Varenie

Aký je váš názor na koreniace zmesi ?

martinis - fotkamartinis, 24. januára 2014

Pekný piatkový večer všetkým :)

Odkedy chodievam na Varechu, vždy sa tu objavujú rôzne recepty,
v ktorých je jednou zo surovín nejaká koreniaca zmes. Grilovacie
korenie, korenie na ryby, gulášové korenie, toľko "oslavovaná"
vegeta ... a všimol som si, že recept, ktorý čosi podobné obsahuje,
má pravidelne nižšie priemerné hodnotenie než tie bez takejto
zložky.

Osobne mám voči koreniacim zmesiam a vývarom z kocky jasne
vyhranený názor. Ich základnými problémami sú :

1. Vysoký obsah soli, prípadne ďalších nežiadúcich látok. Smola je v
tom, že ak chcete dosiahnuť chuť, akú sľubuje teoreticky
zaujímavé zloženie zmesi, nemáte šancu ju dosiahnuť bez toho,
aby ste jedlo nepresolili. Čo sa týka iných látok (zvýrazňovače
chuti), zdá sa mi, že ich používanie je už na ústupe, už ich vidím len
málokde.

2. Vegeta - vo svojom princípe skvelá myšlienka - soľ s prídavkom
drobných kúskov zeleniny. Problémom sa sa stalo umelé
zvýrazňovanie chuti a dofarbovanie a tak sa dostala do milosti tých,
ktorí majú radi slané veci a sú na nej závislí (sám poznám niekoľko
prípadov ľudí, ktorí polievku ani neochutnajú a už do nej sypú
vegetu) a naopak nemilosti kuchárov, ktorí chcú variť originálne a
vyhnúť sa vždy rovnakej chuti, spôsobenej práve vegetou.

Čo som tým chcel povedať - len toľko, že nesúhlasím s uberaním
hviezdičiek automaticky, keď sa v rozpise surovín objaví koreniaca
zmes. Ak sa jedná o kvalitnú zmes dobrého korenia, vhodne použitú
a ideálne bez soli, alebo dokonca doma namiešanú, prípadne zo
špecializovaného obchodu s koreninami, nevidím nijaký problém v
jej používaní. Aby sme ochutili plátok mäsa tak ako veľkou štipkou
nejakej zmesi, museli by sme použiť po pár špičkách noža z
rôznych korení, čo by bolo značne nekomfortné a nepraktické.

Ešte k vývarom z kocky - sám sa musím priznať, že často
využívam vývar pripravený zo sušeného základu v bio kvalite od
Alnatury, bez zbytočných prídavných látok. Nevidím v tom nič zlé.
Nie je plný soli a má celkom autentickú chuť podobne ako niektoré
bujóny v kocke, väčšinou pod hlavičkou bio. Párkrát som videl aj
Jamieho Olivera siahnuť po bujónovej kocke, takže myslím, že
nejde až o tak veľký prehrešok. Tým však nechcem povedať, že
by poctivý, silný zeleninový vývar nebol lepším variantom, bohužiaľ
je však časovo náročnejší.

Záverom by som si rád prečítal vaše vyjadrenia, najmä kritikov, ale i
zástancov týchto koreniacich zmesí. Berme totiž na vedomie, že
garam masala, sypká harísa, korenie piatich vôní sú tiež koreniace
zmesi, a používajú ich aj tí najlepší svetoví kuchári ... :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
U mňa je to jednoduché,keďže varím denne,koreniace zmesi nepoužívam a mám na to dva dôvody;pre vysoký obsah soli neviem potom jedlo dochutiť a druhý dôvod je,že samostatné sáčky s bylinkami miniem,nezostarnú mi.Koreniace zmesi môžu vyhovovať hlavne tým,ktorí varia málo a potom tým,ktorí majú málo skúsenosti a nevedia si jedlo dochutiť.Čo sa týka napr. Podravky,je to strašne drahá soľ-obsahuje až 58% soli a len 15,5% sušenej zeleniny.Nikdy som ju nepoužívala a ani moje deti ju nepoužívajú.V závere spomínaš hotové koreniace zmesi,ale(!) v žiadnej z týchto sa nenachádza (pokiaľ viem) soľ a ani zvýrazňovače chuti.A ak si niekto varí napr. na internáte,tak určite nech si kúpi zmes a nie 13 sáčkov byliniek (toľko zložiek som napočítala na sáčku s gyrosovým korením +39% soli.Taký je môj názor.
radost
môj muž nemá rád rôzne-teraz moderné-koren iny...je v chuti konzervatívny ...varíme jednoducho..jednoduché chute..jednoduché jedlá...čím menej surovín v jednom recepte - tým lepšie..
kde sa dá - tam sa čili dá..:-)
asi som nesplnila tvoje očakávanie...:-)))
martinis
@viera1 ja v tomto súhlasím, ak to nevyznelo dosť jasne - tiež som proti tým zmesiam s vysokým obsahom soli, len chcem poukázať, že koreniaca zmes sa automaticky nerovná plná soli, ako to môže byť podvedome vnímané. Do popredia staviam spomínané zmesi na konci, lebo tak ako píšeš, sú bez soli a zvýrazňovačov.
@radost vôbec nie, ja žiadne očakávania nemám, preto som založil túto diskusiu, aby každý vyjadril svoj názor, z každého si chcem niečo vziať. Ja som novým chutiam veľmi otvorený, ale tiež mám rád jednoduché jedlá s minimom surovín - napríklad také zemiaky s maslom, tvarohom a pažítkou, to je dobrota :-))
katka78
V zásade proti vegete nič nemám, ale v mojej kuchyni nevyužívam. V sezóne preferujem vlastné bylinky, na zimu si ich suším. Čo kupujem sú hlavne celé korenia, ktoré si podľa potreby meliem a zmesi si miešam tiež sama (zatiaľ iba garam masala-recept od Mišky a arabic 7 spices). Raz som neodolala a kúpila zmes, "korenie na americké zemiaky", ale už tiež nemusím, lepšie sú so saturejkou.
Bujóny nepoužívam, ak mi pri varení zostanú rôzne odrezky z mäsa, alebo kosti, zbieram si ich v mrazničke a keď ich je viac, uvarím. Ja mám vývar a môj vlčiak zvyšok :-) Takto robí aj moja maminka, akurát ho miluje asi viac ako ja, lebo mu dáva aj ten vývar a pre seba používa bujón... Ja sa v kuchyni snažím využiť aj vodu zo zemiakov, alebo keď si v lete varím zeler a kura na šalát atď. keď nevyužijem hneď, zmrazím. Ak nemám vývar, použijem vodu.
Ešte na záver dodám, že takto to preferujem ja v mojej kuchyni, ale napr. moja maminka a sestra varia úplne inak, aj vegetu používajú (aspoň že bez glut.).
Inak som sa doteraz asi nikdy nezamyslela, prečo ľudia vlastne kupujú koreniace zmesi.. možno si jedlo inak sami nevedia ochutiť? Alebo zo zvedavosti ako ja vtedy s tým americkým korením? Alebo to možno tak berú, že je pre nich jednoduchšie si kúpiť 1 sáčok, než 7. To asi najskôr.
stefik
ono to je z koreninami a ich zmesmi bieda na slovensku, je síce už pár šrecializovaných obchodov ale žial len pár v maloobchodoch majú strašne obmedzený sortiment a ešte k tomu nekvalitný najma zmesy. keď máš možnosť choď sa raz pozrieť do viedne na naschmarkt kup si obyčajné kari , masalu a porovnaj a najma sa nebudú diviť keď budeš zháňať surmach, epazote a spol. vegetu osobne nemusím ale zas bez toho velmi zatracovaného glutamánu si vela vecí neviem predstaviť napr ázijsku kuchyňu, šunky a pod.
honestka
Koreninove zmesi si pripravujem uz roky svoje podla toho, co mame radi, lebo mame tu stastie si ich kupit jednotlivo aj na vahu.
Zaciatky boli veru tiez s glut. a prebytkom soli od coho sa vsak da odvyknut celkom lahko /pricom neodsudzujem tych, ktori ho pouzivaju/.
Zacala som si kombinacie robit podla orig. receptov az som sa prepracovala k svojim oblubenym.
Nameliem ich len nahrubo - vzdy niekolko lyzic, drzim v sklenenych poharikoch a ked je potrebne do fajnova pouzijem maziar.
Kupujem nedrvene vo vacsich mnozstvach, takto mam zarucene, ze vsetko dostane tu spravnu chut a nie rokmi vypachnute hotove zmesi na ktore som bola odkazana tu v zaciatkoch.
Dost dlho som rada pouzivala na maso "Montreal spice mix" ale teraz je uz aj to velmi slane a preplacat sol sa neoplati, kedze dnes je aj tych neurekom. Radi mame taliansku morsku /aj ked vacsina soli
je z mori, hehe/.
Na dofarbenie zmesi pouzivam rada safran, turmeric a papriku, zalezi aka farba hotoveho jedla ma prevlaldat; zmesky mam na typy masa, zeleniny a ryb a taktiez pouzivam rada praskovu horcicu.

Tiez si robim svoju susenu "vegetu" bez soli z byliniek a korenovej zeleniny v lete ako aj takto pomletu v surovom stave a zmrazim v balickoch.
Tiez mam rada zmesky olejov, ochuteneho octu. Ked nie je dostatok dokupim z trhu aj na kombinacie v podobe mix pesto, ktore tiez zmrazujem.

Cierne korenie najradsej pouzivam mletim na cerstvo uz hotoveho jedla ako aj dosolenie jedla.

Casom si najdes svoje mixy, ktore ti nielenze urychlia ale aj usetria miesto v supliku s korenim. Zaroven umoznia aj trik, ze jedlo ktore budes pripravovat sa velmi chutove nebude lisit, lebo dodrzujes jednotne osvedcene kombinacie a mierky.
Mam rada ak tieto zakladne zmesi nie z precapanych vela typov, lebo takto sa da recept vzdy dochutit k poziadavke originalu receptu.

Vyvary si robievam rada ako "Consomé" /aj redukcie, ktore nezaberu vela miesta/.
Casto si zbytky aj kosti "zbieram a zmrazujem", potom uvarim vo velkom a nabalickujem. / freezer mam veliky upright, takze miesta je habadej/.
Pouzivam aj hotove osvedcene bujonove zmesi ci uz v kocke alebo praskovom vydani od osvedcenych znaciek.

Martin, z teba raz bude zavideniahodny partner a to nemyslim iba v kuchyni.
Si zivotaschopnym mladencom, co sa bude len zdokonalovat, pretoze mas ten spravny zapal a tah pre zivot.
Istotne tu dostanes vela nazorov, ktore ti pomozu v rozhodovani sa!
Ked uz raz zacnes navstevovat trhy s volnym vyberom a vonou kosov korenin, nebudes sa vediet zastavit a na hotove flasticky ci sacky v obchodoch ani nepozries.
Nech sa ti dari!
methi
Koreniace zmesi ako je tu uz pisane obsahuju sol. Okrem toho korenie je najkvalitnejsie a najaromatickejsie, ak sa kupi vcelku a vcelku sa aj uskladnuje. Najlepsie je si namiesat vlastnu zmes doma, v mensich davkach.
kuchticka
@honesatka , obdivujem tvoje znalosti a prakticnost. Ja si tiez kupujem korenie v celku (in bulk), manzel umelie a pouzivam kazde korenie priamo pri vareni (nemam dopredu namiesane). POZDRAVUJEM.
viera1
@megdesign v mojom príspevku vidíš to,čo tam nie je.Tiež som si v mojich začiatkoch (mala som 20r. a nevedela som vôbec variť) pomáhala bujónmi, ale koreniace zmesi vtedy ešte neboli.Časom som sa dopracovala k systému,že bujóny ani vegetu doma nemám.Vtedy som skončila pri pohľade a ovoňaní kýbla s tučnou polievkou a niečo tak odporné by som do úst nedala a svojim deťom už vôbec nie.Myslela som,že sa to už nerobí a aha ho...ujo gugel našiel:
 www.cbask.sk/sk/produkt/polievka-tucna...

