Ach,dievčence...Myslím,že toto cesto,čo mne vzniklo,nikdy kysnutým nebude :-( Akurát som ho domiesila,ale... husté,nelepivé...Uffff...a to som to robila podľa receptu tu z varechy a veeeľmi sa mi včera zapáčil. A taaak som sa snažila...:-( bol to recept na kysnuté buchty,teda fotorecepta nešlo do ingrediencii vajíčko!? Ž bude dlhšie bez vajka mäkšie :-( Ale mne vyšla tuhá guča asilno pochybujem,že z toho voľačo vykysne. Žeby preto,že som ponížila dávku o tretinu?..Alebo že dávam mlieko bez laktózy? Som asi nešťastná.Mladým sa dnes ťažko učí.V škole nik,všetko je na webe a moja babinečka už nežije :-( Dievčatáááá,pomooooc.
Som to robila podľa receptu,čo mi gugel včera našiel,že podľa:
Enerrgizer, 45 ročný muž, Košice, recept pridal: 5. júna 2010 17:56
Určite je tu dosť šikovných žien, ktoré ti dajú dobrý recept, ale ja ti po lopatisticky napíšem, ako ja zarábam na buchty.
1. Do misky si nasypem kilo polohrubej múky a medzi prsty trošku soli - aby cesto "nebolo plané" - ako vravievala moja prababka, babka, mama a ja s nimi súhlasím a učím to moje deti a oni už svoje ochechule pubertiacke...
2. potom do toho nasypem 1 vanilkový cukor
3. A to už mám nachystaný kvások - a že jako?
Jena kocka z obchodu je na jedno kilo
Tak tu kocku rozbalím a rozmrvím do akurátne teplého mlieka, ktoré nepáli
A Koľko toho mlieka? Na kilo polohrubej múky používam asi-približne-cirka slabý polliter.
A tak to droždie rozmrvím do polovičnej dávky mlieka, teda asi 3 deci, pridám malú lyžičku cukru , jemne zamiešam a na teplom mieste nechám vykysnúť.
4. Keď už bude kvások hotový, čo uvidíš aj okom - aj nosom, lebo kvások vydáva zvláštnu kvasnicovú arómu, tak zoberieš a vleješ ho do tej misky s múkou a vanilkou, pridáš ešte zostatok mlieka, ktoré nemusí byť zohriate, zamiešaš a nezabudneš tú masu trošku aj "omastiť". Ja som sa naučila používať slnečnicový olej, žiadne Hery ani nič iné, vraj olej cesto "nadnáša".
A že koľko toho oleja? No - my staré gazdiné to dávame od oka, že "šprt,šprt,šprt", ale ty si zober pohár 2dcl, alebo hrnček a nalej do polovičky, a samozrejme nezabudneš na vajce - celé - šup s tým do cesta. Zamiešaš najprv varechou, potom čistou rukou zamiešavaš cesto dovtedy, pokým nezostane misa čistá a cesto začne pukať.
No a pri tomto ceste je to dobré, že keď sa ti zdá príliš riedke, pridáš trošku múky, ak je moc husté - trošku mlieka, ale tie dávky, ktoré som ti napísala, sú tak akurát.
Potom to cesto prikryješ obrúskom a posadíš k radiátoru, kde je teplo, medzitým si vymastíš plechy, nachystáš dosku, válek, hladkú múku a hlavne lekvár.Keď cesto začne utekať z misy von - hurá, ideme "nadzívat". Ale odporúčam ti, aby si to cesto na tej doske ešte v rukách dobre premiesila, nakrájala ale na 4 kúsky, urobila z toho bochniky, jemne poprášila hladkou múkou a nechala ich "čupet" na boku dosky. Ale enem tri. To švrté rozváľkaš asi na 1 centimeter hrubo, a vykrajuješ pohárom buď kolieska, alebo jednoducho to nakrájaš na primerane rovnaké kocky a do každej takejto kocky položíš do stredu lekvár - néééé celý pohárek, sa ví, ale naberieš lyžičkou a položíš. A tu jej tiež moja rada na mísce - môže byť ten lekáv jak sce dobrý, ty do buchet dávaj len taký, kerý sa dá s ruku zbírat aj ze zemi, ket náhodu padne, to znamená, že lekvár mosí byt hustý jak sa patrí, né taký rídky, kerý nacírame na palacinky!!! A potom z tej - jak moja bapka hovorila "francúzskej litery" robíš gulaté buchty. A tu též neni od veci pripomenút, že buchty sa mosá uložit vedľa seba tak, "že né moc daleko", ale bližší, lebo tý kvasnyce róstnu najvác v tej teplej rúre pri pečený a tak sa buchty zeprú k sebe, sú vyššé a chucá víc. A čo urobit, aby tý buchty neboli "bratri držme se"? Jednoducho zebereš mascenyčku a každú buchétku namascíš kolem pása a tak sa nezlepá. Ket ich upečeš , teda né ty, ale trúba, pekne ich oros ze studenú vodu ony zasyčá a až sa to vyparí , posyp to mletým cukrem.
No asnaj sem na nyšt nezabudla, a takto lopatystycky sem ci to napísla - prepáč, menšú lopatu sem nenašla.
Ket si si všimla, tak sem začala pekne spisovne, ale potom sem prešla do teho nášho nárečá spod Karpát, lebo takýto recept takýmito slovami mi povedzela moja babenka a tak sem si ho uchovala aj pre moje ňúčky.
Buchty ako prvý pokus to nebol podľa mňa dobrý nápad, ja by som si netrúfla. Skús obyčajný koláč na plech s ovocím, tam nemáš veľmi čo pokaziť. Neboj, všetci sme začínali.
arasidka - to je literárne veľdielo, nie recept!!!!
varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecene-buchty-fotorecep...
si na dobrej ceste..ja odvtedy vajce nedávam do jednoduchého kysnutého cesta...som veľmi spokojná..
nevzdávaj sa-hoc by sa nepodarilo-raz sa s kysnutým skamarátiš..uvidíš...chce to neúnavnú trpezlivosť..a čas..kysnuté nepotrebuje luxusné suroviny-len trpezlivosť..čas..lásku..:-)
je to dobré cesto s ktorým sa dobre pracuje, nelepí sa, rada ho robím, aj zajtra mám na pláne makovníky. Prajem Ti veľa zdaru, a daj vedieť, ako dopadli včerajšie buchty :)
varecha.pravda.sk/recepty/makovniky-a-orechovniky-zo-zemi...