Zajačie stehno na víne so zemiakovým „gratin“

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame spolu so zelerom a slaninou na drobné kocky. V kastróle zohrejeme olej, v ktorom opečieme osolené a okorenené stehná. Mäso vyberieme a v kastróle opečieme zeleninu spolu so slaninou. Pridáme víno a necháme zredukovať. Podlejeme vývarom a do kastróla vložíme opečené zajačie stehná a tymian. Dusíme prikryté približne 90 minút na miernom ohni. Podľa potreby podlievame vývarom.
  2. Hotové mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Šťavu zredukujeme približne na 400 ml a za stáleho miešania zahustíme vychladeným maslom.
  3. Na zemiakový gratin zemiaky očistíme a nastrúhame na tenké plátky. Smotanu zmiešame s nastrúhaným syrom, žĺtkami a pretlačeným cesnakom. Ochutíme soľou, muškátovým orieškom a korením.
  4. Zemiaky spojíme so smotanovou zmesou a navrstvíme do vymasteného pekáča. Pečieme prikryté 45 minút pri 170 °C. Potom ešte odokryté zapečieme 15 minút.