Zeleninový šalát s bylinkami a Lučinou

Autor receptu: martinis

Raz za čas sa dostanem k poctivým domácim vajíčkam a vtedy ich treba čo najlepšie zúžitkovať. Nadarmo určite nevyjdú v šaláte s redkvičkami, petržlenovou vňaťou a pažítkou, kde ich žltá farba osviežuje tanier a možno bude aj vaše ránko :)

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si teda dajme uvariť vajíčko, aby stihlo vychladnúť, kým si pripravíme samotný šalát. Uvarte obľúbeným spôsobom, dôležité je, aby sme dosiahli stav, kedy bude krájateľné - teda na tvrdo :)
  2. Z redkvičiek odrežeme oba konce. Redkvičky sú veľmi zdravé a v studenej kuchyni nenahraditeľné : ak natrafíte na správne, jemne štipľavé, potom máte vyhraté. Nakrájajme ich na akékoľvek kúsky - väčšie napríklad na štvrtinky, stredné na polovice a malé pokojne môžte ponechať aj celé.
  3. Na tanier uložíme pár listov hlávkového šalátu, ja som si v poslednej dobe obľúbil "lístkové" šaláty (neviem, či je to správny názov :)), napríklad insalatime, polníček či baby špenát. Ideálna je ich zmes. Na ne porozhadzujeme kúsky redkvičiek. Vajce zbavíme škrupinky a nakrájame na osminky, ktorými poprekladáme redkvičky.
  4. Každý šalát potrebuje dressing alebo zálievku, a keďže my chceme dosiahnuť výborný šalát, potrebujeme adekvátny dressing ;) Do misky dáme 3-4 lyžice bieleho jogurtu. Rád používam nízkotučný, pretože je tekutejší ako tie s vyšším obsahom tuku a preto sa na dressing hodí viac. zľahka osolíme, okoreníme, pridáme lyžicu citrónovej šťavy a pre dosiahnutie špecifickej chuti pridáme za lyžičku tradičnej britskej "worchester sauce". Kvalitnú vyrába Heinz.
  5. Poslednou a veľmi dôležitou ingredienciou je 60 gramov šalátovej Lučiny. Je to nový produkt Lučiny, ktorú mám rád ako nátierkový syr, tak aj ako v takejto podobe podobnej balkánskemu syru dostupnej v dvoch verziách : slanej a bylinkovej. Tu preferujem, ostatne ako väčšinou, bylinkovú. Takže kúsok syra nakrájame na čo najjemnejšie kúsky a vmiešame do dressingu.
  6. Redkvičky, šalát a vajíčka prelejeme dressingom, posypeme petržlenovou vňaťou a pažítkou. Hotový šalát možno podávať s akýmkoľvek pečivom, chlebom alebo celozrnným knäckebrotom.