Varenie

Čo sa stalo?

brambora - fotkabrambora, 7. decembra 2013

Milý varecháči. Dnes som robila na zajtra na oslavu trojhranky od
@tatranka. Kedže som si tento týždeň kúpila misku kysku, tak som
vyskúšala prvýkrát v nej nechať vykysnúť cesto na tie trojhranky. Už
po 15 minutách bolo cesto pekne nafúknuté, ale keďže predtým
som nechávala cesto minimálne 40 minút kysnúť pod utierkou, tak
som nechala aj tu aspoň ešte 15 minút kysnúť. Zatiaľ som si
pripravila plnku. Cesto bolo na parapete nad radiátorom, takže teplo
malo ale keď som poň šla, tak už bolo spľasnuté. :( Dá sa aj cesto
prekysnúť tak ako šľahačka prešľahať??? Alebo prečo spľaslo keď
už bolo pekne nakysnuté? Aj pri krájaní bolo také lepkavejšie
potom. :( Ďakujem za rady...

@zareaguj


Diskusia k téme

martinis
Mne sa to párkrát stalo s chlebom. Príčiny môžu byť rôzne, napríklad nesprávne množstvo soli či priveľa droždia. Cesto občas prirýchlo vykysne a potom spadne.
sovka62
Myslím, že si ho prehriala, asi ho stačilo nechať v teplej kuchyni a nie nad radiátorom.
Podľa mojich skúseností kysnuté cesto má rado čas. Každé umelé urýchlenie kysnutia je na výsledku vidieť. Mám kysku, skúsila som v nej (zavretej) nechať kysnúť dva razy. Výsledok sa mi nepáčil, takže odvtedy ju používam ako každú inú plastovú misku, nezatváram, cestu nechám na kysnutie potrebný čas. Podľa rád viacerých varecháčok som skúsila cesto vložiť do rúry vyhriatej na 50 stupňov, ani to nebolo ono. Skúšala som nechať kysnúť v pekárničke, možno je to v každej inak, ale v tej mojej bolo prehriate.
Takže cesto pripravujem postupom, ktorý som uviedla v recepte na univerzálne kysnuté cesto a výsledok je vždy výborný. Ako hovorí klasik "všelijaké kvaltovaní toliko pro hovada dobré jest".
luss44
tiež si myslím že cesto Ti prekyslo, ako píše @sovka62 - v kyske a ešte aj nad radiátorom... často robím kysnuté, buď ho nechám v miske pod utierkou 20-30 min., alebo ho šupnem do vypnutej mikrovlnky a tam tiež pekne nakysne. Mohla si ho ešte prehniesť a nechať ešte raz vykysnúť. Výsledok bol aký po upečení?
honestka
suhlasim so Sovkou, cesto ti prekyslo velmi rychlo lebo bolo prehriate. Mozes ho upravit tak, ze "prirobis" nove cesto trebarz pridas 1 hrncek muky do ktorej len zamiesas troska novych drozdi a cele cesto nanovo spolu premisis.
Ak si vsak do original cesta pouzila vela drozdia, moze sa stat, ze cesto bude mat aftertaste a viacej bude vonave po drozdiach tak radsej pouzi menej drozdia s PDP.
S novym pridavkom by ti malo cesto znova nakysnut ale nechaj ho tentoraz kysnut v chlade pomaly, alebo len volne ale dlhodobe ako vyssie spomenute bez "kysky" len bezne prekryte aby dychalo ale sa nezasusilo.
ancicka
Není na vine miska-kyska.To nič ked ti cesto kleslo.Cesto automaticky ked ho stlačiš,tak klesne,lebo z neho výjde vzduch.
Podľa mojích skuseností je lepšie si zarobiť na tuhšie cesto,lebo záleží aj od múky,nie každá múka je stejná,každá mé inú kvalitu.
Ked ti cesto kleslo/ a to môžeš použiť aj do budúcna/,tak cesto vyklop na dosku,prepracuj a nechaj zakryté utierkou,alebo mikroténom podkysnuť .Potom pokračuj v spracovaní dalej.Je dobré ak napr.robíš buchty nechať ešte aspoň 15 min.podkysnúť na plechu.
Ja napr.málokedy robím kvasok.Ked mám čerstvé droždie,tak netreba. Ešte nikdy sa mi nestalo,aby mi nevykyslo,alebo aby cesto bolo zlé a to tak isto robím aj pri chlebe.
Ked použiješ sušené droždie tak vtedy vôbec netreba robiť kvások zamiešať rovno do múky a kypriaci prášok vôbec.
Ked robíš kysnuté,tak si vždy treba robiť cesto z nádskokom času,hlavne ked potrebuješ niečo na obed.
