Zemiakové pagáče
Zemiakové pagáče

Výborné lístkujúce zemiakové pagáče videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 31. januára 2024

Pagáčiky sú veľmi obľúbenou chuťovkou v mnohých domácnostiach. Ani u nás tomu nie je inak, robievam ich hneď niekoľko. Jedny z našich TOP Zobraziť celý popisPagáčiky sú veľmi obľúbenou chuťovkou v mnohých domácnostiach. Ani u nás tomu nie je inak, robievam ich hneď niekoľko. Jedny z našich TOP sú tieto zemiakové :-)
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

20 minút
na 190 °C
Výborné lístkujúce zemiakové pagáče (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g
cca 300 ml
50 ml
1 ks
30 g čerstvé
1,5 PL
Na podsypanie:
Okrem toho:
125 g
2 ks uvarené
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Z udaných surovín si vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Posypeme ho trochou múky a ešte krátko premiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme cca 45 minút kysnúť, záleží od izbovej teploty.

  2. 2

    Medzitým si uvaríme 2 stredné zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť a očistíme. Budeme potrebovať aj studené, dobre tvrdé maslo, ktoré budeme potom strúhať.

  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenšie - na podsypávanie používame zemiakový škrob. Na cesto nastrúhame najprv polovicu masla a potom aj 1 zemiak. Poprášime trochou škrobu a aj trochu osolíme. Cesto napokon poskladáme klasicky ako pri každých prekladaných pagáčoch. Zakryjeme utierkou a necháme 25 minút oddychovať. Po uplynutí času postup zopakujeme ešte raz a necháme znovu 25 minút oddychovať.

  4. 4

    Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5- 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. Pagáčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie a na 15 minút prikryjeme utierkou. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 190 °C. Po uplynutí času pagáčiky natrieme vajcom, posypeme semienkami a pečieme na 190 °C cca 20 minút.

    Výborné lístkujúce zemiakové pagáče (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pagáčiky sú výborné. Cesto je ľahučké a krásne sa lístkuje, pekne oddeľuje :-) Odporúčam vyskúšať, sú naozaj veľmi chutné! Prajem dobrú chuť!

    Výborné lístkujúce zemiakové pagáče (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

mamec
Len pozriem na foto a hneď viem, že je to tvoje dielo, vyzerajú úžasne!
Mne sa pagáče vždy "vykotia", ale veď to nevadí, chutia aj tak. Moja mama to tiež tak mala, asi je to dedičné. Ak nie je, tak aspoň udržujem tradície:)
cesminaz
@mamec (31.1.2024 11:50)

Dakujem krásne za milé slová a pochvalu🧡 Ani moje pagáče nestoja všetky v pozore, ale čo už 😅😅 Sú velmi dobré a to je to najhlavnejšie.
3x zahra, sobon a fox
zolik
No, neviem, neviem, že sú fakt lepšie ako tie čo už podľa Teba robím roky rokúce. A vždy som za hviezdu 😘
cesminaz
@zolik (31.1.2024 22:52)
😅😅 milá moja @zolik , netvrdím že sú lepšie, ale ver že sú rovnako dobré ako tie syrové! Tie sú inou chuťou a tieto sú inou chuťou. Ja som si istá, že ked ich raz vyskúšaš, tak mi dáš za pravdu😊 Pozdravujem a pekný deň ti prajem!
sobon
No tie vyzeraju paradne, ako z katalogu o peceni, nepochybujem o chuti a urcite vyskusam👍 minuly tyzden som robila tie tvoje orechove kolaciky z kacacej masti, akoze skoro vsetky som zjedla sama😂😂 vyborne boli😉
zolik
Vyskúšala som recept z 1/2 dávky. Vyšlo mi 36 kusov. Do múky som pridala za lyžicu mletého kmínu, žiadal sa mi tam 😊
Dnes boli k šošovicovej polievke. Pagáčiky sú veľmi chutné.
Ďakujem a pozdravujem 😘






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia