Vyprážaný kapor
Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom
Autor receptu: redakcia
Postup- Očisteného kapra (filety zbavené kože) umyjeme a dáme do misky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a ochutíme soľou a mletou
rascou. Necháme asi hodinu odležať a potom
naporciujeme.
- Rybu osušíme a obalíme v múke, rozšľahanom vajíčku a na záver v strúhanke. Pomaly vypražíme na panvici v rozpustenom masle.
- Zemiakový šalát: Zemiaky v šupke uvaríme, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme zeleninu a zmiešame s majonézou. Nakoniec pridáme pokrájané natvrdo uvarené vajcia. Opatrne premiešame. Podľa chuti pridáme horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Nebojte sa šalát poriadne ochutiť, pretože zemiaky
do seba vtiahnu všetky chute.
- Tip ako vykostiť rybu: Šupiny z ryby zoškriabeme ostrým nožíkom, potom začneme rezať od chrbtovej plutvy popri rebrách, rozrežeme celú rybu na polovicu. Aj chrbtová kosť sa dá použiť napríklad na vývar. V chrbtovej časti sa nachádzajú malé kosti (tzv. ypsilonky). To však neprekáža, pretože keď obe polovice narežeme priečne tesne vedľa seba až ku koži, tým rozrežeme aj kosti, a tie už potom nie sú nebezpečné (nezapichnú sa
do krku). Keď je ryba takýmto spôsobom vykostená, nakrájaná, nožom jednoducho odstránime kožu naspodku (akoby sme
mäso „vylúpli“).
|