Zeleninovo-bryndzový koláč

frezia68 - fotkafrezia68, 26. mája 2013
Zeleninovo-bryndzový koláč
Foto: frezia68

V časopise ma zaujal tento koláč,ktorý za hodinu je na stole a je vhodný na desiatu,či olovrant,pre skromných aj na večeru.Z uvedených prísad je Zobraziť celý popisV časopise ma zaujal tento koláč,ktorý za hodinu je na stole a je vhodný na desiatu,či olovrant,pre skromných aj na večeru.Z uvedených prísad je 8 ks koláčikov,ja som robila z polovičnej dávky,lebo 4 ks nám úplne stačia a mali sme na desiatu,aj olovrant.Zeleninu si každý dá podľa svojej chuti...

8
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto:
600 g
300 g
1 ČL
2 ks
4 PL
8 PL
12 PL
1  čajová lyžička
Obloženie:
1 ks
1 ks
1 ks
2 ks
2 PL
200 g
100 g
2 ks
trocha
200 g
1 ks
6 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravím na plnku-obloženie koláča:

    Zeleninovo-bryndzový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Fenikel nakrájam na menšie kocky,mrkvu postrúham....

    Zeleninovo-bryndzový koláč - obrázok 2
  3. 3

    papriky ,paradajky a cibuľku podľa chuti a ľubovôle a všetko dáme na pekáč na trocha oleja podusiť,pridáme trocha soli ( bryndza a syr sú slané ),provensálske korenie,MČK,alebo kto čo má rád.Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou a vajíčkami a ak zelenina trocha vychladne,primiešam a obloženie je pripravené.

    Zeleninovo-bryndzový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Teraz sa venujem cestu a pretože nekysne,je raz-dva hotové.Všetky prísady zmiešam a spracujem trocha lepkavé cesto....

    Zeleninovo-bryndzový koláč - obrázok 4
  5. 5

    dám na dosku a rozdelím na 8 častí.Ja som robila všetko z polovičnej dávky,teda som mala 4 ks koláčikov,preto na obrázku je aj cesta málo.Každý kúsok s pomocou múky sformujem do gule a dlaňou na plechu roztlačím na placku,

    Zeleninovo-bryndzový koláč - obrázok 5
  6. 6

    každú naplním pripravenou zeleninovou zmesou a plnka mi presne vyšla na 4 bochníčky,teda rozpis je správny. Posypala som trocha strúhaným syrom a piekla na 200°C asi 20 min., treba sledovať farbu.Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !

    Zeleninovo-bryndzový koláč - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
dobre si to vyhutala :-) mne by tiez stacil na veceru
ariela6
Frezia ale si mi ulahodila ja lubim taketo zeleninove kolačiky aj fenikel velmi oblubujem všede kde ho možem dat tak ho dam je dobry na žaludok a tak si tvoj kolačik ukladam najblišie určite vyskušam a napíšem ti ako nam chutilo tiež budem robit len 4 ako ty lebo sme už s manželom doma sami deti su fuč v Bratislave
ariela6
ešte niečo to cesto po upečení je take chrumkave alebo mekšie
frezia68
@ariela6 :cesto nie je chrumkavé,je aj pre problematické zuby :-))),lebo je tam jogurt a aj do kysnutého ak dáš,alebo kyslú smotanu,tak je cesto mäkšie a nechrumká.
radost
@frezia
že vydarí sa-som si istá..tento týždeň sa naň chystám..bez feniklu-nemám=nedám...muž má týždeň -!!!- bezmäsitú stravu...:-(
potom podám správu..pekný deň..:-)
tiginko
výborný nápad, môže to byť dobré určite aj s inou zeleninovou kombináciou
frezia68
Jasné,fenikel som mala nevyužitý,tak som pridala,lebo nám chutí a v recepte bola čakanka,ktorú som nemala.Vďačný recept na improvizáciu a kto čo má rád.Ďaľší bude s cukinou,mrkvou.........ale provensálske korenie dám určite a bylinky rôzne,ktoré sa nepobijú chuťou :-)
angast
krásne vyzerajú a určite aj tak chutia. Bryndza , syr + zelenina -výborná
kombinácia. Pekne si to vymyslela.
irenaw
pekné a variabilné, čo viac chcieť, už ich len upiecť :-)
irenaw


nie sú také pekné, ale také boli dobré. posledné dva boli s jablkom, orechami a medom ako dezert. len prosím ťa, pre budúcnosť, naozaj nejde do cesta soľ a majú byť dva balíčky PDP? lebo som ubrala, ale ak povieš, že áno, tak nabudúce dám. ďakujem za chutnú večeru :-)
abdul
@irenaw : To v závodnej kuchyni si večeru strojila ? Šesť možností - vybral by som si.
angast
@irenaw - tak si sa nám pochlapila. Krásne vyzerajú . Si šikulka.
Pekne si ich vycifrovala - také krojované.
frezia68
@irenaw :no nádhera ! Ale teraz si ma Ty nalákala na dezert s jablkami a orechami,to vyskúšam,lebo 1-2 znesieme / hoci mám veľmi rada,ale ak nemá,tak nejem,nie? / Čo sa týka soli do cesta,veď štipku daj.....aj do sladkého kysnutého sa vždy dáva.A na polovičnú dávku som dala 1 prdopeč a keďže si ubrala,ja tiež vyskúšam len s 1/2.....ďakujem :-)))
frezia68
@irenaw :teraz som skontrolovala recept a má do cesta ísť soľ,tak sa ospravedlňujem a už aj idem dopísať.Nám to ani nechýbalo,bryndza,syr,zelenina boli slané....,tak prepáč a ďakujem :-)
irenaw
@frezia68 ďakujem za odpoveď. máš pravdu, že tam soľ nechýbala, dala som len štipku. aspoň to pasovalo aj k jablkám. najlepšie sú takéto šikovné recepty, kde môžem aj vymýšľať po svojom. pekný deň :-)
janger
@frezia68 , no paradne si napiekla! To by mi veru chutilo :-). Dokonca mam este v mraznicke aj bryndzu zo Slovenska...Ale myslim, ze by sa kludne dalo napriklad aj s fetou, kto by nemal bryndzu.
radost
@frezia68
tak dnes som urobila tvoju štvorku..tiež sme len dvaja..pravda- s miernou obmenou plnky-čo bolo-to tam je...:-)zostala nám od víkendu poctivá hovädzia polievka-tak na dosýtenie tieto zeleninové "koláče"..ja si dávam len koláč..chutí..dobrá-rýchla-záležitosť....plnka sa dá meniť...vždy bude trošku iný...dakujem za =dobrú chuť=..:-)
frezia68
@irenaw :neviem,či to prečítaš,ale ma zaujíma,kedy si pridávala med?Alebo si jablká karamelizovala? Ďakujem :-)
radost
@frezia68
jeeej..nasladko..!! tak mi pošli-stačí jeden-dakujem vopred..ty si zlatko...:-)
frezia68
@rados ť milá,pošlem rada,spravím viac,nech nie je zvada :-)))) jablkové s orechom a makové s lekvárom.
irenaw
"tady orel" ;-) na cesto plátky jabĺk, tak do kruhu, trošku sa prekrývali, na to mletú škoricu, na to polámané orechy, po upečení na horúce med. jablká boli surové. dalo by sa vyšperkovať, ale takto to bolo hop-šup a mne bohate stačilo :-)
sracz
"Co dobre, ta ňe plane"! Ta ňe? ... a pre mňa, ako pre toho najviac "najskromnejšieho" aj ku držkovej, či guľášovej, alebo aj ku fazuľovej polievke!!! Dobre si to vyšperkovala milá @frezia68 - ako pravý šarišský kroj! Na druhej strane, mne sa všetky kroje a tradície spojené s nimi, páčia!
janger
@frezia68 , robila som tvoje bryndzove kolace. Zelenina bola sice ina, ale boli velmi chutne. Spravila som par takych ploskych a ostatne som dala do muffinovej formy. Je to vdacny kolac, oblozenie sa da robit na mnoho sposobov. Dakujem za pekny recept :-).


frezia68
To sú ale krásne muffinky,teraz si ma inšpirovala Ty,milá @janger ,vyskúšam aj podľa Teba a teším sa,že chutilo :-)
irenaw
aj mne sa to páči ako mafiny, dobrá obmena. vlastne tento recept bude pre mňa dobrý akokoľvek, hoci aj ako šatôčky ;-)
janger
Na buduce chcem skusit tiez aj na sladko, ako spominala @irenkaw...Aj teraz som chcela par skusit s tym jablckom. Ale mala som tej zeleninovej naplne presne tolko, kolko sa zmestilo...ako vypocitane to bolo. Tak reku, jablcka budu nabuduce :-)...
frezia
To je vyborny recept, prave na leto. Upiect a zobrat k vode.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia