Makovníky a orechovníky zo zemiakového cesta

arasidka - fotkaarasidka, 17. decembra 2010

Bolo to v r. 1956, keď som u babičky listovala v jej skoro novej kuchárskej knižke - Slovenská kuchárka z r. 1947, mala som Zobraziť celý popisBolo to v r. 1956, keď som u babičky listovala v jej skoro novej kuchárskej knižke - Slovenská kuchárka z r. 1947, mala som vtedy 4 roky. Knižka nemala obrázky, iba na vrchu knihy bola nakreslená ženička v zástere a hanačke na hlave. Prešlo odvtedy mnoho desaťročí a ja som dostala od kamarátky just tú istú kuchársku knižku po jej mame. Listovala som a čítala . Našla som babičkin obľúbený recept a vyskúšala som ho - mňam. Je mi však ľúto, že nemám foto, aby som vám mohla predstaviť tento koláč.

30
porcií
30 - 40 minút
na 150 °C

Suroviny

35 Dkg
35 Dkg
2 ks, celé
trošku medzi prsty
1 ks
1 - 1/2 dcl
30 Dkg
1 citrón
1/4 l
1/4 kg
8 Dkg
15 Dkg




Postup

  1. 1

    Vychladnuté varené zemiaky zomelieme a zmiešame s múkou, do ktorej sme pridali prášok do pečiva, olej, 15 Dkg práškového cukru, vajcia, trochu citrónovej kôry a soli medzi prsty.Cesto dobre premiešame rukami. Rozdelíme na dva kusy.

  2. 2

    Potom cesto vyváľkame na 1/2 cm hrubo a naplníme ho plnkou. Plnka: 1/4 l mlieka a 1/4 kg mletého maku 8 Dkg masla, 15 Dkg práškového cukru a zbytok citrónovej kôry zamiešame a dobre prevaríme.

  3. 3

    Polovičku vychladnutej plnky jemne natrieme na rozvaľkané cesto a stočíme. Dáme na vymastený plech a zopakujem to isté aj s druhou časťou cesta . Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v horúcej rúre. Ak máme radi orechové záviny, pripravíme si orechovú plnku podobným spôsobom ako makovú. Vychladnutý závin narežeme na rezy a môžeme podávať. Nie je to nič zložité, a predsa jedinečné.

Diskusia k receptu

danculka
tento koláčik istotne vydrží dlho mäkučký,pre tie zemiaky v ceste,netradičné vyskúšam..
jerica
@arasidka pekný príbeh a ešte lepší recept , škoda , mohla si fotiť s mobilom , určite si ich mala krásne:-))
bazulienka
Naše staré mamy mali jednoduché,ale vynikajúce recepty...určite sú dobručke....
arasidka
jerica, hm... keď ja som to napísala bez pečenia. jednoducho ma k tomu inšpirovali všetky tie recepty, ktoré som tu prečítala. A idú Vianoce, spomenula som si na tie podvečery, keď sme prebehli dve ulice krížom a boli sme u babky a na šporáku sa varili zemiaky a potom sme ich babke pomáhali čistiť.
"Jako to držíš ten noža.... to mosíš takto, ešče si paprču odrežeš..." smial sa dedko a predviedol nám kurz šúpania krumplí.
"kuknyme ho - jaký šikovnýýý... ale ja -ký? Any sem o tem nevedzela..., mosím ca já vácej využívat pri varený" podpichovala zase babka .
A to som v príbehu nespomenula, ako sa ten koláč volal "po našem". Ej ha, to je dobrý nápad, vlastne mám ďalší príbeh do môjho blogu Návraty.sk. A bude sa volať "bída".
arasidka
zabudla som, piecť tento koláč zo zemiakov ma vlastne naučil až môj otec.
arasidka
Danculka, musí sa to vyskúšať, má to zvláštne dobrú chuť. A dá sa to odložiť i na krátku dobu do mraziaku. skúšala som už aj to, ale poviem ti pravdu, väčšinou nemám čo do mraziaka odložiť - moji všehožrúti to sprešujú vždy v krátkej dobe.
raduza
piekla ich aj moja mama , hovorila im paigle
cinkla
Ktrasny recept, chcem ho vyskusat, ale co je to s tym olejom 1 - 1/2 dcl ? Mozno to ma byt 1,5 dcl ? Prepac, nechcem to pokazit.
anina43
zemiakové záviny pekávala aj moja mama a balila nám ich keď sme odchádzali do internátov pre ich trvanlivosť, ale aj tak sa hneď po príchode do školy minuli. cesto bolo veľmi chutné. Potom prišli do mody kysnuté cestá a nosili sme si do školy lekvárové buchty alebo kysnuté záviny so sladkou ale i slanou plnkou /syr, bryndza/ mám na tie školské časy a pobyt na internáte pekné spomienky, hlavne keď sme prišli z domu a vybalili sme prinesené dobroty, veru to boli časy, so všetkým sme sa dokázali podeliť
arasidka
cinkla, prepáč, našla som si to až teraz, fakt je to 1 až jedna a pol deci oleja.
kata50
arasidka už som ho upiekla, a recept išiel aj neveste aj dcére. Veľmi nám chutilo. Ďakujem.
arasidka
Kačenko, já mám takú radosť! Chystám sa to aj ja upiecť, ale ani by si neverila, moji dvaja chlapi si povedali, že musia niečo sami so sebou urobiť a prstom ukazujú aj na mňa. Kurňa, turňa, asi ešte chvíľku počkám s pečením.
loo6969
vyskusala som a dakujem za recept, stale sa nam zvysi zemiakova kasa, nepridavam uz ani sol, lebo zemiaky pouzivam z druheho dna a su uz osolene. pridala som trosicku viac muky. ale super receptik, robila som makove a orechove rozky, su lepsie ako kysnute a ostanu ovela viac makke a cerstve :)
viera321
Prosím o radu, robila som tento koláč už viackrát, je skutočne výborný, ale zakaždým mi praskne navrchu, po celej dĺžke, kde robím chybu? Inak, určite tam treba dať riadne viacej múky, lebo cesto je riedke a lepí sa, keď pridám múku, je veľmi dobrej konzistencie. Trápi ma len to prasknutie koláčov. Poradíte mi prosím? Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia