Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom fotorecept
Foto: siuuu
Je sezóna medvedieho cesnaku a ja som od kolegynky dostala viazaničku, tak som skúsila takúto fajnotu. Trhací chlebík som chcela vyskúšať už dávno, Zobraziť celý popisJe sezóna medvedieho cesnaku a ja som od kolegynky dostala viazaničku, tak som skúsila takúto fajnotu. Trhací chlebík som chcela vyskúšať už dávno, ale nejako to nevyšlo, tak až teraz - a je naozaj výborný.
Zdroj: Môj blog dobrotynatanieri.blogspot.com
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
430 g |
|
7 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
250 ml vlažná |
|
1 ČL |
|
Náplň: | |
70 g čerstvý |
|
70 g (alebo iný tvrdý syr) |
|
70 ml |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme kvások. Z odváženej múky odoberieme 2 PL múky, pridáme k nej sušené droždie, cukor a vlažnú vodu. Dobre premiešame a necháme 10 minúť odpočívať. Po 10 minútach ku kvásku pridáme zvyšnú múku, olivový olej, soľ, a vypracujeme hladké cesto - ja som použila kuchynský robot. Ak budete miesiť ručne, treba miesiť cca 10 minút.
- 2
Vymiesené cesto vyberieme von, misu potrieme olivovým olejom, vrátime cesto naspäť (olej spôsobí, že sa cesto neprilepí na misu a bude sa lepšie vyberať po vykysnutí von) a jeho vrch rovnako potrieme olivovým olejom, aby neoschlo, misu prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote 45 minút - za túto dobu by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.
- 3
Medzitým si pripravíme cesnakovo-syrovo-olejovú náplň. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a posekáme na drobno, syr nastrúhame nahrubo, pridáme soľ, olivový olej a premiešame - odložíme nabok. V tejto zmesi budeme obaľovať jednotlivé kúsky cesta pred vložením do formy.
- 4
Vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku, zľahka vytvarujeme do tvaru valca dlhého cca 35 - 40 cm, ktorý pomocou stierky alebo noža pokrájame na 10 zhruba rovnakých kusov.
- 5
Formu vystelieme papierom na pečenie. Každý kúsok cesta obalíme v olejovo-cesnakovo-syrovej zmesi a kúsky ukladáme vedľa seba do formy a zľahka pritláčame k sebe. Takto uložené cesto prikryjeme fóliou a utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
- 6
Desať minút pred uplynutím doby kysnutia zapneme rúru na 195 °C. Vykysnutý chlebík vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 40-45 minút do zlatista. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho ako tá - ktorá rúra pečie. Chlebík by mal mať zvrchu peknú zlatistú kôrku. Chlebík výborne chutí s bylinkovým maslom, výborný bude aj k polievke či pečenej zelenine, s pestom z medvedieho cesnaku, k mäsku, ...
Tiež trhací chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, som rada že chlebík chutil ;-)