Zapečená krupica so slaninou fotorecept
Foto: sracz
Vôňa a chuť tejto pochúťky z nášho dávneho detstva, sú spojené s pamiatkou na moju úžasnú babičku z mamkinej strany, nami „smarkatými kotňakmi“ familiárne Zobraziť celý popisVôňa a chuť tejto pochúťky z nášho dávneho detstva, sú spojené s pamiatkou na moju úžasnú babičku z mamkinej strany, nami „smarkatými kotňakmi“ familiárne ale nežne oslovovanú lady Ann. Zapekanú krupicovú kašu sme s bratom Čiňom zajedali, či skôr zapíjali kyslým mliekom, ktoré sa v tých časoch dalo doslova krájať veľkou lyžicou. Časom som sa prepracoval ku rôznym variantom jej technologickej prípravy. Dnešná naviac obsahuje aj opražené kúsky údenej slaniny, bez ktorých by pre moju ½ bola „pasé“!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
240-250 g prerastená |
|
240-250 ml pokrájaná nadrobno |
|
podľa potreby |
|
240-250 ml (kapia) |
|
2-3 ks |
|
1 KL |
|
240-250 ml strúhaný (alebo oštiepok) |
|
750-800 ml |
|
podľa chuti |
|
3-4 KL |
|
240-250 ml |
|
2-3 PL (na posypanie) |
|
Postup
-
1
Zostava nie je „bohatá“, ale kto si chce pochutiť na lahôdke z čias „1. republiky“, určite sa nájde. Ja som SVK hrubú krupicu nemal, tak som použil tunajšiu instantnú.
-
2
Pokrájal som cibuľu, zelerové stonky aj veľkú hrubostennú červenú papriku (kapiu).
-
3
Opražil som pokrájanú slaninu a do sklovita na nej orestoval cibuľu, prilial asi 2 PL oleja,
-
4
potom pridal na „C-čka“ pokrájanú kapiu a stonky zeleru a po spoločnom orestovaní odložil na okraj šporáka vychladnúť.
-
5
V rajnici som priviedol do varu 3 hrnčeky vody s PL soli a s 2 PL masla.
-
6
Do vriacej vody som počas neprestávajúceho miešania pomaly vsypával cca 225 ml hrubej instantnej krupice, orientoval som sa podľa hustoty výsledného polodiela, ktoré som
-
7
prelial do hrnca s orestovanou zeleninou na slanine, pridal KL prášku do pečiva,
-
8
premiešal, posypal 250 ml strúhanej goudy (keby som mal, tak by som určite miesto syra použil údený liptovský alebo detviansky oštiepok), jemne zmiešal, dochutil soľou a
-
9
prelial do vymasteného a jemnou strúhankou (cca 2 PL) posypaného pekáča 230x230, prstami jemne posypal strúhankou a asi 33 minút piekol v elektrickej rúre vyhriatej na 180 ⁰C (350 ⁰F).
-
10
Potom ešte podľa potreby dopiekol, až povrch krupice bol „červenkastý”.
-
11
Servíroval som s pokrájanými čerstvými plátkami paradajky.
... nuž "vyhrabal" som z pamäte, že najpravdepodobnejšia zostava bola bez údenej slaniny a oleja (boli nahradzované domácou bravčovou predohriatou masťou), bez kápie, stonkového zeleru a goudy (spravidla bola nahradená "obyčajným" strúhaným ementálom zo ZempMilk Michalovce). Skrátka na "jednoducho" taktiež chutilo!