Zajačie stehno na víne so zemiakovým „gratin“
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
20 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup- Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame spolu so zelerom a slaninou na drobné kocky. V kastróle zohrejeme olej, v ktorom opečieme osolené a okorenené stehná. Mäso vyberieme a v kastróle opečieme zeleninu spolu so slaninou. Pridáme víno a necháme zredukovať. Podlejeme vývarom a do kastróla vložíme opečené zajačie stehná a tymian. Dusíme prikryté približne 90 minút na miernom ohni. Podľa potreby podlievame vývarom.
- Hotové mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Šťavu zredukujeme približne na 400 ml a za stáleho miešania zahustíme vychladeným maslom.
- Na zemiakový gratin zemiaky očistíme a nastrúhame na tenké plátky. Smotanu zmiešame s nastrúhaným syrom, žĺtkami a pretlačeným cesnakom. Ochutíme soľou, muškátovým orieškom a korením.
- Zemiaky spojíme so smotanovou zmesou a navrstvíme do vymasteného pekáča. Pečieme prikryté 45 minút pri 170 °C. Potom ešte odokryté zapečieme 15 minút.
|