Milý varecháči. Dnes som robila na zajtra na oslavu trojhranky od
@tatranka. Kedže som si tento týždeň kúpila misku kysku, tak som
vyskúšala prvýkrát v nej nechať vykysnúť cesto na tie trojhranky. Už
po 15 minutách bolo cesto pekne nafúknuté, ale keďže predtým
som nechávala cesto minimálne 40 minút kysnúť pod utierkou, tak
som nechala aj tu aspoň ešte 15 minút kysnúť. Zatiaľ som si
pripravila plnku. Cesto bolo na parapete nad radiátorom, takže teplo
malo ale keď som poň šla, tak už bolo spľasnuté. :( Dá sa aj cesto
prekysnúť tak ako šľahačka prešľahať??? Alebo prečo spľaslo keď
už bolo pekne nakysnuté? Aj pri krájaní bolo také lepkavejšie
potom. :( Ďakujem za rady...
Podľa mojich skúseností kysnuté cesto má rado čas. Každé umelé urýchlenie kysnutia je na výsledku vidieť. Mám kysku, skúsila som v nej (zavretej) nechať kysnúť dva razy. Výsledok sa mi nepáčil, takže odvtedy ju používam ako každú inú plastovú misku, nezatváram, cestu nechám na kysnutie potrebný čas. Podľa rád viacerých varecháčok som skúsila cesto vložiť do rúry vyhriatej na 50 stupňov, ani to nebolo ono. Skúšala som nechať kysnúť v pekárničke, možno je to v každej inak, ale v tej mojej bolo prehriate.
Takže cesto pripravujem postupom, ktorý som uviedla v recepte na univerzálne kysnuté cesto a výsledok je vždy výborný. Ako hovorí klasik "všelijaké kvaltovaní toliko pro hovada dobré jest".
varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
Ak si vsak do original cesta pouzila vela drozdia, moze sa stat, ze cesto bude mat aftertaste a viacej bude vonave po drozdiach tak radsej pouzi menej drozdia s PDP.
S novym pridavkom by ti malo cesto znova nakysnut ale nechaj ho tentoraz kysnut v chlade pomaly, alebo len volne ale dlhodobe ako vyssie spomenute bez "kysky" len bezne prekryte aby dychalo ale sa nezasusilo.
Podľa mojích skuseností je lepšie si zarobiť na tuhšie cesto,lebo záleží aj od múky,nie každá múka je stejná,každá mé inú kvalitu.
Ked ti cesto kleslo/ a to môžeš použiť aj do budúcna/,tak cesto vyklop na dosku,prepracuj a nechaj zakryté utierkou,alebo mikroténom podkysnuť .Potom pokračuj v spracovaní dalej.Je dobré ak napr.robíš buchty nechať ešte aspoň 15 min.podkysnúť na plechu.
Ja napr.málokedy robím kvasok.Ked mám čerstvé droždie,tak netreba. Ešte nikdy sa mi nestalo,aby mi nevykyslo,alebo aby cesto bolo zlé a to tak isto robím aj pri chlebe.
Ked použiješ sušené droždie tak vtedy vôbec netreba robiť kvások zamiešať rovno do múky a kypriaci prášok vôbec.
Ked robíš kysnuté,tak si vždy treba robiť cesto z nádskokom času,hlavne ked potrebuješ niečo na obed.
@sovka ,ja ked si nechám cesto vykysnúť v pekárničke,tak ono je trochu viac zohraté,tak si ho prepracujem a nechám ho na doské aspoň 15 min ešte raz podkysnuť a tak s ním pracujem.Takto si pripravujem cesto hlavne na buchty a knedle.
V rure je dobré si nechať podkysnut ,ale už hotové naplnené a to vtedy,ked je izbová teplota nízka a to hlavne v rod.dome.