Vyprážaný kapor

Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom

Autor receptu: redakcia

8
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Očisteného kapra (filety zbavené kože) umyjeme a dáme do misky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a ochutíme soľou a mletou rascou. Necháme asi hodinu odležať a potom naporciujeme.
  2. Rybu osušíme a obalíme v múke, rozšľahanom vajíčku a na záver v strúhanke. Pomaly vypražíme na panvici v rozpustenom masle.
  3. Zemiakový šalát: Zemiaky v šupke uvaríme, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme zeleninu a zmiešame s majonézou. Nakoniec pridáme pokrájané natvrdo uvarené vajcia. Opatrne premiešame. Podľa chuti pridáme horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Nebojte sa šalát poriadne ochutiť, pretože zemiaky do seba vtiahnu všetky chute.
  4. Tip ako vykostiť rybu: Šupiny z ryby zoškriabeme ostrým nožíkom, potom začneme rezať od chrbtovej plutvy popri rebrách, rozrežeme celú rybu na polovicu. Aj chrbtová kosť sa dá použiť napríklad na vývar. V chrbtovej časti sa nachádzajú malé kosti (tzv. ypsilonky). To však neprekáža, pretože keď obe polovice narežeme priečne tesne vedľa seba až ku koži, tým rozrežeme aj kosti, a tie už potom nie sú nebezpečné (nezapichnú sa do krku). Keď je ryba takýmto spôsobom vykostená, nakrájaná, nožom jednoducho odstránime kožu naspodku (akoby sme mäso „vylúpli“).