O Varecha.sk

Hladam recept na prave bratislavske rozky.

fany1602 - bez fotkyfany1602, 14. marca 2012

prosim vedel by mi niekto pomoct manzel ma 58 rokov a stale sniva o bratislavskych rozkoch ktore mu robievala jeho neboha mamka.strasne by som ho chcela prekvapit a urpiect ich len nemam ten spravny recept vopred dakujem!!

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@fany1602 , daj si do vhľadávača Bratislavské rožky, vyhodí ti to viac verzií, z nich si určite vyberieš tie pravé, alebo počkaj, kým ti tu poradia.
pipsik
Bratislavské rožky musia mať svoju chuť, to znamená krehké cesto a vyvážený pomer cesta a plnky, svoj tvar, pričom sa musia líšiť orechové od makových, a svoju farbu - musia byť výrazne hnedé, mramorované vďaka potieraniu žĺtkom.

Podľa cechu pekárov to dosiahnete, ak budete postupovať podľa tohto receptu
, ktorý by mal
stačiť asi na 100 rožkov s hmotnosťou 40 g

Suroviny: 0,5 kg pšeničnej polohrubej múky, 0,5 kg pšeničnej hladkej múky, 4 - 8 Dg pekárenského droždia, 1 Dg soli, 0,15 kg cukru, 0,30 kg čerstvého masla (margarínu), asi 0,2 l plnotučného mlieka

Plnka: 1 kg mletého maku, 0,5 kg pieskového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, kôra z 1 citróna, 0,5 l vody

Na potretie cesta: minimálne 3 žĺtky

Príprava: Pripravíme si droždie v asi 0,1 l vlažného mlieka, asi po 20 minútach ho vlejeme do múky, ktorú sme dôkladne zmiešali. Pridáme
cukor, soľ a vmiešame aj zvyšok mlieka. Postupne pridáme tuk (maslo, margarín, prípadne jedlý olej
) a všetko dokonale spracujeme tak, aby sa cesto
nelepilo. Urobíme guľu, ktorú dáme do nádoby na kysnutie. Kysnúť môže 20 minút až hodinu
, podľa toho, koľko sme použili droždia. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Po ďalších 10 - 20 minútach rozdelíme cesto na polovice, a urobíme z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom ešte ďalej predlžujeme a z prútu cesta odkrajujeme kúsky asi 25 g (majstrovské rožky, ako na súťaži, sa pred ďalším spracovaním vážia každý zvlášť, rovnako aj plnka do nich). Z kúskov cesta narobíme guľôčky.
Príprava
náplne: Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame dovtedy, až sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne pridáme nastrúhanú kôru z citróna a vanilkový cukor. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte riedka, môžeme ju zahustiť troškou kvalitnej strúhanky (niektoré gazdinky na to používali perník na strúhanie). Na orechovú náplň (ktorá sa variť nemusí, ale je lepšie
ju uvariť) potrebujeme primerané množstvo strúhaných vlašských orechov, dávame menej cukru a vody a viac
orechov a namiesto vanilky ju môžeme ochutiť troškou rumu. Aj varená aj nevarená náplň by mala odpočívať najmenej hodinu

Formovanie rožkov: Guľôčky cesta rozvaľkáme na malé oválne placky a do ich stredu vložíme sformované valčeky plnky. Musí jej byť minimálne toľko, aká je hmotnosť cesta. Vytvarujeme valčeky, ktoré sú na koncoch
tenšie a pri ukladaní na plech ich formujeme do tvaru podkovičky, pričom vždy dbáme na to, aby spoj cesta bol na sodnej strane podkovičky.

Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a povrch podkovičiek potrieme. Potom rožky uložíme na chladné miesto do prievanu, aby vaječná glazúra zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s rožkami na 15 - 20 minút na teplejšie miesto, aby nakysli a glazúra popraskala (mramorovala). Ak chcete mať mramorovanie výraznejšie, môžete túto procedúra 2 - 3 krát zopakovať. Pečieme pri teplote okolo 200 °C asi 12 minút.

