Odpaľované cesto na pirohy fotorecept

kata50 - fotkakata50, 22. júna 2011
Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept)
Foto: kata50

Najprv som prehľadala cca 40 receptov na pirohy, tu na Vareche, ale tento som nenašla. Mne sa s ním veľmi dobre pracuje, a ešte Zobraziť celý popisNajprv som prehľadala cca 40 receptov na pirohy, tu na Vareche, ale tento som nenašla. Mne sa s ním veľmi dobre pracuje, a ešte lepšie chutí, tak vám ho ponúkam.

3-4
porcie
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

CESTO:
250 ml
2 PL
100 g
1 ČL
250 g
1 ks
125 g
250 g uvarené
1 KL
1 KL
1 PL čerstvý nasekaný




Postup

  1. 1

    Do kastrólika si nalejeme mlieko, pridáme olej, soľ

    Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a za stáleho miešania prisypeme detskú krupicu

    Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť.

    Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dosku si pripravíme múku, vychladnutú kašu, vajce

    Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a spracujeme hladké cesto, ak je to potrebné môžeme si dosku trochu posypať múkou, ale uvidíte, že ani nie. Kým nám chladla kaša, pripravili sme si plnku. Ja som sa rozhodla pre bryndzovú. Uvedené suroviny pre plnku dobre zmiešame, ešte ochutíme podľa svojej chuti.

    Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak a sme pripravení na plnenie. Kým cesto naplníme dáme zovrieť vodu - najmenej 3-4 litre.

    Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto si rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, vykrajujeme pirohy, ktoré plníme a zatvárame pomocou formy na pirohy. Dávame do vriacej vody, varíme od vyplávania na povrch asi 3 minútky a preložíme do pripravenej omastenej nádoby ( aby sa nám nezlepili ). Zvyšné cesto, čo nám ostalo pri vykrajovaní, znovu ľahko spojíme , rozvaľkáme a plníme.

    Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Servírujeme poliate opraženou, mladou cibuľkou na masle a s troškou kyslej smotany. Toto cesto si môžeme pripraviť na slano( plnka- mäsová, hubová, bryndzová, nivová, kyslá kapusta s údeným mäsom, ...) aj na sladko( lekvár, tvaroh, sladká kapusta so škoricou,...) Dobrú chuť !

    Odpaľované cesto na pirohy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kata50
Áno, odpaľované cesto, ale v trošku inom pomere surovín, používam na ovocné knedle( slivkové, marhuľové,...) Je to vďačné cesto.
Ďakujem za komentáre :-))
ketty3811
Takéto cesto som ešte nerobila.Pirohy majú u nás doma radi,takže niekedy vyskúšam.
dajanca
tiež robievam ovocné knedle z odpaľovaného cesta a chutia mi viac než zo zemiakového... pirohy som ešte nerobila, tak vyskúšam :-)
garanco
Katka, pri čítaní Tvojho receptu som si oslintala celú klávesnicu - vieš ten Pavlovov reflex- výborný nápad, hneď by som ho vyskúšala, ale na dnešný obed si vnučka už včera dala objednávku. Určite ich urobí na budúci týždeň :-))) !
kata50
@garanco Urob, urob, neobanuješ ! Taká oslintaná klávesnica je pre mňa vyznamenaním - Ďakujem :-))
tatranka
Veľmi dobrý recept.Ihneď si ho ukladám do KK.Zaujímavé.Pekne spracované.
jerica
Katka - ta bars vyhodňarske,švikra zrobila za caly kastroľ,ja to bars nemušela , len Tvoje su šumne moderne. Super foto s popisom.Pozdravujem vyhod:-)) J.
akeber
tak z takéhoto cesta som to nerobila , určite vyskúšam pirohy máme radi :)
evanaaa
Odpaľované cesto som ešte nerobila, nemala som odvahu, aj keď to podľa postupu vypadá ľahké, raz sa musím už odvážiť, pre istotu si ale uložím rcp do KK.
kata50
@evanaaa , nie je to vôbec ťažké, ani pokaziť tam nemáš čo. Ľahko sa s ním pracuje. Držím palce. :-))
helca103
ale toto sa mi tiež velmi páči ........ musim písat na 2x dajako mi to odoslalo polovicu vety :-)
slavka11
Dobry den chcela by som tento recept vyskusat ale chcem sa opytat ci nemate nejake skustenosti s tym zeby sa dali taketoto tasticky zmrazit ci uz v surovom stave alebo v obvarenom. Dakujem za odpoved
kata50
Ešte som toto cesto nemrazila, ale si myslím, že spokojne. Zemiaky tam nie sú - v ceste, teda spokojne. Ale vieš slavka11, že to skúsim aj ja ? :-))
yanah
mňam, krásne pirohy ... toto cesto poznám, len doteraz som ho robila vždy "od oka" ... hneď si ho ukladám :)
slavka11
tak prave som ich dokoncila a supla som ich do mraznicky. Neobvarala som ich iba som ich pomucila aby sa nepolepili a podla potreby budem moct vyvarit iba to co sa naraz zje nakolko toto cesto ked nie je cerstvo uvarene tak stvrdne aspon take mam skusenosti ked sme robievali slivkove ci marhulove gulky. Tak som zvedava, co to bude za kuzlo na buduci tyzden ich budem varit tak dam vediet aky bol vysledok
mamatata2
@kata50 , včera som robila na sladko, boli perfektné, s cestom sa robilo veľmi dobre a rýchlo a dokonca sa ma svokra opýtala " A to už vari máš hotové? " Ďakujem, že si tento dobrý recept poskytla , na budúce vyskúšam slané a dám aj zmraziť.
slavka11
@kata50 takze pirohy som varila az dnes. Boli v pohode mozu sa kludne zmrazit a potom take nerozmrazene sup do vriacej vody. Ja som ich vylepsila aj slaninkou na vrch :) a este taky tip na mrazenie treba mrazit po vrstvach nestaci iba poriadne pomucit lebo aj tak to trosku navlhne a polepia sa dokopy. Takze treba dat jednu vrstvu do nejakej nadobky v mraznicke a az ta vrstva trosku zmrzne dat to do samostatneho sacku a opakovat to s dalsimi kuskami rovnako. A potom sa to da pekne vybrat kolko potrebujes tolko uvaris. Nabuduce vyskusam asi aj na sladko s cerstvo uvarenym marhulovym lekvarikom. Vdaka za receptik. A som zvedava ako sa bude cesticko chovat zajtra lebo jedna porcia este ostala.
p.s. inak chutilo to aj nasmu 1,5 rocnemu syncekovi a aj moja mamina si na tom velmi pochutila
kata50
@slavka11 vďaka, že si sa ozvala. Máš pravdu je lepšie ich mraziť po častiach, ako napr. jahody. Ty máš 1,5 ročného synčeka a ja mám 1,5 ročného vnúčika. Tak nech mu chutí všetko, čo mu uvaríš. :-)))
slavka11
@kata50 malemu vymyslam rozne receptiky a lutujem ze som si to od zaciatku nezapisovala velakrat je to fakt velmi chutne. Teda vzdy je to chutne ale niekedy je to ultra chutne a potom uz zabudnem co som do toho vsetko dala a zial uz to malemu neuvarim :)
anninkka
ešte som pirohy nerobyla ale tento recept vyskušam mam velmi rada pirohy ale si ich kupujem ako polotovar ale toto ma zaujalo ....
kata50
@anninkka , no sem tam, keď sa veľmi ponáhľame, tak to polotovar zachráni. Ale keď si vyskúšaš tieto a dáš časť zamraziť, už nikdy nedáš toľko eúr za hotové. Ver mi. Držím palce, nech sa ti podaria.
staryfero50
Vyskúšal som tento recept ,predtým som len zo zemiakového cesta robil ,ale sú výborné a jednoduché.Pomer ingrediencíí je dobrý,netreba to už vôbec upravovať a ani prispôsobovať.Chutia na sladko a aj na slano.Budem tento recept používať.Ďakujem.
kata50
@staryfero50 si milý, že si to vyskúšal. Som rada, že si napísal ako ti chutili. Dajú sa aj obvarené zamraziť a neskôr použiť. Pekný deň :-)
mata3636
vyskúšané, výborné. robila som nasladko - s tvarohom a so strúhankou. s cestom sa veľmi dobre robí, pirohy sú raz-dva na svete :-) po uvarení sú fajne mäkké. predtým som robila cesto podľa babky - hrubá múka, vajíčko. ale ťažko sa vaľká, takže som málokedy robila pirohy. ale odteraz to už nebude problém, už len takto 5*
kata50
@mata3636 ďakujem za komentár. Aj ja už robím iba takto. Toto cesto sa výborne hodí aj na noky-kokošky-šúlance . Som rada že vám chutí :-)
duliz
Pirôžky sú dobré....doporučujem.
Nabudúce vyskúšam nejakú sladkú plnku :-)
kata50
@Duliz , veľmi ma teší, že sa tento recept takto pripomína a že ste spokojní. Nech sa vám podarí a aj chutí :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia