Vynikajúce zemiakové pagáče mäkučké aj na druhý deň

preludko - fotkapreludko, 23. októbra 2014
Vynikajúce zemiakové pagáče mäkučké aj na druhý deň
Foto: preludko

Keď sa v našej rodine pečú je prioritou robiť hneď z dvojtej dávky !!! Veľmi nám chutia. Dúfam môj recept pomôže aj Vám Zobraziť celý popis Keď sa v našej rodine pečú je prioritou robiť hneď z dvojtej dávky !!! Veľmi nám chutia. Dúfam môj recept pomôže aj Vám :-)

40
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
4 ks
0,5 litra
1 dcl
 na potretie
 na potretie
1 a 1/2 kocky




Postup

  1. 1

    Spravíme si kvások, ktorý pozostáva z mlieka a droždia. Ja do kvasu, pridám aj lyžičku cukru. Poprípade, kto nemá mlieko môže použiť aj čistú pitnú vodu. Spravíme si cesto zo zvyšných prísad : hladká múka ( múčku preosejeme cez sito, aby nám pekne nakyslo cesto), olej, soľ, pridáme uvarené pretisnuté zemiaky. Cesto necháme zhruba hodinu kysnúť.Počas kysnutia dvakrát premiešame v miske.

  2. 2

    Keď nám cesto nakyslo, vyvaľkáme zhruba na 1 cm a vykrajujeme kolieska ľubovolnej veľkosti. Nachvíločku necháme nakysnúť na plechu, potrieme žĺtkom, posypeme postrúhaným syrom a dáme piecť na 180 stupňov.

  3. 3

    Hneď ako naše pagáčiky vytiahneme z rúry, hneď ich potrieme rozpusteným maslom. Tým ich budeme mať mäkkučké a chutnučké. Prajem Dobrú chuť !

Diskusia k receptu

preludko
Dobrý deň,

do cesta ide len olej, maslo dávame až nakoniec. Keď plech vytiahneme z rúry, hneď ich potrieme masielkom, pagáčiky zmäknú. A varené zemiaky môžete nastrúhať rovno do cesta pred kysnutím.

Dobrú chuť :-)
vranka
veľmi vydarené pagáčiky, určite vyskúšam...ale tiež by som privítala množstvo oleja :)
aroooo
keď sa robia pagáče, hoci aj zemiakové, zemiaky a tuk sa strúhajú na rozvaľkané cesto, ktoré sa potom aj viackrát prekladá, pri týchto táto práca odpadá?
lubkabubka
V prvom bode je, že si spravíme kvások z droždia a mlieka. V surovinách nie je uvedené koľko droždia. Inak recept o.k.
mariamka
@preludko necitala som vsetky komenty, ale urcite je recept neuplny, ved uz len v surovinach chyba drozdie, bez neho to nevykysne :) a dalsie veci naozaj, kto nema skusenost, mnozstvo neodhadne,, nemyslim v zlom, vidim, ze si tu nova "mlada krv", ktorej naozaj fandim, navrhujem recept opet "prekopat", doplnit mnozstva /aspon odhadom/ , kedy idu zemiaky, a pod. ,, tiez sa mi nezda 6 porcii z kila muky a 1 min. priprava :) uz nech to zhrniem, zemiakove pagace su naozaj chutne a makke, ja najradsej robim tie prekladane, ako tu bolo spomenute, ale da sa aj do cesta, len tu to nie je jasne, uz koncim, sorry za ten monolog, fotka sa mi paci :)
preludko
Prepáčte; ) ano som tu nová; ) urcite som tam tie suroviny nenapisala naschvál:) hned keď sa dostavim na sr vam ich dopisem:-)ja to doma davam odoka;) ale odpisem to zo zošita aby ste to mali úplné:-)
preludko
Pan arooo ano nemusite ich viackrát prekladať:-) ale este pred kysnutim dame do cesta nastruhane zemiaky
beatacsontosova
ja som ich robila cez víkend, iba z polovičnej dávky (robila som lokše a ostali mi zemiaky navyše), teda mám už čo - to "odpagáčované", ale takéto fajnové šťavnaté pagáčiky som ešte nemala :-) akurát si neudala množstvo soli, tak som dala 1,5 ČL, zdalo sa mi to trošku málo, tak som na plechu ešte posypala trošku soľou a dala parmezán, ocino mi ich jedol priamo z plechu :-) zopár kúskov mi ostalo na druhý deň a boli ešte lepšie ako čerstvo upečené, určite som nerobila naposledy, veľmi dobre sa pracovalo s cestom, krásne nakyslo, pagáčiky boli raz dva hotovo :D
salinka
Vuskusala som tieto pagace, dakujem za jednoduchy a dobry recept. Zemiaky som dala do cesta, ako kazalo pismo. Len som sa neudrzala a jedenkrat som cesto prelozila a natrela roztopenym maslom. Preto nechapem, z coho sa mi to tak pekne listkovalo.


meduska112
Dnes som robila pagače podľa tohto receptu. Zemiakove som este nerobila, tak som chcela vyskusať. S cestom sa pracovalo krásne, dokonca miesto premiesenia, som ho 3x prekladala. Uz na plechu boli krasne vysoke. Ale po upečení prišlo veľke sklamanie. Tvrdé kamene. Potrela som ich aj maslom, uvidim či zmäknu. A to som ich nepiekla ani 60 min ako je napisane v recepte. To by boli uhliky. Škoda. Mozno som niekde urobila chybu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia