Foto: martinis
Raz za čas sa dostanem k poctivým domácim vajíčkam a vtedy ich treba čo najlepšie zúžitkovať. Nadarmo určite nevyjdú v šaláte s redkvičkami, petržlenovou Zobraziť celý popisRaz za čas sa dostanem k poctivým domácim vajíčkam a vtedy ich treba čo najlepšie zúžitkovať. Nadarmo určite nevyjdú v šaláte s redkvičkami, petržlenovou vňaťou a pažítkou, kde ich žltá farba osviežuje tanier a možno bude aj vaše ránko :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
hlávkový alebo |
|
1/2 viazaničky |
|
1 ks |
|
na posypanie |
|
na posypanie |
|
Dressing: | |
60 g |
|
1 PL |
|
3-4 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv si teda dajme uvariť vajíčko, aby stihlo vychladnúť, kým si pripravíme samotný šalát. Uvarte obľúbeným spôsobom, dôležité je, aby sme dosiahli stav, kedy bude krájateľné - teda na tvrdo :)
- 2
Z redkvičiek odrežeme oba konce. Redkvičky sú veľmi zdravé a v studenej kuchyni nenahraditeľné : ak natrafíte na správne, jemne štipľavé, potom máte vyhraté. Nakrájajme ich na akékoľvek kúsky - väčšie napríklad na štvrtinky, stredné na polovice a malé pokojne môžte ponechať aj celé.
- 3
Na tanier uložíme pár listov hlávkového šalátu, ja som si v poslednej dobe obľúbil "lístkové" šaláty (neviem, či je to správny názov :)), napríklad insalatime, polníček či baby špenát. Ideálna je ich zmes. Na ne porozhadzujeme kúsky redkvičiek. Vajce zbavíme škrupinky a nakrájame na osminky, ktorými poprekladáme redkvičky.
- 4
Každý šalát potrebuje dressing alebo zálievku, a keďže my chceme dosiahnuť výborný šalát, potrebujeme adekvátny dressing ;) Do misky dáme 3-4 lyžice bieleho jogurtu. Rád používam nízkotučný, pretože je tekutejší ako tie s vyšším obsahom tuku a preto sa na dressing hodí viac. zľahka osolíme, okoreníme, pridáme lyžicu citrónovej šťavy a pre dosiahnutie špecifickej chuti pridáme za lyžičku tradičnej britskej "worchester sauce". Kvalitnú vyrába Heinz.
- 5
Poslednou a veľmi dôležitou ingredienciou je 60 gramov šalátovej Lučiny. Je to nový produkt Lučiny, ktorú mám rád ako nátierkový syr, tak aj ako v takejto podobe podobnej balkánskemu syru dostupnej v dvoch verziách : slanej a bylinkovej. Tu preferujem, ostatne ako väčšinou, bylinkovú. Takže kúsok syra nakrájame na čo najjemnejšie kúsky a vmiešame do dressingu.
- 6
Redkvičky, šalát a vajíčka prelejeme dressingom, posypeme petržlenovou vňaťou a pažítkou. Hotový šalát možno podávať s akýmkoľvek pečivom, chlebom alebo celozrnným knäckebrotom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Šalátik je na jedničku :)
@elixir a @tiginko : nech vám chutí, upravte si podľa vlastných a čerstvých surovín :O)
niečo naviac. Ak máš záujem, rp Ti pošlem.