Bylinkový chlieb
Bylinkový chlieb

Žemličkový bylinkový chlieb fotorecept

evusik - fotkaevusik, 31. marca 2022
Žemličkový bylinkový chlieb (fotorecept)
Foto: evusik

Sezóna medvedieho cesnaku práve začína, tak ju treba využiť napríklad na takýto trhací bylinkový chlieb.

13
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200/220 °C

Suroviny

700 g
50 g
250 ml
250 ml vlažná
1/2 kocky (alebo 1 bal. sušeného droždia)
1 ČL
Na potretie:
 (alebo iné bylinky)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo vlažnej vode rozmiešame droždie, pridáme jogurt a všetko vylejeme do misky s múkou a ovsenými vločkami. Osolíme. Cesto vymiesime a odložíme v prikrytej miske na teplé miesto asi na 1 hodinu vykysnúť.

    Žemličkový bylinkový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ cesto kysne, pripravíme si zmes na potretie. Medvedí cesnak umyjeme a nasekáme. Ak nemáme medvedí cesnak, môžeme použiť veľa pretlačeného cesnaku. Ostatné bylinky nasekáme na drobno, pridáme olej a soľ. Vykysnuté cesto premiesime, vyšúľame valec a ten nakrájame na približne rovnaké kúsky. Mne vyšlo 13 kúskov. Každý kúsok premiesime a vyformujeme guľku.

    Žemličkový bylinkový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyberieme si vhodnú formu, ja som zvolila veľkú tortovú formu, priemer 28 cm, ale môže to byť aj menší pekáč. Formu vymastíme. Každú guľku cesta namočíme do pripravenej bylinkovej zmesi. Guľky ukladáme do formy a necháme ešte asi 30 minút podkysnúť.

    Žemličkový bylinkový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 200 °C asi 20 minút, potom zvýšime teplotu na 220 °C a pečieme ešte asi 10 minút. Upečený chlebík vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

    Žemličkový bylinkový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chlieb netreba krájať, stačí si odtrhnúť...

    Žemličkový bylinkový chlieb (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Žemličky vyzerajú skvele! Práve som nazbierala medvedí cesnak, tak snáď cez víkend vyskúšam. Vďaka za recept.
marianne
Robila som trhací bylinkový chlebík, toto je niečo podobné, veľmi pekný recept
1x evusik

Zaujímavé video z archívu TV Varecha