porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na prípravu džemu.
-
2
Aróniu očistíme a opláchneme. Dáme ju variť s ošúpanými a nakrájanými jablkami a prilejeme vodu. Varíme cca pol hodinky za občasného miešania. Keď nám trocha pustí šťavu, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Ďalej pridáme citrónovú šťavu (môžete dať viac, podľa chuti), škoricu (nemusí byť).
- 3
Potom som pomixovala tyčovým mixérom úplne do hladka. Každý džem redukujem, tento som nechala tak, bol dostatočne hustý, arónia obsahuje veľa pektínu. Varila som celkovo 1,5 hodiny, aby sa odparilo čo najviac vody. Džem som nepasírovala.
- 4
Kým sa džem varil, pripravila som si poháre a viečka, umyla a dala na plech do rúry na 100 °C, stačí cca 10 minút.
- 5
Horúci džem som naliala do pohárov a zaviečkovala, otočila hore dnom a nechala tak cca 20 minút. Znova otočila a zakryla dekou do vychladnutia. Arónia je trpká, no mne práve tá trpkosť na pozadí chutí. Čiastočne stratí trpkosť v pohároch cca po 14 dňoch. Z tejto dávky vyšlo 20 ks 200 ml pohárikov a 3 väčšie 350 ml.
Tiež džem:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3
Áno, čítala som to, skúsila som tento rok bez mrazenia. Trpkosť vraj stratí čiastočne aj cca po 14 dňoch od zavarenia, tak som zvedavá. Inak mne práveže tá trpkosť na pozadí chutí, nehovoriac o tom, že arónia je veľmi zdravá 🥰
Presne tak!
Aj ja to vidím tak, že keď je niečo na "všetko", tak je prinajlepšom dobré na jeden problém a poväčšinou na nič ;-)
A ešte je tu taká vec, že napr. brokolica obsahuje látky, ktoré majú protirakovinové účinky. To je síce pravda, ale to ti už "odborníci" na výživu nepovedia, že aby si do seba dostala účinné množstvo tej látky, musela by si zjesť niekoľko kilogramov brokolice denne. Takže treba k tomu pristupovať s rozvahou a nenaletieť hneď na všetky odporúčania. Keď ti je z nej ťažko, tak to zbytočne nesil.