza, anémia, kŕče.
Dojčenie a tehotenstvo: makový olej dodáva kalcium, fosfor, železo a zinok, ktoré počas tohto náročného obdobia telo ženy najviac potrebuje.

Stresové podmienky: psychická námaha, fyzická vyčerpanosť, emotívna záťaž, podráždenosť, verbálny duel, konfliktná situácia, rodinné problémy a ich vplyv na psychiku človeka sa dajú účinne zmierniť použitím makového oleja

Masérstvo: makový olej je vysoko cenený ako masážny olej, keďže výrazne pomáha riešiť problémy s cirkuláciou.

Kozmetika: zvyšuje vlhkosť a minerálnu rovnováhu v koži, veľmi dlho udržuje vlhkosť kože, koži dodá zamatový vzhľad, používa sa pre suchú a citlivú pokožku v kozmetických prípravkoch, kombinácia makový olej a ružová voda vyhladzuje drobné vrásky okolo očí.

Spôsob užívania: Makový olej môžete užívať 2 krát denne, ráno a večer, 1 polievkovú lyžicu vždy pár minút pred jedlom.

@zareaguj


Diskusia k téme

kukulienka71
super čítanie, viem o veľkej hodnote maku, ale takto podrobne a na jednom mieste je to fajn vidieť, ďakujem, @rea1.
Len neviem prísť na to, prečo ma niekedy mak "páli". Je jedno, či je mletý, surový na cestovinách, či pečený v buchtách, raz ma z neho bolí žalúdok, inokedy vôbec. Chcela by som ho jesť častejšie, ale toto ma odrádza. Už som aj zapíjala mliekom, niekedy pomôže, inokedy ani to a mám problém ho stráviť. Možno je to druhom maku?
marikafil
@kukulienka - ja si skôr myslím, že ťa nepáli mak, ale cukor... odskúšaj mak bez cukru a cestovín, len tak za lyžičku, či tiež bude páliť.
radost
@kukulienka
mak môže byť ťažšie straviteľný..ľudia majúci ťažkosti so žlčníkom..pankreasom..majú mak zakázaný..respektívne-nedoporučujú ho lekári..ja niečo podobné-teda ťažkosti-mám s paprikou..
@rea
vdaka..
kukulienka71
práve to mi nejde do hlavy, koľko koláčov makových som už zjedla, a raz ma páli, raz ma nepáli. Nechcela by som sa maku vzdať, lebo nie vždy mi robí problém, len prísť na to, prečo alebo kedy ten problém robí...@marikafil , @radost , vďaka
rea1
@kukulienka , skús si spraviť kašu z ovsených vločiek s makom. ja ju robím tak: pomiešané kadejaké vločky zalejem mliekom, pridám hrozienka a nechám napučať. potom varím, kým nevznikne taká +/- kaša. nesladím, hrozienka ju osladia dosť. do odstavenej kaše pridám 1 poriadne vrchovatú PL (aj 1,5 PL) mletého maku nsladeného (!!!), postrúhané jablko (väčšinou, niekedy rozmačkaný alebo nakrájaný banán), dobre pomiešam a nechám vychladnúť. vyzerá príšerne, chutí famózne. nosievam si do práce na raňajky. :-) možno to pálenie máš naozaj iba z osladenia, aj v tom článku sa to tuším píše. :-)) jana
jarbra
:-)@marianne si ,, sikulka ,, ale aj @rea1 , :-) ... inac makove kolace mam rada, horsie je ked som na navsteve a potrebna je zubna kefka :-)))
sovka62
@kukulienka , makom sa zvyčajne plnia kysnuté koláče. A práve po kysnutých zvykne páliť záha (nielen po makových). Tak skús makovú štrúdľu, mne po nej nebýva nič, hoci inak mám záhu aj keď sa vody napijem (a beriem na ňu lieky).
kukulienka71
@rea1 , do ovsenej kaše som si ešte nedávala, mám ju veľmi rada, super nápad. Pila som už aj makové mlieko, nič mi po ňom nebolo. @sovka62 , kysnuté koláče sú moje obľúbené, s inou plnkou mi žiadne problémy nerobia, zato mak v rezancoch aj štrúdli je pre mňa lotéria:-( Aj tak ďakujem, vaše tipy vyskúšam.
viera1
S makom je to ako so všetkým v tomto štáte;v snahe zarobiť čo najviac,výrobcovia ho pančujú technickým makom,ktorý sa používa vo farmapriemysle,je lacnejší,ale má vysoký obsah morfínu.Norma obsahu morfínu je 43mg/kg,kontrola zistila,že u výrobcu Encinger to bolo 79mg/kg a u výrobcu Essa 88mg/kg.Toto nepotrebuje komentár.
1x deria
tiginko
makový olej alebo mak mám na tanieri takmer každý deň - či v raňajšej kaši, alebo poobede, keď ma chytí "mlsná", taký tvaroh s jogurtom, zmiešaný s medom, škoricou a lyžicou makového oleja je jedna báseň! Určite ho odporúčam ako prevenciu osteoporózy. Dobrý príspevok @rea1
neposed
Krasne poucne citanie, milujem mak. Dakujem za pekny a uzitocny balik informacii.
longova
Pekne napísané, s makom a jeho "pálením" som mala problémy aj ja. Odkedy si mak pestujem sama nemám vôbec problém a dokonca si nemusím dávať ani febichol , aby mi nebolo zle. Takže si myslím že je to hlavne kvalitou maku, ktorý nie je veľmi dobrý v obchodoch.....možno sa mýlim a viete kúpiť v obchode kvalitný mak ale ja som ho veľmi dlho radšej nejedla, len aby mi nebolo zle
kukulienka71
@longova , pravdepodobne tu bude pes zakopaný, veď sa už predáva technický a všelijaký pančovaný mak, určite je ten na vine, nekupovala som rovnakú značku, aký bol, taký som kúpila, ale tomu je koniec, zaobstarám si kvalitný domáci z overeného zdroja a uvidím, skôr verím, že ma páliť nebude:-) a začne sa makové hodovanie;-) ďakujem
kuchticka
Redakcia a VSETCI VARECHACI - na Slovensku sa vzdy pestoval kvalitny mak. Spominam ako moja mama mala pekny modry mak- take baculate zrniecka a velmi chutny.
Teraz si kupim mak u nas boh vie odkial dovezeny a nikdy nie je takej kvality ako som poznala kedysi davno NAS MAK.
1x hubata
jamaja
Práve včera som si na večeru urobila RAW jablkové rezance s makom. jablka som škrabkou na zemiaky postrúhala na rezance a posýpala 2PL maku a 1PL trstinového cukru , ktoré som zomlela v kávomlynku. Bolo to super a výborne ma zasýtili. Tento recept si dávam tak 1x za dva týždne. Okrem toho som si hneď večer dala namočiť 3PL maku, ráno som ho dobré rozmixovala, precedila a dostala som cca 2,5 dl mlieka z ktorého som s dvoma banánmi rozmixovala vynikajúci koktail na raňajky. No a k tomu čo mi ostalo po precedení mlieka som pridala jeden roztlačený banán,2 PL namočených plodov goji a zomleté 2 PL ľanových a 1 PL sezamových semienok, 1PL medu a 1 ČL škorice. Vymiešala som a potom vytvarovala rukami cca 3-4 mm hrubé placky, ktoré som v sušičke sušila pri teplote 40°C asi 5 hodín.
gubics
Môžem poradiť na prekyslený organizmus, ja kupujem minerálku FATRA, tá je vraj na Slovensku jediná zásaditá minerálka, je síce drahšia ako tie ostatné, ale stojí to za to používať ju. Doporučujem ešte vyhľadať v Google ktoré potraviny sú zásadité a ktoré kyslé, a keď je to možné vyvarovať sa potravinám ktoré vyvolávajú reflux. Ináč Fatra s polkou citróna robí zázraky. (Citrón je zásaditý). Len preto som tu nevymenovala kyslé a zásadité potraviny, lebo by som na to potrebovala veľa priestoru.
gubics
Ináč tento článok je veľmi dobrý,dozvedela som sa z neho aj také veci, ktoré som doteraz nepoznala.
rea1
@gubics , veď preto som ten mail sem aj pridala. ja som naozaj makomilka ale našla som tam veci, o ktorých som netušila. tak som bola presvedčená, že sa vareškám bude páčiť a som rada, že som sa nemýlila. :-)) v piatok budem piecť môj obľúbený makovo - jablčný koláč. recept naň je na vareche uvedený. jana
duliz
na to makové mlieko ten mak pomlieť alebo nie? kúpila som vo farmárskom obchode mak z Jarnej tak verím v jeho kvalitu....inak sestra pekáva ohromné kysnuté záviny ale ten makový sa nedá jesť(teda aspoň mne) tým kupovaným makom sa celý ten ohromný makovník pokazil
hubata
Vďaka @rea1 za ódu na mak, naozaj si to mak zaslúži. Škoda že v obchode nedostať kvalitný mak, ten mak z Jarnej je fakt vynikajúci Voľakedy sa mak sadil bežne, makovice vykupovali Liečivé rastliny. Makové koláče, slíže, dolky, štrúdle ......
gabriele
ten kto napisal o maku, ze patri medzi najzdravsie potraviny sveta, bol zrejme nejaky recesista...:( ... odporucat jest mak tehotnym zenam je uz fak opovazlive...okrem toho, ze mak moze obsahovat nadmerne mnozstvo morfinu, jeho najvacsim minusom je rychla oxidacia tukov a nadmerne hromadenie kadmia...vsetky maky ho obsahuju a to vo velkom mnozstve...kadmium ma preukazatelne teratogenne, karcinogenne a mutagenne ucinky...aj ked mak obsahuje velke mnozstvo vapnika...prave kadmium je jeho protihracom... pri nadmernej konzumacii maku moze dojst okrem ineho k osteoporoze a inym ochoreniam kosti...kedysi sa mak pouzival len ako pochutina...v takom mnozstve urcite nemoze poskodit...ale denne uzivanie maku vo vacsich mnozstvach je na povazenie...
rea1
@gabriele , a kto ti káže hltať mak po celých hrstiach každý deň? dávame ho do ovsených kaší, do koláčov, závinov, na rezance ... ale tým sa nikto neživí dni a týždne. povedz, poznáš niekoho, kto - aby som ťa citovala presne - denne užíva (užíva?) mak vo väčších množstvách? tak kľud, daj si kúsok makovníka, makovej štrúdle alebo ten sladký rožok posypaný makom zvaný makovka a všetko bude o.k. Normálni ľudia sa makom neobhadzujú, obvykle, a tí iní ... nuž, veď nech.