Žemličkový bylinkový chlieb fotorecept
Foto: evusik
Sezóna medvedieho cesnaku práve začína, tak ju treba využiť napríklad na takýto trhací bylinkový chlieb.
porcií
príprava
na 200/220 °C
Suroviny
700 g |
|
50 g |
|
250 ml |
|
250 ml vlažná |
|
1/2 kocky (alebo 1 bal. sušeného droždia) |
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
|
|
|
|
|
|
(alebo iné bylinky) |
|
|
Postup
-
1
Vo vlažnej vode rozmiešame droždie, pridáme jogurt a všetko vylejeme do misky s múkou a ovsenými vločkami. Osolíme. Cesto vymiesime a odložíme v prikrytej miske na teplé miesto asi na 1 hodinu vykysnúť.
-
2
Pokiaľ cesto kysne, pripravíme si zmes na potretie. Medvedí cesnak umyjeme a nasekáme. Ak nemáme medvedí cesnak, môžeme použiť veľa pretlačeného cesnaku. Ostatné bylinky nasekáme na drobno, pridáme olej a soľ. Vykysnuté cesto premiesime, vyšúľame valec a ten nakrájame na približne rovnaké kúsky. Mne vyšlo 13 kúskov. Každý kúsok premiesime a vyformujeme guľku.
-
3
Vyberieme si vhodnú formu, ja som zvolila veľkú tortovú formu, priemer 28 cm, ale môže to byť aj menší pekáč. Formu vymastíme. Každú guľku cesta namočíme do pripravenej bylinkovej zmesi. Guľky ukladáme do formy a necháme ešte asi 30 minút podkysnúť.
-
4
Pečieme na 200 °C asi 20 minút, potom zvýšime teplotu na 220 °C a pečieme ešte asi 10 minút. Upečený chlebík vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
-
5
Chlieb netreba krájať, stačí si odtrhnúť...
Už som si uložila - dobrý nápad na záhradnú/terasovú párty, grilovačku, picknick…
dobrý postreh :) už som to opravila