Foto: Andrea Červenková
Keď som začínala s poľnohospodárstvom, žila som na dedine a snažila som sa spojiť príjemné s užitočným: mať prácu a zároveň byť aj s mojimi rodičmi, ktorí kedysi tiež pestovali mak. Chcela som pestovať niečo netradičné, hoci o maku sa hovorí, že je to tradičná slovenská plodina. Na obilie alebo krmoviny potrebujete veľké skladové priestory, ktoré ja som nemala, mak schováte do jednej miestnosti. Skúsila som ho vysiať najprv na pol hektári, osvedčilo sa to, a tak som postupne vysiatu plochu stále zvyšovala.
Na aké účely sa váš mak používa?
Najviac morfínových látok sa nachádza v makovine – to je hlavička a asi 15-centimetrová časť stonky pod ňou. Časť makoviny odovzdávame farmaceutickým firmám na spracovanie, toto sme povinní robiť – je to súčasť nášho povolenia na pestovanie maku. Ostatok upoužívame na potravinárske účely. Časť produkcie pozbierame a sušíme ručne, tento mak je skutočne veľmi dobrý. Zvyšnú časť úrody – keď už nie sú také slnečné dni – čistíme vzduchom, ale všetok náš mak je stále vo veľmi dobrej kvalite. Jeho chuť zostáva, ako keď som bola malá a pamätám si, že tie jedlá s makom z detstva boli veľmi chutné.
Ako to, že vám mak vtáci nevyzobú?
Je to zaujímavé, často krát sa stáva, že v záhradke mak vyzobú a na poli nie. Je to tým, že sa jednak používajú odrody, ktoré sú tvrdšie a na poli je ho aj obrovské množstvo. Ďalej treba dobre vybrať lokalitu, kde sa vtáci menej zdržiavajú, napríklad pole blízko stromov a potoka nie je dobré.
Aké druhy maku pestujete?
Najviac sadíme tradičný modrý mak, ale aj z neho je viacero odrôd. Pestujeme slovenské odrody Major, Bergam, Gerlach, Opál, Maratón. Výrazná odroda je biely mak s orieškovou chuťou, ten sa nikde inde na Slovensku nepestuje, len u nás. Potom sadíme hnedú odrodu, tú som našla v Čechách, tento mak chutí ako slnečnicové jadierka. Ďalej pestujeme sivú – rakúsku odrodu, ktorá je skoro ako tradičný modrý mak, ale je jemnejšia, lahodnejšia a pocitovo akoby sladšia. Je zvláštna tým, že pod korunkou sa makovičke otvoria okienka a keď dozreje, tak cez tieto otvory sa mak vysýpa von, takže makovička zostane zachovaná celá a dá sa používať na dekoratívne účely.
Na čo sa používajú jednotlivé druhy maku?
Všetky druhy maky sa dajú použiť v jedlách aj na sladko a aj na slano – na posýpky (praclíky, pagáčiky). Biely mak je napríklad úžasný na hrubých domácich rezancoch, na šúľancoch, perkách a na sparených jedlách.
Stretli ste sa s nejakým produktom, v ktorom by ste mak nečakali?
Najnovšie som objavila, že v Trnave robia lízanky s makom. Vyrába sa aj výborná maková zmrzlina. Mak a používa aj do likérov a do makovice – destilovaného alkoholu z maku.
Aké je vaše obľúbené jedlo s makom?
Šúľance a perky.
Čo ešte vyrábate z maku?
Lisujeme rôzne druhy olejov. Z jedného kila maku vylisujeme len 2 dcl oleja. Oleje lisujeme za studena v raw kvalite, takže sú v nich zachované všetky minerály a ostatné dobré látky. Makový olej obsahuje veľmi veľa vápnika a horčíka, preto je vhodný pri liečbe osteoporózy, ale odporúča sa aj pri zlej kvalite vlasov a nechtov - ja si napríklad ráno a večer si dávam lyžičku makového oleja. Makový olej sa používa aj v studenej kuchyni do šalátov. Prospešné pre zdravie človeka sú aj ďalšie oleje, ktoré lisujeme – ľanový, sezamový a olej z čiernej rasce – ten je dobrý na vyčistenie organizmu, proti parazitom. Ďalším našim produktom je maková múka. Z oleja nám zostávajú vytlačené makové zrniečka, ktoré sa melú na múku a tá je vhodná napríklad pre celiatikov.
Kde možno kúpiť vaše produkty?
Predávame vo farmárskej tržnici Fresh Market na Tomášikovej ulici v Bratislave a stretnúť nás môžete aj na tohtoročnom Gurman Feste na Dostihovom závodisku v bratislavskej Petržalke, kde budeme piecť aj naše ťahané makové štrúdle a pre celiatikov bezlepkové makové koláče.
Len keby takychto fariem bolo na Slovensku viac!
@sjuz , výborný tip, nabudúce skúsim, panenenku som dlhšie nemala a tento nápad sa mi páči! Ďakujem :-)
Mna by vsak zaujimalo ako dlho sa môze mak skladovat v suchom obale, tme a chlade alebo radsej v mraznicke ?
Zelam vam radost z prace a este vacsiu radost zo spokojnych zakaznikov.
ďakujem za dobrý typ,pôjdem sa pozrieť na farmárske trhy čo tam majú
@radost , možno by ste mohli skúsiť v predajniach s "bio" potravinami.
www.svetbedniciek.sk/mak_z_jarnej/...
Oni vozia farmárske potraviny priamo domov, ale hlavne ovocie a zeleninu.
Jéééj, to bolo od Vás veľmi milé. Verím, že Vám bude mak i múka od pani Čechovičovej z Jarnej chutiť.
resp. varecha.pravda.sk/recepty/ribezlovy-kolac-z-makovej-muky/...
Aj palacinky sú z nej výborné, ale tie robím odoka.