Obchádza ma hrôza,kto to kupuje (je to veľkoobchodné balenie) a dáva jesť svojim stravníkom.
Ak varíš dennodenne,nepotrebuješ tieto polotovary.Keď sa mi stalo,že som nemala vývar,dala som vodu a dochutila.
babidka
Ked sme sa s manzelom nastahovali do vlastneho bytu , tak som vedela ako- tak varit . V obchodoch vtedy nebolo toho vela - okrem Vegety a Grilovacieho korenia :-)No a samozrejme Masox ...Takze som to samozrejme pouzivala :-)Mala som vsak jeden cas nariadenu prisne neslanu dietu a tak som musela sledovat obsah soli vo vsetkom . Vtedy sa mi otvorili oci a vegeta aj masox leteli do kosa . Potom som zacala radsej pouzivat "ciste" koreniny ktorych tiez nebol ktovie aky vyber - ale ten zaklad tu bol . Teraz si zmesi robim sama a kedze varim kazdy den , mam ich vzdy cerstve . Vegetu samozrejme doma mam ,vzdy sa z navstev niekto najde co bez nej nemoze zit .Nedavno som si kupila zmes korenin na zemiaky a tiez na gulas s oznacenim Natur . Pravdupovediac , nijako ma neoslnili a viac ich nekupim . Bolo to bez chuti a vone /skor to bolo zatuchnute/, moje seno pre sliepky vonia krajsie :-(
Verim vsak tomu , ze ak niekto vari iba preto aby neostal hladny a netuzi po nicom vynimocnom - pouziva tie hotove zmesi a vyhovuju mu . Ale mam aj pribuznu , ktora rada vari a rada kazdeho pohosti a predsa si nevie jedlo bez vegety a masoxu ani predstavit . Nuz , raz za cas to musim vydrzat aj ja :-)
Koreniace zmesi su zvacsa sice najma predrazena sol , ale nezjeme toho tolko aby nam to nejako mimoriadne ublizilo :-)
methi
A inak, niekedy by mi fakt dobre padlo nechat rozpustit nejaky ten bujon, ked potrebujem nieco rychlo pripravit, ale u nas ho vobec nepredavaju. A skladovat v mraznicke nemozem, pretoze su vypadky elektriky na dennom poriadku. Okrem ineho, ak sa tymto vlastne pytas, ci varechaci pouzivaju zatracovane suroviny :) tak za seba hovorim, ze ano. Mam doma kecup. Kupovany, nie domaci. Uprimne, mladsia dcera je schopna si donho aj lievance macat ;)
pusta
milý@martinis , úmyselne som si zatiaľ prečítala iba tvoj príspevok, aby som sa nedala ovplyvniť inými názormi a poviem len sama za seba:
1. bujóny z kocky - neuznávam, nepoužívam, nechutia mi, nedôverujem im. v núdzi, ale len v núdzi a výnimočne ak, tak bio alebo radšej nič.
uvarím viac polievky - vývaru, zredukujem, ked vychladne, zamrazím - vždy mám po ruke.
2. vegeta - nepoužívam, žiaden druh ani jej obdoby. v mojej domácnosti z obchodu nenájdeš. dám si tú námahu a na jeseň si spravím vlastnú, spracujem čerstvú zeleninu, namiešam, usuším, dochutím, odložím. pri dávkovaní do pripravovaného jedla som však opatrná k vôli obsahu soli, vlastné jedlo vôbec nesolím, ak, tak len veľmi jemne, ak to chuť vyžaduje.
3.hviezdičky - neberiem vôbec do úvahy, lebo nie sú vonkoncom objektívnym ukazovateľom hodnotenia kvality a náročnosti receptu, skôr detinskou hrou istých jednotlivcov, ktorým vyjadrujú najčastejšie anonymne svoju úbohosť. čím menej ich je pod receptom, tým viac primitívov sa tam zišlo - úplne zbytočné si toto všímať.
4. koreniny - kupujem celé korenia najčastejšie a jednotlivo, vždy čerstvé sú najlepšie, nie do dlhodobej zásoby, lebo stratia na aróme, aj kvalite.
3. bylinky - mám vlastné čerstvé, sušené i mrazené, nakladané, v octe, soli. rovnako papriku, inú zeleninu, vlastné kompoty, pretlaky, lekváre, džemy, chutnay... používam podľa ročného obdobia a typu jedla.
len máloktoré omáčky - ako sojová, worchester, worchestershire, rybia,ustricová...iné, paprikové pasty,gulášové krémy, rôzne druhy horčice....mám doma kúpené. kečupy si tiež sama robím.
5. koreniace zmesi - neuznávam a nepoužívam.
nie sú vhodne nakombinované a sú vypáchnuté.
pripravujem si vždy čerstvé, sama si ich namiešam, nechám v celku, potlčiem na hrubo,nadrvím na jemnejši alebo zomelem - čerstvo, podľa svojej chuti a požiadaviek receptu, spravím len v množstve, ktoré ihned alebo v krátkej dobe použijem - tá aroma, chuť sú daleko výraznejšie a kvalita neporovnateľná.
okrem toho v žiadnom bode, s výnimkou kupovaného, žiadne konzervanty ani Éčka nehrozia.
záverom - nie je zanedbateľné, že je to oveľa lacnejšie a kvalita nesporne vyššia :-)
u mňa platí: domáce je domáce a niet nad vlastné, najlepšie čerstvé :-)
garanco
Martin, ja občas používam aj bujóny aj vegetu, ale grilovacie -tak si ho ja volám- korenie si pripravujem sama z morskej soli , čerstvo zomletého čierneho korenia, papriky, drvenej rasce, niekedy aj kari-korenie, a zo sušených byliniek, ktoré si dopestujem a urobím chuť, ktorú práve potrebujem t.j. šalvia, majorán, tymián, rozmarín....
elixir
Koreniace zmesi doma nemám... rada mám doma korenia osobitne podelené a keby som mala ešte aj tie zmesi, nebolo by ich kde skladovať. :) Pri vyberaní jednej fľašticky by ich asi vypadlo ďalších 10... :) Keď recept vyžaduje zmes korení, nájdem si obsah tej zmesi a nakombinujem sama rovno do hrnca.
Čo sa týka bujónov, zo začiatku som ich viac používala, no časom som sa naučila, že skoro zo všetkého, čo varím, sa dá odložiť nejaký vývar a tak ich už využijem pomerne zriedkavo... a keď zrovna nemám vývar, pridám napr. do polievky o pol ČL viac soli než obvykle a je to skoro to isté. Inak solievam dosť opatrne.
A kečup doma máme tiež kupovaný, podobne ako u methi, a jedno jedlo na ktorý ho používame, je obalený chleba vo vajci, ale aj ten sa u nás robieva tak pomenej... no ale kečup má určite aj po otvorení trvanlivosť ešte najmenej sto rokov. :)
marikafil
Ja vegetu nepoužívam, v časoch môjho detstva sa vozievala Podravka z Juhoslávie, moja mamina si tiež kúpila, ale vydržala jej hooooodne dlho:-).
Inak mám rada jednotlivé korenia, ale z výletov si občas donesiem nejakú "zmes", napríklad z Talianska mám "aglio e peperoncino" - je tam síce aj soľ, ale keď ho použijem, so soľou potom už len veľmi opatrne. Mäsový vývar si nerobím, lebo mäso už skoro dva roky nekonzumujeme.
A keď ide o hviezdičky - ak sa mi recept páči, dávam rovno 5, bez ohľadu na to, či tam je použitá zmes korenia alebo nie. Keď recept skúšam, držím sa ho hlavne v tých zložkách, ktoré sú v najväčšom množstve, korením a solím si vždy podľa našej chuti.
A na ochutenie priamo na tanieroch milujeme doma robené zmesi opražených semiačok so soľou (našla som tu na vareche - Gomasio) - najradšej máme sezam so soľou, ale výborné sú aj slnečnicové a tekvicové semiačka.
katka78
