Krupicový nákyp
Zapečená krupica so slaninou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Vôňa a chuť tejto pochúťky z nášho dávneho detstva, sú spojené s pamiatkou na moju úžasnú babičku z mamkinej
strany, nami „smarkatými kotňakmi“ familiárne ale nežne oslovovanú lady Ann.* Zapekanú krupicovú kašu sme s
bratom Čiňom zajedali, či skôr zapíjali kyslým mliekom, ktoré sa v tých časoch dalo doslova krájať veľkou lyžicou.
Časom som sa prepracoval ku rôznym variantom jej technologickej prípravy. Dnešná naviac obsahuje aj opražené
kúsky údenej slaniny, bez ktorých by pre moju ½ bola „pasé“!
4-6 porcie |
45 minút príprava |
33 minút na 180 °C |
Postup
- Zostava nie je „bohatá“, ale kto si chce pochutiť na lahôdke z čias „1. republiky“, určite sa nájde. Ja som SVK hrubú krupicu nemal, tak som použil tunajšiu instantnú.
- Pokrájal som cibuľu, zelerové stonky aj veľkú hrubostennú červenú papriku (kapiu).
- Opražil som pokrájanú slaninu a do sklovita na nej orestoval cibuľu, prilial asi 2 PL oleja,
- potom pridal na „C-čka“ pokrájanú kapiu a stonky zeleru a po spoločnom orestovaní odložil na okraj šporáka vychladnúť.
- V rajnici som priviedol do varu 3 hrnčeky vody s PL soli a s 2 PL masla.
- Do vriacej vody som počas neprestávajúceho miešania pomaly vsypával cca 225 ml hrubej instantnej krupice, orientoval som sa podľa hustoty výsledného polodiela, ktoré som
- prelial do hrnca s orestovanou zeleninou na slanine, pridal KL prášku do pečiva,
- premiešal, posypal 250 ml strúhanej goudy (keby som mal, tak by som určite miesto syra použil údený liptovský alebo detviansky oštiepok), jemne zmiešal, dochutil soľou a
- prelial do vymasteného a jemnou strúhankou (cca 2 PL) posypaného pekáča 230x230, prstami jemne posypal strúhankou a asi 33 minút piekol v elektrickej rúre vyhriatej na 180 ⁰C (350 ⁰F).
- Potom ešte podľa potreby dopiekol, až povrch krupice bol „červenkastý”.
- Servíroval som s pokrájanými čerstvými plátkami paradajky.