Rôzne

čo to znamná II.

jamirabelka - bez fotkyjamirabelka, 4. októbra 2013

Ach,dievčence...Myslím,že toto cesto,čo mne vzniklo,nikdy kysnutým nebude :-( Akurát som ho domiesila,ale... husté,nelepivé...Uffff...a to som to robila podľa receptu tu z varechy a veeeľmi sa mi včera zapáčil. A taaak som sa snažila...:-( bol to recept na kysnuté buchty,teda fotorecepta nešlo do ingrediencii vajíčko!? Ž bude dlhšie bez vajka mäkšie :-( Ale mne vyšla tuhá guča asilno pochybujem,že z toho voľačo vykysne. Žeby preto,že som ponížila dávku o tretinu?..Alebo že dávam mlieko bez laktózy? Som asi nešťastná.Mladým sa dnes ťažko učí.V škole nik,všetko je na webe a moja babinečka už nežije :-( Dievčatáááá,pomooooc.
Som to robila podľa receptu,čo mi gugel včera našiel,že podľa:

Enerrgizer, 45 ročný muž, Košice, recept pridal: 5. júna 2010 17:56

@zareaguj


Diskusia k téme

jamirabelka
:-D Panebože,čosi s tam pod tou utierkou v tej mise dvíha :-D Isto je ten bochník čo mi vznikol, väčší,než bol na začiatku...Mne to kysneeeeeeeeeeee :-D
arasidka
Jamirabelka, predpokladám, ako to v rýchlosti čítam, že ti išlo o cesto na buchty.
Určite je tu dosť šikovných žien, ktoré ti dajú dobrý recept, ale ja ti po lopatisticky napíšem, ako ja zarábam na buchty.

1. Do misky si nasypem kilo polohrubej múky a medzi prsty trošku soli - aby cesto "nebolo plané" - ako vravievala moja prababka, babka, mama a ja s nimi súhlasím a učím to moje deti a oni už svoje ochechule pubertiacke...

2. potom do toho nasypem 1 vanilkový cukor

3. A to už mám nachystaný kvások - a že jako?
Jena kocka z obchodu je na jedno kilo
Tak tu kocku rozbalím a rozmrvím do akurátne teplého mlieka, ktoré nepáli
A Koľko toho mlieka? Na kilo polohrubej múky používam asi-približne-cirka slabý polliter.
A tak to droždie rozmrvím do polovičnej dávky mlieka, teda asi 3 deci, pridám malú lyžičku cukru , jemne zamiešam a na teplom mieste nechám vykysnúť.

4. Keď už bude kvások hotový, čo uvidíš aj okom - aj nosom, lebo kvások vydáva zvláštnu kvasnicovú arómu, tak zoberieš a vleješ ho do tej misky s múkou a vanilkou, pridáš ešte zostatok mlieka, ktoré nemusí byť zohriate, zamiešaš a nezabudneš tú masu trošku aj "omastiť". Ja som sa naučila používať slnečnicový olej, žiadne Hery ani nič iné, vraj olej cesto "nadnáša".
A že koľko toho oleja? No - my staré gazdiné to dávame od oka, že "šprt,šprt,šprt", ale ty si zober pohár 2dcl, alebo hrnček a nalej do polovičky, a samozrejme nezabudneš na vajce - celé - šup s tým do cesta. Zamiešaš najprv varechou, potom čistou rukou zamiešavaš cesto dovtedy, pokým nezostane misa čistá a cesto začne pukať.
No a pri tomto ceste je to dobré, že keď sa ti zdá príliš riedke, pridáš trošku múky, ak je moc husté - trošku mlieka, ale tie dávky, ktoré som ti napísala, sú tak akurát.
Potom to cesto prikryješ obrúskom a posadíš k radiátoru, kde je teplo, medzitým si vymastíš plechy, nachystáš dosku, válek, hladkú múku a hlavne lekvár.Keď cesto začne utekať z misy von - hurá, ideme "nadzívat". Ale odporúčam ti, aby si to cesto na tej doske ešte v rukách dobre premiesila, nakrájala ale na 4 kúsky, urobila z toho bochniky, jemne poprášila hladkou múkou a nechala ich "čupet" na boku dosky. Ale enem tri. To švrté rozváľkaš asi na 1 centimeter hrubo, a vykrajuješ pohárom buď kolieska, alebo jednoducho to nakrájaš na primerane rovnaké kocky a do každej takejto kocky položíš do stredu lekvár - néééé celý pohárek, sa ví, ale naberieš lyžičkou a položíš. A tu jej tiež moja rada na mísce - môže byť ten lekáv jak sce dobrý, ty do buchet dávaj len taký, kerý sa dá s ruku zbírat aj ze zemi, ket náhodu padne, to znamená, že lekvár mosí byt hustý jak sa patrí, né taký rídky, kerý nacírame na palacinky!!! A potom z tej - jak moja bapka hovorila "francúzskej litery" robíš gulaté buchty. A tu též neni od veci pripomenút, že buchty sa mosá uložit vedľa seba tak, "že né moc daleko", ale bližší, lebo tý kvasnyce róstnu najvác v tej teplej rúre pri pečený a tak sa buchty zeprú k sebe, sú vyššé a chucá víc. A čo urobit, aby tý buchty neboli "bratri držme se"? Jednoducho zebereš mascenyčku a každú buchétku namascíš kolem pása a tak sa nezlepá. Ket ich upečeš , teda né ty, ale trúba, pekne ich oros ze studenú vodu ony zasyčá a až sa to vyparí , posyp to mletým cukrem.
No asnaj sem na nyšt nezabudla, a takto lopatystycky sem ci to napísla - prepáč, menšú lopatu sem nenašla.
Ket si si všimla, tak sem začala pekne spisovne, ale potom sem prešla do teho nášho nárečá spod Karpát, lebo takýto recept takýmito slovami mi povedzela moja babenka a tak sem si ho uchovala aj pre moje ňúčky.
jamirabelka
jej,arasidka,ty si milá :-) Ďakujem ti aj za tento recept. Ten recept,čo som robila bol bez vajíčka a vraj lepšie,ako s vajkom. Ale po trištvrte hodine konštatujem,že vykyslo a je voňavé :-) Asi len to,že takéto veci začínam riešiť až teraz v tomto veku,tak sa učím a pýtam sa.
bubaya
Vaříme zdravě, chutně a hospodárně - toto je geniálna kuchárska kniha, všetko o surovinách, detailné popisy ako čo krájať, miešať, zavárať.....ja som ju zdedila po mame a keby horelo, tak ju prvú zachraňujem. Možno vyšla aj po slovensky.
Buchty ako prvý pokus to nebol podľa mňa dobrý nápad, ja by som si netrúfla. Skús obyčajný koláč na plech s ovocím, tam nemáš veľmi čo pokaziť. Neboj, všetci sme začínali.
arasidka - to je literárne veľdielo, nie recept!!!!
tilau
arašidka krásne :D vytlačila som si tvoj postup, lebo takto buchty budem vždy robiť s úsmevom :D
helica
@ara šidka, tak podľa Tvojho detailného popisu by buchty upiekla ozaj aj trúba, ktorá ešte trúbu nevidela. Samozrejme myslím len ako vtip! Ja ešte zvyknem aj citrónovú kôrku postrúhať do múky. Ahoj!
tatranocka
@jamirabelka pre nás,začiatočníkov je tu dosť receptov (zadaj si do vyhľadávača PRE ZAČIATOČNÍKOV a vyberieš si.Potom je tu aj veľa varecháčov,ktorí píšu recepty tak ,že aj začiatočník si poradí.Časom prídeš na to sama,ktorí to sú a uložíš si ich medzi obľúbených.A čítaj aj diskusie pod receptami,tiež bývajú užitočné.Držím ti palce a teším sa,že sa najbližšie pochváliš,čo sa ti podarilo.
enerrgizer
čítam, že si robila cesto podľa môjho receptu, tak dúfam, že to nakoniec všetko dobre dopadlo :) robíš závin, či buchty?
radost
ak si robila podľa tohoto receptu:
 varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecene-buchty-fotorecep...

si na dobrej ceste..ja odvtedy vajce nedávam do jednoduchého kysnutého cesta...som veľmi spokojná..
nevzdávaj sa-hoc by sa nepodarilo-raz sa s kysnutým skamarátiš..uvidíš...chce to neúnavnú trpezlivosť..a čas..kysnuté nepotrebuje luxusné suroviny-len trpezlivosť..čas..lásku..:-)
monda
teda ani žltok ani vajce , tak je to myslené, že nedávam do kysnutého cesta.
luss44
knihu Varíme zdravo, chutne a hospodárne z r.1955, ktorú spomína @bubaya mám aj ja, tiež som ju zdedila po mame, ktorá ju mala ešte z čias keď sa učila v Trnave za kuchárku, je ozaj výborným pomocníkom, najmä pre začiatočníkov, vysvetlené je v nej všetko, často som z nej čerpala rady, opatrujem si ju ako poklad... kysnuté cesto je moje najobľúbenejšie. milá @jamirabelka , ak sa rozhodneš napr. pre záviny, odporúčam  varecha.pravda.sk/recepty/jemne-zaviny-so-styrmi-plnkami/...
je to dobré cesto s ktorým sa dobre pracuje, nelepí sa, rada ho robím, aj zajtra mám na pláne makovníky. Prajem Ti veľa zdaru, a daj vedieť, ako dopadli včerajšie buchty :)
baboja
Keby som take nieco nasla pred rokmi,bola by som si usetrila roky trapenia a bojovania s kysnutym cestom.Az teraz co to s kysnuteho upeciem.Vlastne podla receptov z Varechy.Dakujem za krasne citanie.