Mäsová štrúdľa
Mäsová štrúdľa

Zeleninová štrúdľa s teľacím mäsom

Zoltán Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 6. decembra 2018
Zeleninová štrúdľa s teľacím mäsom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
5 PL
8 PL studená
1 PL
Plnka:
400 g
100 g prerastená
200 g
450 g
70 g mrazený
80 g zrelý
20 g
 na potretie cesta
 na potretie štrúdle
Bylinková omáčka:
2 strúčiky
30 g
30 g
1 PL
250 ml
podľa chuti (petržlen, pažítka, tymian, šalvia, kôpor)




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku preosejeme, spravíme jamku, pridáme soľ, vodu, ocot a olej, vymiešame cesto, vyformujeme z neho guľku a odložíme prikryté asi na 30 minút.

  2. 2

    Plnka: Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame a zomelieme na mlynčeku. Môžeme použiť hrubšie sito na mletie. Slaninu nakrájame na malé kocky. Mrkvu očistíme a tiež nakrájame na kocky. Brokolicu umyjeme, očistíme a rozložíme na malé ružičky. Všetku zeleninu oblanšírujeme v horúcej vode a necháme odkvapkať. Slaninu vo väčšej panvici orestujeme, pridáme pomleté mäso a krátko restujeme. Pridáme zeleninu, postrúhaný syr, premiešame a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Cesto dôkladne rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou, rozotrieme pripravenú plnku, kraje preložíme cez plnku a zrolujeme. Dáme na plech, potrieme žĺtkom a pečieme pri 220 °C asi 30 minút. Pred krájaním necháme mierne ochladnúť.

  4. 4

    Bylinková omáčka: Cesnak a šalotku očistíme a nasekáme najemno. V kastróle rozpustíme maslo, pridáme múku, krátko orestujeme a zalejeme smotanou. Vymiešame dohladka, necháme tri minúty variť. Pridáme nasekané bylinky a dochutíme soľou a korením.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia