Vyprážaný kapor
Vyprážaný kapor

Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 24. decembra 2020
Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom
Foto: archív J. Žídeka
8
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1 ks
500 g čerstvá
150 g
4-5 ks
500 g
z 2 citrónov
Zemiakový šalát:
1 kg
 (mrkva, hrášok...)
400 g
5 ks




Postup

  1. 1

    Očisteného kapra (filety zbavené kože) umyjeme a dáme do misky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a ochutíme soľou a mletou rascou. Necháme asi hodinu odležať a potom naporciujeme.

  2. 2

    Rybu osušíme a obalíme v múke, rozšľahanom vajíčku a na záver v strúhanke. Pomaly vypražíme na panvici v rozpustenom masle.

  3. 3

    Zemiakový šalát: Zemiaky v šupke uvaríme, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme zeleninu a zmiešame s majonézou. Nakoniec pridáme pokrájané natvrdo uvarené vajcia. Opatrne premiešame. Podľa chuti pridáme horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Nebojte sa šalát poriadne ochutiť, pretože zemiaky do seba vtiahnu všetky chute.

  4. 4

    Tip ako vykostiť rybu: Šupiny z ryby zoškriabeme ostrým nožíkom, potom začneme rezať od chrbtovej plutvy popri rebrách, rozrežeme celú rybu na polovicu. Aj chrbtová kosť sa dá použiť napríklad na vývar. V chrbtovej časti sa nachádzajú malé kosti (tzv. ypsilonky). To však neprekáža, pretože keď obe polovice narežeme priečne tesne vedľa seba až ku koži, tým rozrežeme aj kosti, a tie už potom nie sú nebezpečné (nezapichnú sa do krku). Keď je ryba takýmto spôsobom vykostená, nakrájaná, nožom jednoducho odstránime kožu naspodku (akoby sme mäso „vylúpli“).

Diskusia k receptu

kuko95
Pol kila strúhanky pol kila masla to čo vysmazas celý potok?divný recept..a vysmazat na masle je veľmi riskantné keďže maslo sa ľahko prepali....
marienka44
@kuko95 (24.12.2020 13:43)

ghee maslo sa neprepáli. Ale preco rybu zbavit koze? Tu na Vareche bola raz diskusia, ci dat dole kozu a záver bol: nie, kapra vysmazame aj s kožéu, bez šupín.
evanaaa
@kuko95 má pravdu, tie suroviny nejako nesedia, vadí mi aj rasca, načo ju dávať ak sa ide vyprážať a nie dusiť, či piecť? Ani to maslo nie je najlepší nápad, aj keby to bolo ghee, ako spomína @marienka44 , ale nikde nepíšu, že je to ono, len maslo je tam......inak, ani my nekrájame podkovičky, ale tak, ako aj v tomto recepte, lepšie sa to aj vypráža, presmaží, ak sú rezníky z kapra a namáčam ich predtým v mlieku, je to zvyk.
1x leaela




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia