Bratislavské rožky

Bratislavské rožky
Foto: soncya
soncyaSoncya, recept pridal: 15. februára 2012 13:15Ďalšie jeho recepty

Keď som zdedila po mojej babičke knižku "Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl" vydanú v roku 1942, ešte som netušila, aký poklad mi moja milovaná babička zanechala. Dnes, keď v nej listujem a pripravujem staré slovenské recepty, vždy s každou buchtou, koláčom či huspeninou mám za chrbtom túto milovanú osobu. Tento recept pochádza práve z tejto knihy a rada sa s ním s Vami priatelia delím!

Suroviny

20
porcií
140
minút
príprava
25
minút
na 175 °C

Postup prípravy receptu

1

Preosejeme múku, pridáme maslo, cukor, soľ, žĺtky, citrónovú kôru, kvások a zvyšné teplé mlieko. Vypracujeme mäkké kysnuté cesto, musí byť konzistenciou ako na závin. Z vypracovaného cesta urobíme 4 pecne a dáme ich na 1-2 hodiny odpočívať. Po uplynulej dobe, jednotlivé pecne vyváľame na kruhy asi 0,5 cm hrubé. Radielkom ich rozdelíme na 8 častí a po naplnení plnkou stáčame na rožky a tvarujeme do tvaru podkovy. PRAVÉ bratislavské rožky sa netvarujú do podkovy, ale na hornej strane sú HRANATÉ!
Bratislavské rožky  - obrázok 1

2

Príprava plnky: Uvaríme si sirup z vody, cukru, pásov citrónovej kôry, celej škorice, klinčekov a hrozienok. (citrónovú kôru, škoricu, klinčeky aj hrozienka zo sirupu vyberáme von!) Sirup musí byť uvarený " na nitku". Takto pripraveným sirupom zalievame mleté orechy, či mak. Po premiešaní má plnka plastickú konzistenciu, dajú sa z nej v rukách tvarovať šúľky. Touto plnkou plníme rožteky a po stočení ich ukladáme v patričných odstupoch na pomastený plech, potierame žĺtkom a pečieme do ružova vo vyhriatej rúre pri 175*C asi 20 - 25 minút.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marcy, 15. februára 2012 o 13:52
    mňam,vyskúšam cez víkend ...... z nostalgie opatrujem poklady,drobnosti po milovaných predkoch,ich cena je nevyčísliteľná....a Tebe ďakujem,že si nám nadelila zo svojej pokladnice :-)


  • 3sandra3, 15. februára 2012 o 14:00
    sú prekrásne


  • afataga, 15. februára 2012 o 14:13
    tak toto su vyborne kolaciky, moja mama ich obcas robieva tiez podla nejakeho stareho rcp, ked som bola mala nevedela som sa ich dojest :-), ze by som sa aj ja na ne odhodlala?


  • marijanka712, 15. februára 2012 o 14:47
    zbožňujem takéto skosty zo starých truhlic , krásne sa ti podarili odkladám do svojej kk a isto vyskúšam


  • marianne69, 15. februára 2012 o 15:26
    aj s preciznym nakresom:-)zboznujem tieto stare kucharske knihy,podarili sa ti nadherne,ukladam


  • izabella929, 15. februára 2012 o 15:50
    tieto rožky robievam aj ja...sú vynikajúce.-)


  • bejgi, 15. februára 2012 o 17:08
    super ukladám do KK :)


  • sovka62, 15. februára 2012 o 17:40
    Už som na ne vyskúšala X receptom a vyskúšam aj tento tvoj. Máš ich utešené.


  • tetrisss, 15. februára 2012 o 17:49
    No mas ich nadherne, ty musis byt jedna z tych kuzelniciek, co im kysnute cesto rastie pod rukami, su uchvatne, este krajsie ako tie pagace.


  • viedra, 16. februára 2012 o 07:33
    @Somcya tento recept som si presne takto zapisala teda zakreslili davno do receptov je to fajn recept


  • hannah22, 16. februára 2012 o 14:51
    super receptík... :))


  • trencanka, 16. februára 2012 o 15:06
    Ako ja ich milujem! Nerobila som ale sto rokov. Je to pre mna prudko jedle, hrozi, ze ich zjem vsetky iba ja! Ale ich urobim, dam do mrazaku a budem si potajme vytahovat a degustovat.
    Ukladam do KK.


  • orchidea, 17. februára 2012 o 15:22
    Recept si ukladám a určite vyskúšam, rožteky sú krásne.


  • irenaw, 17. februára 2012 o 22:17
    milujem ich, každý recept na "bajgle" ktorý stretnem si ukladám, ďakujem :)


  • medovnicek, 20. februára 2012 o 15:33
    staré recepty milujem, také knihy to sú do slova a písmena poklad


  • frona, 27. februára 2012 o 07:23
    nie je toho mlieka priveľa? Nie je to cesto potom riedke? Nevlúdila sa chybička v množstve? :-)


  • soncya, 27. februára 2012 o 20:24
    @frona , určite nie! Výsledok viď foto! :-D


  • demola07ltd, 7. mája 2012 o 10:30
    Rceptik je super.Stary Presporaci radia, ze po natreti zltkom je dobre , aby 15-20 min. stali na vzduchu aby sa urobila tzv.popraskana vzorka.


  • norikat, 9. mája 2012 o 10:28
    Receptík vyskúšaný... rožteky sú bohovské :-)


  • soncya, 10. mája 2012 o 22:13
    @norikat , mám radosť že si sa odhodlala a že sa ti vydarili! :-D


  • anina6, 23. októbra 2012 o 16:11
    tieto rožky pečiem aj ja a plním ich aj tvarohovou plnkou s hrozienkami
    tiež sú chutné.


  • anna, 24. októbra 2012 o 08:09
    este som si na ne netrufla, ale tento recept vyskusam :-)


  • soncya, 24. októbra 2012 o 12:33
    @anna , nemaj vôbec obavy, je to klasický recept, špeciálna je len príprava plnky. Odkedy som prvýkrát vyskúšala, inak plnku ani nerobím. Keď si prečítaš aj komentáre, tak narazíš aj na spôsob, ako na bratislavské rožky dostať ich typické "mramorovanie". Tak dúfam, že vyskúšaš. Je to fakt pôžitok. :)


  • rea1, 15. februára 2013 o 13:37
    to mramorovanie sa robí tak, že milé rožky natrieme žĺtkom, dáme do chladničky (alebo do chladu trebárs v komore), po tých 20 minútach ich vyberieme, opäť natrieme a celé toto čáry-máry opakujeme tak zo 3x. až potom dostaneme skutočne výrazné a klasické mramorovanie, aké mávali bratislavské rožky a pajgle pána Wendlera. čo sa týka tvaru, makové majú (mali by mať) tvar písmena C a orechové tvar M. :-))


  • helaxa, 12. októbra 2013 o 08:22
    Prosila by som poradiť koľko asi vody do sirupu treba pridať


  • soncya, 12. októbra 2013 o 13:11
    @helaxa len trošku, aby cukor nekaramelizoval ale sa rozpustil.


  • soncya, 12. októbra 2013 o 13:11
    @helaxa len trošku, aby cukor nekaramelizoval ale sa rozpustil.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist