Vyprážané bryndzové pirohy s bylinkovým créme fraiche
Šuhajíci pri panvici, 3. mája 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
Cesto: | |
100 g |
|
500 g |
|
1 ks |
|
200 ml vlažná |
|
štipka |
|
štipka |
|
Plnka: | |
250 g |
|
200 g |
|
Okrem toho: | |
200 g |
|
z 1 citróna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
100 g |
|
na vyprážanie |
|
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom ošúpeme.
- 2
Cesto: Do misky dáme múku, 100 g najemno nastrúhaných zemiakov, vlažnú vodu, vajce, štipku mletého muškátového orieška a soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.
- 3
Plnka: Zvyšok postrúhaných zemiakov vymiešame s bryndzou.
- 4
Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom alebo pohárom. Zvyšky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme.
- 5
Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko cesta dáme jednu. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy alebo len spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.
- 6
Slaninu nakrájame na tenučké prúžky a na panvici pomaličky restujeme – takto si pripravíme slaninovú slamu. Do créme fraiche primiešame nasekané bylinky, citrónovú kôru, mleté čierne korenie a soľ.
- 7
Pirohy opatrne nakladieme do rozpáleného oleja a vyprážame dozlatista. Servírujeme posypané slaninovou slamou, ochuteným créme fraiche a bylinkovým olejom.
Tiež bryndzové pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu