Zapekané zemiaky
Zapekané zemiaky

Zemiaky zapečené s mletou teľacinou fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. apríla 2021
Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept)
Foto: sracz

Vyše polroka som „laboroval“ so svojou infikovanou nohou a tak mal dostatok času na potulky so svákom Google-om. Tak som naďabil aj na Zobraziť celý popisVyše polroka som „laboroval“ so svojou infikovanou nohou a tak mal dostatok času na potulky so svákom Google-om. Tak som naďabil aj na tureckú TV v anglickom jazyku, z ktorej som si preložil rcp na „Gülsümün Saray“. Zaujal ma, nakúpil som potrebné a pripravil tak zemiaky, ktoré nám veľmi chutili. Už počas „kuchtenia“ som pochopil, že na druhu mäsa ani tak veľmi nezáleží. Určite vyskúšam aj mleté morčacie, hovädzie, kuracie a dokonca niektoré „nadstavím“ aj „slávnou poľskou kiełbaszou“. Vy sa pridáte?

6-8
porcií

Suroviny

7-8 ks žlté stredné
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
500 g mleté (alebo iné)
2-3 ks
3-4 strúčiky
3-4 PL
3-4 ks (rôzne farby)
Zálievka:
500 g (alebo na varenie)
2-3 ks
podľa potreby
7-12 ks (aj s vňaťou)
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
3-4 PL
3-4 strúčiky
2-3 KL
200-250 ml
Navrch:
240-250 g strúhaný ((alebo iný)
20-24 ks




Postup

  1. 1

    Všetko čerstvé, umyté, pripravené do „boja“ s chutnou a hlavne zdravou výživou. Strúčiky cesnaku som vložil do hrnčeka s vlažnou vodou, potom sa mi bude ľahšie lúpať. Kôpor, ktorý nás „hnevá“ v žalúdkoch, som v pôvodnom recepte nahradil zväzkom mladej cibuľky aj s „pierkami“ a „kytičkou“ veľkolistovej petržlenovej vňate.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté a dobre kefkou „vydrhnuté“ surové žlté zemiaky (ja som použil druh Klondike Goldust, no vhodné sú aj Idaho, či iné) som postrúhal na najširšej medzere „mandolíny“ na asi 50-60 mm hrubé disky a poukladal ich na „kant“ preložené jeden cez druhý, do troch riadkov s asi 10 mm medzerami do vymasteného pekáča. Zemiaky som pokropil slnečnicovým olejom (ale vhodný je aj bársaký iný), posypal ich mletou sladkou červenou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a soľou. Potom som naplnený pekáč vložil na 20 min do rúry vyhriatej na 200 °C.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo väčšej panvici som rozohrial 4 PL oleja, vložil do nej pokrájané cibule a plátky cesnaku.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po premiešaní a krátkom orestovaní som pridal ~ 500 g mletého teľacieho mäsa, opiekol ho premiešavaním do zblednutia a

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložil k nemu pokrájané kúsky (12-15 mm) hrubostenných čerstvých paprík, trošku osolil, posypal mletou sladkou červenou paprikou i mletým korením. Po zmiešaní 5-7 minút podusil a nechal ochladiť.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravil som zálievku: Do pomocnej misky som dal hustú kyslú smotanu (môže byť aj na varenie), vbuchol celé vajíčka, pridal mletú sladkú červenú papriku, mleté korenie, soľ, karí korenie, pokrájanú mladú cibuľku aj s vňaťou a lístočky petržlenovej vňate, všetko dobre zmiešal.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Druhú časť zálievky som pripravil za tepla, kedy som v rajnici na 3-4 PL oleja orestoval 3-4 pretlačené strúčiky cesnaku, zasypal ich kopcovitou PL hladkej múky, miešaním opiekol „na voňavo do béžova“ a nechal trošku vychladnúť.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na dno jemne olejom vymasteného pekáča z jenského skla „preplátkovaním“ porozkladal ½ predpečených zemiakov, rozložil na ne podusenú mäsovú zmes a na ňu druhú ½ zemiakov.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do rajnice s teplou časťou zálievky som preložil zmiešanú časť z pomocnej misy, prilial šľahačkovú smotanu a dôkladne kuchynskou drôtenou „metličkou“ zošľahal, do finálnej podoby.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zálievku som poroztieral po zemiakoch v jenskom pekáči.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Povrch som posypal strúhaným čedarom, porozkladal naň „baby“ paradajky, posypal mletou sladkou červenou paprikou a počas 33 minút piekol v rúre vyhriatej na 200 °C, do pekného červeno-hneda.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A mohol som servírovať. Kto chce, môže aj s ryžou s petržlenovou vňaťou a hubami, poprípade, ak ostali, ozdobené plátkami pečených zemiakov.

    Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Mně by také chutnalo, plno zeleniny, krásně barevné jídlo!