Teľací vývar

Vývar z teľacích kostí (fotorecept)

Autor receptu: zolik

Je to doma vyrobený polotovar. Využitie je variabilné. Ako aj obmieňanie prísad a korenín. Použiteľné ako polievka hneď po uvarení. Inak na podlievanie dusených mias, gulášov, ragú či zeleninových kremových polievok. Keď si tento vývar, bouillon pripravíte vo väčšom množstve a po porciách zamrazíte, tak máte vždy po ruke svoju vlastnú verziu a verím, že aj zdravšiu k tzv. bujónu v kocke.

20 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Neošúpanú, rozpolenú cibuľu vložíme reznou stranou do suchého hrnca a necháme opekať až priam do čierna. Asi 6-8'.
  2. Pridáme kosti a tiež zľahka opečieme. Myslím tým nie až do čierna ako tú cibuľu. Zalejeme studenou vodou a NESOLÍME! Necháme zovrieť. Stíšime na "brblotanie" a odšumujeme a odšumujeme. Tento proces máme tak na dve hodiny. Priebežne treba pozrieť, či netreba pozbierať vyzrážanú penu.
  3. Po tých dvoch hodinách pridáme mrkvu, zeler, neošúpaný ľahko rozpučený cesnak, celé čierne korenie, klinček, bobkáč a varíme do zmäknutia zeleniny. Na tomto mieste môžete aj experimentovať. Pridať rôzne iné korenia (jalovec, kurkuma, rasca, chilli atď.) alebo zeleninu (kaleráb, kel, pór atď.)
  4. Až teraz asi po 1/2 hodine varu, keď máme zeleninu tak na pol zmäknutú, pridáme soľ a ešte 10-15 minút povaríme. Pokiaľ chceme tento Bouillon použiť ako polotovar, tak solíme pomenej. Odstavíme a scedíme cez sitko vystlané čistým plátnom.
  5. A máme čistý vývar z teľacích kostí. Táto fotka nie je najšťastnejšia, ale už bola noc a v kuchyni nemám centrálne osvetlenie.
  6. Ja som si hneď a zaraz naložila peknú porciu. A čo, že bola polnoc?