Krupicový nákyp

Zapečená krupica so slaninou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vôňa a chuť tejto pochúťky z nášho dávneho detstva, sú spojené s pamiatkou na moju úžasnú babičku z mamkinej strany, nami „smarkatými kotňakmi“ familiárne ale nežne oslovovanú lady Ann.* Zapekanú krupicovú kašu sme s bratom Čiňom zajedali, či skôr zapíjali kyslým mliekom, ktoré sa v tých časoch dalo doslova krájať veľkou lyžicou. Časom som sa prepracoval ku rôznym variantom jej technologickej prípravy. Dnešná naviac obsahuje aj opražené kúsky údenej slaniny, bez ktorých by pre moju ½ bola „pasé“!

4-6
porcie
45 minút
príprava
33 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zostava nie je „bohatá“, ale kto si chce pochutiť na lahôdke z čias „1. republiky“, určite sa nájde. Ja som SVK hrubú krupicu nemal, tak som použil tunajšiu instantnú.
  2. Pokrájal som cibuľu, zelerové stonky aj veľkú hrubostennú červenú papriku (kapiu).
  3. Opražil som pokrájanú slaninu a do sklovita na nej orestoval cibuľu, prilial asi 2 PL oleja,
  4. potom pridal na „C-čka“ pokrájanú kapiu a stonky zeleru a po spoločnom orestovaní odložil na okraj šporáka vychladnúť.
  5. V rajnici som priviedol do varu 3 hrnčeky vody s PL soli a s 2 PL masla.
  6. Do vriacej vody som počas neprestávajúceho miešania pomaly vsypával cca 225 ml hrubej instantnej krupice, orientoval som sa podľa hustoty výsledného polodiela, ktoré som
  7. prelial do hrnca s orestovanou zeleninou na slanine, pridal KL prášku do pečiva,
  8. premiešal, posypal 250 ml strúhanej goudy (keby som mal, tak by som určite miesto syra použil údený liptovský alebo detviansky oštiepok), jemne zmiešal, dochutil soľou a
  9. prelial do vymasteného a jemnou strúhankou (cca 2 PL) posypaného pekáča 230x230, prstami jemne posypal strúhankou a asi 33 minút piekol v elektrickej rúre vyhriatej na 180 ⁰C (350 ⁰F).
  10. Potom ešte podľa potreby dopiekol, až povrch krupice bol „červenkastý”.
  11. Servíroval som s pokrájanými čerstvými plátkami paradajky.