Zemiaky zapečené s mletou teľacinou fotorecept
Foto: sracz
Vyše polroka som „laboroval“ so svojou infikovanou nohou a tak mal dostatok času na potulky so svákom Google-om. Tak som naďabil aj na Zobraziť celý popisVyše polroka som „laboroval“ so svojou infikovanou nohou a tak mal dostatok času na potulky so svákom Google-om. Tak som naďabil aj na tureckú TV v anglickom jazyku, z ktorej som si preložil rcp na „Gülsümün Saray“. Zaujal ma, nakúpil som potrebné a pripravil tak zemiaky, ktoré nám veľmi chutili. Už počas „kuchtenia“ som pochopil, že na druhu mäsa ani tak veľmi nezáleží. Určite vyskúšam aj mleté morčacie, hovädzie, kuracie a dokonca niektoré „nadstavím“ aj „slávnou poľskou kiełbaszou“. Vy sa pridáte?
porcií
Suroviny
7-8 ks žlté stredné |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
500 g mleté (alebo iné) |
|
2-3 ks |
|
3-4 strúčiky |
|
3-4 PL |
|
3-4 ks (rôzne farby) |
|
Zálievka: | |
500 g (alebo na varenie) |
|
2-3 ks |
|
podľa potreby |
|
7-12 ks (aj s vňaťou) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
3-4 PL |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 KL |
|
200-250 ml |
|
Navrch: | |
240-250 g strúhaný ((alebo iný) |
|
20-24 ks |
|
Postup
-
1
Všetko čerstvé, umyté, pripravené do „boja“ s chutnou a hlavne zdravou výživou. Strúčiky cesnaku som vložil do hrnčeka s vlažnou vodou, potom sa mi bude ľahšie lúpať. Kôpor, ktorý nás „hnevá“ v žalúdkoch, som v pôvodnom recepte nahradil zväzkom mladej cibuľky aj s „pierkami“ a „kytičkou“ veľkolistovej petržlenovej vňate.
-
2
Umyté a dobre kefkou „vydrhnuté“ surové žlté zemiaky (ja som použil druh Klondike Goldust, no vhodné sú aj Idaho, či iné) som postrúhal na najširšej medzere „mandolíny“ na asi 50-60 mm hrubé disky a poukladal ich na „kant“ preložené jeden cez druhý, do troch riadkov s asi 10 mm medzerami do vymasteného pekáča. Zemiaky som pokropil slnečnicovým olejom (ale vhodný je aj bársaký iný), posypal ich mletou sladkou červenou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a soľou. Potom som naplnený pekáč vložil na 20 min do rúry vyhriatej na 200 °C.
-
3
Vo väčšej panvici som rozohrial 4 PL oleja, vložil do nej pokrájané cibule a plátky cesnaku.
-
4
Po premiešaní a krátkom orestovaní som pridal ~ 500 g mletého teľacieho mäsa, opiekol ho premiešavaním do zblednutia a
-
5
vložil k nemu pokrájané kúsky (12-15 mm) hrubostenných čerstvých paprík, trošku osolil, posypal mletou sladkou červenou paprikou i mletým korením. Po zmiešaní 5-7 minút podusil a nechal ochladiť.
-
6
Pripravil som zálievku: Do pomocnej misky som dal hustú kyslú smotanu (môže byť aj na varenie), vbuchol celé vajíčka, pridal mletú sladkú červenú papriku, mleté korenie, soľ, karí korenie, pokrájanú mladú cibuľku aj s vňaťou a lístočky petržlenovej vňate, všetko dobre zmiešal.
-
7
Druhú časť zálievky som pripravil za tepla, kedy som v rajnici na 3-4 PL oleja orestoval 3-4 pretlačené strúčiky cesnaku, zasypal ich kopcovitou PL hladkej múky, miešaním opiekol „na voňavo do béžova“ a nechal trošku vychladnúť.
-
8
Na dno jemne olejom vymasteného pekáča z jenského skla „preplátkovaním“ porozkladal ½ predpečených zemiakov, rozložil na ne podusenú mäsovú zmes a na ňu druhú ½ zemiakov.
-
9
Do rajnice s teplou časťou zálievky som preložil zmiešanú časť z pomocnej misy, prilial šľahačkovú smotanu a dôkladne kuchynskou drôtenou „metličkou“ zošľahal, do finálnej podoby.
-
10
Zálievku som poroztieral po zemiakoch v jenskom pekáči.
-
11
Povrch som posypal strúhaným čedarom, porozkladal naň „baby“ paradajky, posypal mletou sladkou červenou paprikou a počas 33 minút piekol v rúre vyhriatej na 200 °C, do pekného červeno-hneda.
-
12
A mohol som servírovať. Kto chce, môže aj s ryžou s petržlenovou vňaťou a hubami, poprípade, ak ostali, ozdobené plátkami pečených zemiakov.
Diskusia k receptu