Zajačie stehno na víne so zemiakovým „gratin“
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 22. augusta 2016

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Na zajačie stehno: | |
| 4 ks |
|
| 120 g |
|
| 1 ks |
|
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 30 g |
|
| 15 g |
|
| 5 g |
|
| 750 ml |
|
| 1 l |
|
| 80 ml |
|
| 150 g |
|
| Na zemiakový gratin: | |
| 800 g |
|
| 200 ml |
|
| 4 ks |
|
| 150 g |
|
| 1 strúčik |
|
| 15 g |
|
| 5 g |
|
| 3 g |
|
| 50 g |
|
| 1 téglik |
|
Postup
-
1
Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame spolu so zelerom a slaninou na drobné kocky. V kastróle zohrejeme olej, v ktorom opečieme osolené a okorenené stehná. Mäso vyberieme a v kastróle opečieme zeleninu spolu so slaninou. Pridáme víno a necháme zredukovať. Podlejeme vývarom a do kastróla vložíme opečené zajačie stehná a tymian. Dusíme prikryté približne 90 minút na miernom ohni. Podľa potreby podlievame vývarom.
- 2
Hotové mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Šťavu zredukujeme približne na 400 ml a za stáleho miešania zahustíme vychladeným maslom.
- 3
Na zemiakový gratin zemiaky očistíme a nastrúhame na tenké plátky. Smotanu zmiešame s nastrúhaným syrom, žĺtkami a pretlačeným cesnakom. Ochutíme soľou, muškátovým orieškom a korením.
- 4
Zemiaky spojíme so smotanovou zmesou a navrstvíme do vymasteného pekáča. Pečieme prikryté 45 minút pri 170 °C. Potom ešte odokryté zapečieme 15 minút.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Použila by som všetky ingrediencie,len či by som dosiahla rovnakú chuť?
Zemiakový gratin robievam.Takže potrebujem len odpoveď,či by som neurobila gurmánsku chybu?
urcite ano.kura uplne v pohode
Recept sa mi páči, robievam zajacie masko, predavaju aj len samotne nohy.