Odpaľované cesto
Odpaľované cesto

Základný recept na odpaľované cesto fotorecept

Zuzana Dvorská
Concept Bakery, 19. augusta 2022
Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Premeňte svoju kuchyňu na pravú parížsku patisseriu a naučte sa s pripravovať dokonalé odpaľované cesto. Klasický postup cukrárka Zuzana Dvorská zjednodušila tak, že Zobraziť celý popisPremeňte svoju kuchyňu na pravú parížsku patisseriu a naučte sa s pripravovať dokonalé odpaľované cesto. Klasický postup cukrárka Zuzana Dvorská zjednodušila tak, že cesto neodpaľuje v hrnci na ohni, ale v mise robota. Uľahčuje to prácu, cesto je krásne, hladké, konzistentné a koláčiky v rúre vždy pekne narastú.

30 minút
príprava

Suroviny

210 g
170 g
2 ČL
1 ČL
185 g
185 g
6 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme nakrájané maslo, mlieko, kryštálový cukor, soľ, vodu.

    Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za stáleho miešania zahrievame na miernom ohni. Keď sa maslo roztopí, tekutina začne takmer vrieť, na povrchu sa začne tvoriť pena a hladina stúpať, odstavíme z ohňa.

    Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy kuchynského robota nasypeme múku a vo vypnutom mixéri s lopatkovým nadstavcom k nej prilejeme horúcu tekutú zložku. Zapneme miešanie a miešame až dovtedy, kým nevznikne hladká hmota v tvare gule.

    Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa cesto oddeľuje od steny robota, začneme po troške pridávať rozšľahané vajíčka, zakaždým dôkladne zapracujeme. V robote miešame na stredných otáčkach, cesto musí vychladnúť približne na teplotu ľudského tela.

    Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je teplota cesta nižšia ako 38 °C, robot vypneme. Cesto má byť pekné, lesklé, nesmú v ňom byť hrudky.

    Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dokonalé cesto nie je priveľmi tekuté, krásne drží tvar a nemalo by z varešky hneď stiecť. Hotové cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou podľa toho, aký zákusok sme sa rozhodli pripraviť.

    Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia