Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 24. decembra 2020
Foto: archív J. Žídeka
porcií
príprava
Suroviny
1 ks |
|
500 g čerstvá |
|
150 g |
|
4-5 ks |
|
500 g |
|
z 2 citrónov |
|
|
|
|
|
Zemiakový šalát: | |
1 kg |
|
(mrkva, hrášok...) |
|
400 g |
|
5 ks |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Očisteného kapra (filety zbavené kože) umyjeme a dáme do misky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a ochutíme soľou a mletou rascou. Necháme asi hodinu odležať a potom naporciujeme.
- 2
Rybu osušíme a obalíme v múke, rozšľahanom vajíčku a na záver v strúhanke. Pomaly vypražíme na panvici v rozpustenom masle.
- 3
Zemiakový šalát: Zemiaky v šupke uvaríme, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme zeleninu a zmiešame s majonézou. Nakoniec pridáme pokrájané natvrdo uvarené vajcia. Opatrne premiešame. Podľa chuti pridáme horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Nebojte sa šalát poriadne ochutiť, pretože zemiaky do seba vtiahnu všetky chute.
- 4
Tip ako vykostiť rybu: Šupiny z ryby zoškriabeme ostrým nožíkom, potom začneme rezať od chrbtovej plutvy popri rebrách, rozrežeme celú rybu na polovicu. Aj chrbtová kosť sa dá použiť napríklad na vývar. V chrbtovej časti sa nachádzajú malé kosti (tzv. ypsilonky). To však neprekáža, pretože keď obe polovice narežeme priečne tesne vedľa seba až ku koži, tým rozrežeme aj kosti, a tie už potom nie sú nebezpečné (nezapichnú sa do krku). Keď je ryba takýmto spôsobom vykostená, nakrájaná, nožom jednoducho odstránime kožu naspodku (akoby sme mäso „vylúpli“).
Tiež vyprážaný kapor:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ghee maslo sa neprepáli. Ale preco rybu zbavit koze? Tu na Vareche bola raz diskusia, ci dat dole kozu a záver bol: nie, kapra vysmazame aj s kožéu, bez šupín.