Zemiakové pagáče

Výborné lístkujúce zemiakové pagáče (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Pagáčiky sú veľmi obľúbenou chuťovkou v mnohých domácnostiach. Ani u nás tomu nie je inak, robievam ich hneď niekoľko.* Jedny z našich TOP sú tieto zemiakové :-)

20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z udaných surovín si vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Posypeme ho trochou múky a ešte krátko premiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme cca 45 minút kysnúť, záleží od izbovej teploty.
  2. Medzitým si uvaríme 2 stredné zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť a očistíme. Budeme potrebovať aj studené, dobre tvrdé maslo, ktoré budeme potom strúhať.
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenšie - na podsypávanie používame zemiakový škrob. Na cesto nastrúhame najprv polovicu masla a potom aj 1 zemiak. Poprášime trochou škrobu a aj trochu osolíme. Cesto napokon poskladáme klasicky ako pri každých prekladaných pagáčoch. Zakryjeme utierkou a necháme 25 minút oddychovať. Po uplynutí času postup zopakujeme ešte raz a necháme znovu 25 minút oddychovať.
  4. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5- 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. Pagáčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie a na 15 minút prikryjeme utierkou. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 190 °C. Po uplynutí času pagáčiky natrieme vajcom, posypeme semienkami a pečieme na 190 °C cca 20 minút.
  5. Pagáčiky sú výborné. Cesto je ľahučké a krásne sa lístkuje, pekne oddeľuje :-) Odporúčam vyskúšať, sú naozaj veľmi chutné! Prajem dobrú chuť!
  6. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube