Zajačie stehno na víne so zemiakovým „gratin“

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 22. augusta 2016
Zajačie stehno na víne so zemiakovým „gratin“
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na zajačie stehno:
4 ks
120 g
1 ks
200 g
200 g
30 g
15 g
5 g
750 ml
1 l
80 ml
150 g
Na zemiakový gratin:
800 g
200 ml
4 ks
150 g
1 strúčik
15 g
5 g
3 g
50 g
1 téglik

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame spolu so zelerom a slaninou na drobné kocky. V kastróle zohrejeme olej, v ktorom opečieme osolené a okorenené stehná. Mäso vyberieme a v kastróle opečieme zeleninu spolu so slaninou. Pridáme víno a necháme zredukovať. Podlejeme vývarom a do kastróla vložíme opečené zajačie stehná a tymian. Dusíme prikryté približne 90 minút na miernom ohni. Podľa potreby podlievame vývarom.

  2. 2

    Hotové mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Šťavu zredukujeme približne na 400 ml a za stáleho miešania zahustíme vychladeným maslom.

  3. 3

    Na zemiakový gratin zemiaky očistíme a nastrúhame na tenké plátky. Smotanu zmiešame s nastrúhaným syrom, žĺtkami a pretlačeným cesnakom. Ochutíme soľou, muškátovým orieškom a korením.

  4. 4

    Zemiaky spojíme so smotanovou zmesou a navrstvíme do vymasteného pekáča. Pečieme prikryté 45 minút pri 170 °C. Potom ešte odokryté zapečieme 15 minút.

Diskusia k receptu

tatranka
Recept je krásny.Určite by sa dali takto spracovať nôžky nejakej hydiny.Zajkov nejeme,zo zásady.
Použila by som všetky ingrediencie,len či by som dosiahla rovnakú chuť?
Zemiakový gratin robievam.Takže potrebujem len odpoveď,či by som neurobila gurmánsku chybu?
frezia
Krasne jedlo, ulozene a 5*. Ked kupim zajka, urobim to.
ferno
recept vyzera fajn.ulozim a ked bude prilezitost,snad aj vyskusam :-D
marienka44
Napísaná kys. smotana nie je v recepte pouzitá!
Recept sa mi páči, robievam zajacie masko, predavaju aj len samotne nohy.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha