Teľací vývar
Vývar z teľacích kostí (fotorecept)
Autor receptu: zolik
Je to doma vyrobený polotovar. Využitie je variabilné. Ako aj obmieňanie prísad a korenín.
Použiteľné ako polievka
hneď po uvarení. Inak na podlievanie dusených mias, gulášov, ragú či zeleninových kremových
polievok. Keď si tento
vývar, bouillon pripravíte vo väčšom množstve a po porciách zamrazíte, tak máte vždy po ruke
svoju vlastnú verziu a
verím, že aj zdravšiu k tzv. bujónu v kocke.
20 minút príprava |
240 minút tepelná úprava |
Postup
- Neošúpanú, rozpolenú cibuľu vložíme reznou stranou do suchého hrnca a necháme opekať až priam do čierna. Asi 6-8'.
- Pridáme kosti a tiež zľahka opečieme. Myslím tým nie až do čierna ako tú cibuľu. Zalejeme studenou vodou a NESOLÍME! Necháme zovrieť. Stíšime na "brblotanie" a odšumujeme a odšumujeme. Tento proces máme tak na dve hodiny. Priebežne treba pozrieť, či netreba pozbierať vyzrážanú penu.
- Po tých dvoch hodinách pridáme mrkvu, zeler, neošúpaný ľahko rozpučený cesnak, celé čierne korenie, klinček, bobkáč a varíme do zmäknutia zeleniny. Na tomto mieste môžete aj experimentovať. Pridať rôzne iné korenia (jalovec, kurkuma, rasca, chilli atď.) alebo zeleninu (kaleráb, kel, pór atď.)
- Až teraz asi po 1/2 hodine varu, keď máme zeleninu tak na pol zmäknutú, pridáme soľ a ešte 10-15 minút povaríme. Pokiaľ chceme tento Bouillon použiť ako polotovar, tak solíme pomenej. Odstavíme a scedíme cez sitko vystlané čistým plátnom.
- A máme čistý vývar z teľacích kostí. Táto fotka nie je najšťastnejšia, ale už bola noc a v kuchyni nemám centrálne osvetlenie.
- Ja som si hneď a zaraz naložila peknú porciu. A čo, že bola polnoc?