Krupicový nákyp
Krupicový nákyp

Zapečená krupica so slaninou fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. decembra 2020
Zapečená krupica so slaninou (fotorecept)
Foto: sracz

Vôňa a chuť tejto pochúťky z nášho dávneho detstva, sú spojené s pamiatkou na moju úžasnú babičku z mamkinej strany, nami „smarkatými kotňakmi“ familiárne ale nežne oslovovanú lady Ann. Zapekanú krupicovú kašu sme s bratom Čiňom zajedali, či skôr zapíjali kyslým mliekom, ktoré sa v tých časoch dalo doslova krájať veľkou lyžicou. Časom som sa prepracoval ku rôznym variantom jej technologickej prípravy. Dnešná naviac obsahuje aj opražené kúsky údenej slaniny, bez ktorých by pre moju ½ bola „pasé“!

4-6
porcie
45 minút
príprava
33 minút
na 180 °C

Suroviny

240-250 g prerastená
240-250 ml pokrájaná nadrobno
podľa potreby
240-250 ml (kapia)
2-3 ks
1 KL
240-250 ml strúhaný (alebo oštiepok)
750-800 ml
podľa chuti
3-4 KL
240-250 ml
2-3 PL (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zostava nie je „bohatá“, ale kto si chce pochutiť na lahôdke z čias „1. republiky“, určite sa nájde. Ja som SVK hrubú krupicu nemal, tak som použil tunajšiu instantnú.

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájal som cibuľu, zelerové stonky aj veľkú hrubostennú červenú papriku (kapiu).

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opražil som pokrájanú slaninu a do sklovita na nej orestoval cibuľu, prilial asi 2 PL oleja,

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom pridal na „C-čka“ pokrájanú kapiu a stonky zeleru a po spoločnom orestovaní odložil na okraj šporáka vychladnúť.

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V rajnici som priviedol do varu 3 hrnčeky vody s PL soli a s 2 PL masla.

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vriacej vody som počas neprestávajúceho miešania pomaly vsypával cca 225 ml hrubej instantnej krupice, orientoval som sa podľa hustoty výsledného polodiela, ktoré som

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prelial do hrnca s orestovanou zeleninou na slanine, pridal KL prášku do pečiva,

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    premiešal, posypal 250 ml strúhanej goudy (keby som mal, tak by som určite miesto syra použil údený liptovský alebo detviansky oštiepok), jemne zmiešal, dochutil soľou a

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prelial do vymasteného a jemnou strúhankou (cca 2 PL) posypaného pekáča 230x230, prstami jemne posypal strúhankou a asi 33 minút piekol v elektrickej rúre vyhriatej na 180 ⁰C (350 ⁰F).

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom ešte podľa potreby dopiekol, až povrch krupice bol „červenkastý”.

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Servíroval som s pokrájanými čerstvými plátkami paradajky.

    Zapečená krupica so slaninou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

farbuska
Ja si pamätám, že moja stará mama opražila túto hrubozrnnú krupicu na panvici a používala ako posýpku na hrubé domáce rezance spolu s maslom a práškovým cukrom. Veru som to dávno nejedla! Musím niekedy urobiť, rovnako ako rada skúsim aj tento tvoj recept. Ďakujem a prajem pekný predsviatočný čas.
dvorka
Recept ma zaujal, no pre mňa je tam priveľa surovín. Som milovníčka krupice a preto by som poprosila o pôvodný recept. Teda, stačia mi suroviny. Ďakujem veľmi pekne.
sracz
@dvorka (12.12.2020 07:56)

... nuž "vyhrabal" som z pamäte, že najpravdepodobnejšia zostava bola bez údenej slaniny a oleja (boli nahradzované domácou bravčovou predohriatou masťou), bez kápie, stonkového zeleru a goudy (spravidla bola nahradená "obyčajným" strúhaným ementálom zo ZempMilk Michalovce). Skrátka na "jednoducho" taktiež chutilo!
1x kvakac
sracz
Ďakujem Vám všetkým, @Farbuska , Dvorka, Haji a Terinka55, za "nákuk" i za komentíky.Naozaj ma úprimne veľmi potešili! Majte krásne dni a ušľachtilé sny!
kvakac
Toto nepoznám, ale priznám sa dobrovoľne páči sa mi to. Pekná ukážka, že krupica ide aj na slano a nie len na sladko. Veď keď sa pozriem po dome všade samé vianočné zákusky, už len s toho pohľadu dostávam cukrovku. Toto bude prijemná nová zmena. Ďakujem za recept.