@megdesign Vegetu som nepouzivala nikdy, ci tomu veris, alebo nie. Nemala som ju rada uz ako dieta a ked mi dali do polievky vegetu, alebo magi (take hnede tekute z flasticky) pokazili mi celu polievku. Mozno aj preto som polievky velmi nelubila, kamaratim sa s nimi len v poslednych rokoch.
Bujony som pouzivala napríklad do vody na varenie cestovin, alebo do ryze. Nemusela som ju solit, ani inak dochucovat. Potom som sa zacala zaujimat o potraviny a varenie viac, zacala som pestovat bylinky, spoznavat nove chute, suroviny atd. Niektore suroviny z mojej kuchyne prirodzene odisli. Ja ale nekritizujem nikoho, kto používa vegetu, bujony, stuzene tuky atd., ani sa k tomu nevyjadrujem pri receptoch. Ak je treba, upravim si podla seba. Stravovacie navyky sa mozu menit, stale sa ucime, hladame sposoby ako robit veci lepsie, je to proces.
katka78
@megdesign Vegetu som nepouzivala nikdy, ci tomu veris, alebo nie. Nemala som ju rada uz ako dieta a ked mi dali do polievky vegetu, alebo magi (take hnede tekute z flasticky) pokazili mi celu polievku. Mozno aj preto som polievky velmi nelubila, kamaratim sa s nimi len v poslednych rokoch.
Bujony som pouzivala napríklad do vody na varenie cestovin, alebo do ryze. Nemusela som ju solit, ani inak dochucovat. Potom som sa zacala zaujimat o potraviny a varenie viac, zacala som pestovat bylinky, spoznavat nove chute, suroviny atd. Niektore suroviny z mojej kuchyne prirodzene odisli. Ja ale nekritizujem nikoho, kto používa vegetu, bujony, studenej tuky atd., ani sa k tomu nevyjadrujem pri receptoch. Ak je treba, upravim si podla seba. Stravovacie navyky sa mozu menit, stale sa ucime, hladame sposoby ako robit veci lepsie, je to proces.
katka78
Samozrejme som pisala "Stuzene tuky" a sorry za duplicitny komentar, pisem z mobilu, blbne mi to.
radox1
u mna ziadne zmesi,vsetky koreniny samostatne plus mlynceky na c.korenie,rascu,hrubozrnnu sol,bilinkovu hrub.sol a chili papricky.
vegetu nemam,ale mam susenu zeleninu na jej sposob a nie je na skodu.
tatranocka
Bývať v paneláku a byť sebestačný s čerstvou zeleninou a bylinkami je obdivuhodné,no zdá sa,že nie nemožné.Musím si vstúpiť do svedomia a prísť na to,ako sa to dá.
viera1
@katka78 že maggi,na toto som úplne zabudla...Naposledy som ho videla u mamy pred mnoho rokmi. Ani ona ho už nepoužíva.
katka78
@viera1 chvalabohu aj ja :-))
@tatrano čka celý život som bývala v rodinnom dome, len posledných pár rokov v paneláku, ale našťastie mám balkón. Tam si pestujem kvety, bylinky, paradajky, jahody, dokonca aj jabloň :-). Tá ma po rokoch spolužitia a zopár tragikomických pokusoch opeliť ju rôznymi prenosmi s pomocou vatových tyčiniek minulý rok konečne potešila úrodou - jedným jablkom :-) Ak mám byť úprimná, nebolo ktovieaké, ale moje!!! :-) Jahodu som mala prevísavú, stále sa chcela množiť a plížila tie svoje výhonky do okolitých kvetináčov :-) Paradajka bola len jedna, dobre plodila, ale samozrejme vôbec nestíhala pokryť moju spotrebu, takže som si dokupovala na trhu, ako aj ostatnú zeleninu, či ovocie :-) Toto je fotka mojej prvej balkónovej záhrady spred pár rokov, tak som začínala. Bolo to na jar, takže všetko je ešte maličké, vidieť to podľa paradajky v rohu. Jablonka je tiež vzadu v rohu. Tento rok nám majú balkóny prerábať, už sa teším ako si tam zase všetko zariadim ;-)



No a ešte k téme vývar. Dnes napríklad robím toto:  varecha.pravda.sk/recepty/dusene-hovadzie-so-sosovicou/48...
Ide tam aj vývar. Momentálne v mrazničke nemám, tak som si hneď na začiatok varenia očistila mäso a zeleninu, aby som odrezky z mäsa, kúsok mrkvy a nespotrebované konce z cibule mohla dať variť a aký taký vývar si pripraviť, kým ho budem do receptu potrebovať. Nakoniec som ho potrebovala až cca po hodine a pol jeho varenia, aj to nie všetok, takže ešte stále je na sporáku. Čo neminiem, odložím. Aj tak sa dá.


denyany
Vegetu používam len do určitých jedál, v ktorých by mi chýbala, ak ju tam nedám-tak sme si zvykli. Ale potom už oveľa menej solím. Zmesi korení nepoužívam, bujónovú kocku len výnimočne. Ale minule dostal manžel za úlohu urobiť večeru/variť veľmi nevie, ale ja som popri mojich dvoch zamestnaniach nestíhala ani prísť domov, nie to ešte variť/ a urobil kapra v rúre. Voňalo to až k výťahom...prekrásne a lakavo. Aj kapor chutil vynikajúco, naozaj som si pochutila. Na moje prekvapenie sa muž priznal, že kúpil zmes na ryby a ešte použil soľ a rascu naviac. Nebolo to presolené, na to som ja citlivá a naozaj to bolo výborné.
elixir
Práve som si spomenula, že jednu zmes predsalen mám - garam masala. :)
afataga
budem strucna - strasne smrdia
najviac ma vedia pobavit rcp typu: kuracie maso + karicka + smotana a kari korenie a hned mame kari na svete :-)))
babidka
Este celkom chapem , ak pouziva rozne "pomocne" zmesi a bujony atd . normalny obycajny clovek .Chodi do prace , ma kopu starosti , moze mat vlazny vztah k vareniu a ...chce mat rychlo navarene , zjedene a upratane :-)Tomu rozumiem . Ale ked vidim recept o sefkuchara - profesionala !!! ----v ktorom pouzije nielen vegetu , hotovy bujon ale aj kecup , horcicu a kari korenie ...zapochybujem nielen o jeho sudnosti ale aj o odbornej sposobilosti varit v akejkolvek restauracii...a verte mi , take recepty som nasla aj tu na Vareche :-)))
trencanka
Pouzivam koreniace zmesy z firmy Just. A maju aj vyborne bujony. Osvedcena kvalita. rada kupujem aj susene bylinky a koreniny na greckych ostrovoch. Su skvelo aromaticke. Doma si vyrabam mletu korenovu zeleninu so solou. Tento rok som aj susila roznu zeleninu, da sa z toho urobit rychlo vyvar. Alebo pridavam do polievok.
julica
Mám doma miso a kari pasty. ešte aj marockú zmes na cous-cous a garam masala, ale odkedy mam mažiar, zmesi som nepoužila.
radox1
mažiar je super vec,a mlete kari korenia treba zamenit za kari pasty,su sice drahsie ale v chladnicke vydrzia dost dlho.
methi
Mlete kari koreniA?? Korenie a pasta je rozdiel @radox takze korenie menit za pastu nebude fungovat. Kari korenie je vymysel zapadu, v Indii som ho nikdy v obchode nevidela. Ale vraj sa UZ predava. Tak to mozno prislo zo zapadu. A pasty sa tiez daju urobit doma, kto sa rad pohra.
radox1
methi,vsak prave preto som to napisal,tu su v obchodoch su rozne sajrajty-mlete praskove kari korenia,tak ked uz tak radsej kupit hotove kari pasty.ja si pastu robim sam,i ked na slovensku je problem s niektorymi surovinami.
methi
Jasne, chapem. Zarazil ma mlety koriander, ktory sa na Slovensku predava, ked som ho ovonala. Citila som v nom totizto prevazne rascu. Nepamatam sa kto bol vyrobca.
martinis
Super, som veľmi rád, že ste toľkí prispeli svojimi názormi a skúsenosťami. Z každého príspevku mám osoh, znova som sa niečom priučil, tak dúfam, že sa to pretaví v lepšie jedlá :)

Klasické koreniace zmesi zo supermarketu už dlho nepoužívam, ale zo zahraničia si vždy rád nejakú prinesiem. Naposledy z Londýna garam masalu, tandoori a akési pálivé indické korenie, sú skvelé. Tiež mám z Prahy sypkú Harísu, maďarské korenie a korenie na kuskus, to sú koreniace zmesi, ktoré doma mám. A ešte - podľa mňa - celkom dobré karí korenie, ale na prvé použite už čaká aj karí pasta :-))

Niektorí ste písali, že si vyrábate vlastné zmesi - domáce grilovacie korenie, soľ so sušenou zeleninou a podobne, @radox1 dokonca spomínal, že si robí vlastnú karí pastu. Bol by som veľmi vďačný, ak by ste sa o svoje recepty podelili, rád by som to vyskúšal :O)
methi
@martin napr. aj tento recept dobre vyzera  thaifood.about.com/od/thaicurrypasterecipes/r/greencurrypa...
Ja sice nerobim pasty take ako kupis v obchode. Ale zakladom je u mna cervena cibula, zazvor, kokos cerstvy. Bud to mozes najprv opiect na ghee a potom zmixovat, pouzit ako zaklad na kari alebo rovno zmixovat a pouzit napr. ako marinadu. A dalej dochucujes korenim, podla toho, co je hlavna surovina. Alebo zakladom kari moze byt aj cibulovo-paradajkova pasta. Zasa, bud si cibulu najskor dohneda oprazis a prihodis paradajku a necham rozpadnut a rozmixujes alebo rovno do mixera. Dalej mozes pouzit pastu z kesu orechov alebo kesu pridat do cibulovo-paradajkovej. Tu mozes naozaj aj vlastne fantaziu pouzit. Orechy su vyborne. Alebo aj biely mak...
megdesign
1 kg cerstvych rajcin, 1 kg cerstvej papriky, 0,5 kg soli, 20 strucikov cesnaku - vsetko pomliet/vymixovat, dat do 2L PET flase a do chladnicky na dvere. Vydrzi aj 5 rokov... Idealne gulasu, gulasovej polievky, ale aj do inych jedal. :)
jozefj
Kto potom na Slovensku kupuje koreniace zmesi ,vegetu,maggi a ine???
ducati
@viera1 práveže ja keď pozerám na obsah na koreniacich zmesiach, tak až na výnimky každá jedna obsahovala zvýrazňovač chuti (glutaman)... napríklad minule som chcela kúpiť na divinu, lebo sa mi nechcelo toľko korenín extra kupovať a všetky značky okrem jednej ho obsahovali... inak si miešam korenie vždy sama..
viera1
@ducati pravdepodobne došlo k nedorozumeniu;ja som sa vyjadrila,že zvýrazňovače chuti neobsahujú tieto koreniace zmesi (je to záverečný odstavec @martinis v úvode) citujem:
Záverom by som si rád prečítal vaše vyjadrenia, najmä kritikov, ale i
zástancov týchto koreniacich zmesí. Berme totiž na vedomie, že
garam masala, sypká harísa, korenie piatich vôní sú tiež koreniace
zmesi, a používajú ich aj tí najlepší svetoví kuchári ... :-)