(Podľa Cechu pekárov a cukrárov regiónu Západného Slovenska)
nech sa dielo podari su vyborne
nadia56
Bratislavské rožky

500 g hladkej múky špeciál,
250 g Hery,
1 vajíčko,
170 ml mlieka
1 kocka droždia
1 vanilkový cukor
na potieranie: žĺtok, 1 a ½ lyžice vody, lyžička kryštálového cukru


Múku preosejeme, rozdrobíme droždie, pridáme vanilku, vajíčko, nakrájané maslo, trošku rukami premiesiť, pridáme mlieko, premiešame, nenechávame kysnúť, hneď preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, aby sa nám to pekne spojilo. Keď sa cesto lepí na dosku, jemne pomúčiť. Vytvarujeme bochník.
Vyváľame ho do tvaru valca, ten rozdelíme na 6 častí. Každú dlaňami dotvarujeme do okrúhleho tvaru a vyvaľkáme na kruh o priemere 28 cm. Cesto nebude hrubé a bude sa dobre zatáčať. Rozdelíme na osem častí.
Na najširšiu časť dáme plnku.
Najširšiu časť preložiť a zrolujeme smerom k najužšej časti. Zrolované ohneme do tvaru rožka.
Ukladať ich na maslom vymastený plech tak, aby konček cesta bol naspodku. Alebo použite papier na pečenie.
Žĺtok, vodu a cukor vymiešame, potrieme rožky a dáme upiecť na 190° C cca 20 min. dozlatista.
Vyberieme, nepotierame už ničím, každý podoberieme lopatkou a dáme vychladnúť.
Vychladnuté posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým.
puntodadino
Vsetkym,co hladaju dobre stare recepty mozem doporucit Novu kucharsku knihu/1930/ od Terezie Vansovej.Nestor vydal krasne remake.Hodnotny darcek ku sviatku.Oplati sa kupit.Ak ma niekto zaujem o .pdf,nech mi napise na ljubimovjelenZAVINAACgmail.com
gubics
pipsík dal taký perfektný recept na Bratislavské rožky ,že už ďalej ani nemusíte hľadať.
eliza7417
gubics - súhlasím s tebou, robila som niekoľkokrát presne podľa receptu pipsíka - mali obrovský úspech... :o))
mimitje
Ano. suhlasim. Prave Bratislavske rozky su ako popisal @pipsik . Cesto ma mat tu istu hmostnost ako plnka. A su naozaj original vynikajuce!
mariadra
Ten recept ako napisal @pipsik je dobrý, ale ja som kedysi dávno dostala radu od tety (a roky to tak aj robím), že do cesta na pravé Bratislavské rožky nepatrí maslo ale masť a to kačacia, keď nie je tak môže byť dobrá domáca bravčová, na 1 kg múky stačí 250g. A ešte 1 celé vajce a 2 žĺtky. Cesto po vypracovaní nenechala kysnúť na teple, ale ho dala na 1 hodinu do chladu. Takže kyslo veľmi pomaly. Potom z neho odoberala a robila rožky. Tie na plechu potrela žĺtkami, nechala zaschnúť a potom ich dala asi na 20 minút na teplejšie miesto aby podkysli a popraskala glazúra. Teplota pečenia cca 190 - 200 °C doba pečenia cca 12 -15 minút.

Do makovej plnky teta dávala vanilkový cukor, strúhanú pomarančovú kôru ale aj škoricu a na jemno potlčené klinčeky. Ja niekedy pridávam aj umyté hrozienka. Do orechovej plnky dávala vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru, škoricu a rumovú esenciu.
fany1602
to je parada dakujem pekne aj ja som pocula ze je najlepsie do takychto kolacov dat bravcovu mast.ale ani kacacia neni zla urcite to vyskusam ja hrozne rada peciem a experymentujem.takze este raz dakujem.