@sovka ,ja ked si nechám cesto vykysnúť v pekárničke,tak ono je trochu viac zohraté,tak si ho prepracujem a nechám ho na doské aspoň 15 min ešte raz podkysnuť a tak s ním pracujem.Takto si pripravujem cesto hlavne na buchty a knedle.
V rure je dobré si nechať podkysnut ,ale už hotové naplnené a to vtedy,ked je izbová teplota nízka a to hlavne v rod.dome.
brambora
je pravda, ze sa mi to predtym nikdy nestalo ked som ho mala prikryte len utierkou, takze je naozaj mozne, ze tym, ze to bolo uzavrete, tak sa to nejak "dusilo". a zas teplo z radiatora nebolo nejak velke, zapla som radiator len na minimum kedze my doma nekurime vobec. :D inak na vysledku to asi nic nepokazilo. lebo trojhranky chutia aj tak. :D ale nabuduce asi naozaj neuzavrem misku tym vekom. dakujem za rady vsetkym.
brambora
@ancicka doma mam aj susene drozdie ale stale sa ho bojim nejak pouzit. :D niekedy vyskusam nejaky tvoj recept s nim a hadam sa podari...
babidka
Ty si to sice mozno trosicku s tym kysnutim "prepiskla" ale na vine nie je miska. Podla instrukcii co som dostala pri kupe misky sa po prvom podkysnuti / asi po 10-15 min./ cesto zlahka premiesi a necha sa kysnut este dalsich 10-15 minut aby sa stihol "nastarovat" aj lepok . Suhlasim s @ancickou - prekysnute cesto sa da uplne lahko napravit .Jednoducho ho zlahka prepracujes a nechas dokysnut pod utierkou . Ja mam dost studenu kuchynu /v dome/ a tak u mna cesto potrebuje obcas pomoct teplom . Tak ako spomina @sovka , skusala som vsetky mozne kombinacie "pomoci" pri kysnuti a ani s jednym som nebolo celkom spokojna . Takze teraz s tym bezne pocitam a necham cestu cas aby sa spravalo ...slusne :-)A vykyslo presne vtedy ako ma....
sovka62
Jáj, @babidka , rozosmiala si ma. A veru aj naša kuchyňa je dosť studená, keď varím a pečiem, zohreje sa od sporáka a od rúry a ak tam nie som, príliš teplo tam nemusí byť. Preto je termostat nastavený na 21 stupňov a to by bolo cestu málo. Tak ho vždy odnesiem do kúpeľne, kde je okolo 25 stupňov, tam ho vrátim po premiesení a tam kysne aj na plechu pred vložením do rúry. Správa sa slušne a zjavne sa mu to páči.
brambora
@babidka no presne preto, ze ani my doma vobec nekurime (lebo mame doma drobca "na baterky" a ten sa veru nezastavi a je spoteny aj bez kurenia v byte a on ani v noci neznesie deku na sebe a spi len tak v pyzamku), tak preto som zapla len na minimum radiator, ze nech ma cesto prijemne prostredie na svoj vyvoj :-) Predtym sa mi to nikdy nestalo, tak som bola prekvapena a nevedela som, ze ked ho premiesim este raz, ze znova tak krasne nakysne. Mne nikto instrukcie nedal pri kupe misky kysky, ale esteze varechacky sa na mna nevykaslali a poradili mi. dakujem...
manya
rýchlokysku používam už niekoľko rokov, kúpila som ju na prezentácii jednej firmy, nechcela som veriť, čo mi tam narozprávali, ale tie reči som si overila v praxi a naozaj sú pravdivé. Najskôr musím dať tekutinu a potom pridávam ostatné suroviny, stačí dobre rozmiešať (ja som stará škola, tak aj vymiesim), kysku navrchu utriem, aby bola čistá, prikryjem vrchnákom a nechám kysnúť. Dľžka kysnutia je závislá od surovín, ak je cesto s tukom, kysne dlhšie. Tiež používam radiátor, naša kuchyna je studená, ale pod misu dám poskladanú utierku. Keď cesto v kyske vykysne vrchnák sa otvorí ( pukne), cesto znova krátko premiesim, kysku uzavriem a nechám kysnúť do ďalšieho puknutia vrchnáka. Nestalo sa mi, aby nevykyslo. Keď robím cesto na knedle mám ho za 20 minút a knedle sú ľahučké ( mám kysku z Tupperware), nerobím ani kvások len droždie rozmiešam priamo v miske s mliekom a pridám múku. V studenom prostredí kysnutie trvá dlhšie, preto treba nejaký urýchľovač, pravda záleží od toho či máš dostatok času, ja málokedy.